Unge lesere på 5., 6. og 7. trinn har i høst lest utdrag, diskutert og stemt fram hvilke fem bøker de mente skulle bli superfinalister i kampen om Bokslukerprisen.
De som nådde opp i finalen er:
- Gutta krutt og gledesdreperen av Alexander Istad, illustrert av Espen Meling Sele. Cappelen Damm 2023.
- Jakob på vippepunktet av Nina Borge, illustrert av Tonje-Mari Clausen. Gyldendal 2024.
- Ulv ulv av Elin Viktoria Unstad. Vigmostad & Bjørke 2023.
- Villdyr av Håkon Marcus. Aschehoug 2023.
- Max Manus av Andreas K. Iversen. Kagge 2024.
Og der er altså debutboka til forfatteren Alexander Istad, som er illustrert av Espen Meling Sele.
– Deler av historien har blitt trykket opp i 120.000 i antologibøker, der vi hadde 10-12 sider. Det betyr at alle disse ungene har hatt hjemmelekse med deler av boka og blitt kjent med figurene. Og blitt glade i dem, så glade at de både nominerer boka og kjøper den. Det er helt fantastisk, sier Istad.
– Det er noe med at man er nominert av barn. Og at de med sin fantasi og alt de blir eksponert for, forteller meg at de setter pris på det jeg har gjort. Det er jo kjempeartig. Det er noe helt eget. Selvsagt er det kjekt om man skulle blitt nummer én, uansett om det er barn eller voksne. Men at barna sier sin mening er ekstra stas, legger han til.
– Ære å bli nominert
Nå skal ni juryklasser fra ulike regioner i gang med å lese de fem bøkene og deretter stemme frem vinneren. Bokslukerprisen blir delt ut i Oslo 23. april neste år, i forbindelse med Verdens Bokdag.
– Det er et imponerende og stort arbeid skolene har lagt ned i Bokslukerprisen denne høsten. Med prisen ønsker vi at leserne skal bli engasjerte, snakke med hverandre om bøkene og få et innblikk i nyere norsk litteratur. Tekstene i år har tydelig skapt leseglede og mange gode opplevelser rundt omkring i landet. Det kommer tydelig fram i stemmene og i meldingsfeltet på bokslukerprisen.no. Alle involverte kan være stolte av innsatsen, sier prosjektansvarlig for Bokslukerprisen i Foreningen !les, Christian Goveia Jacobsen i en pressemelding.
– Blant superfinalistene er det en god blanding av tekstbøker, illustrerte bøker og tegneserier. Det er skjønnlitterære spenningsbøker, humor, drama og historisk sakprosa. Nå blir det interessant å se hvordan bøkene i sin helhet blir mottatt av juryklassene, legger han til.
Selv tør ikke Istad ha for store forhåpninger på forhånd.
– Jeg synes det er vanskelig å si noe om muligheten til å gå helt til topps. For alle de jeg er nominert sammen med er helt fantastiske bøker. Jeg håper selvsagt å vinne prisen, men tror det blir vanskelig mot noen av de kjempene av noen bøker som er i finalefeltet, sier Istad.
– Bare det å bli nominert av barna er en stor ære, legger han til.
Han er bevisst på at det er flere som fortjener ros.
– Jeg må påpeke at dette ikke bare handler om meg. Illustratør Espen Meling Sele har gjort en utrolig bra jobb og redaktørene i Cappelen Damm har vært veldig støttende hele veien.
Nytt opplag
Debutboka har kommet ut i tre opplag, og 5. desember vil det fjerde opplaget være på plass hos bokhandlerne.
– Det har gått over all forventning, for jeg tror ikke det er så vanlig at debutforfattere kommer ut med det ene opplaget etter det andre. Og nå er vi på det fjerde. Det er nesten ikke til å tro, for jeg hadde aldri drømt om at det skulle gå så bra, sier Istad.
– Det er jo helt fantastisk. For jeg satt i svært lang tid foran en datamaskin i Ålesund og skrevet om rare ting som skjer i byen vår. Det jeg er mest stolt over er at jeg har fått Ålesund inn i ei barnebok som selges rundt omkring i hele landet og som er i alle bibliotekene.
Han er veldig stolt over at en bok fra sin egen hjemby har slått så bra an blant de unge.
– Byen ble egentlig ganske tidlig en egen karakter i boka og det ble nesten slik at jeg bygde hele boka rundt byen. Det var viktig for meg at Gutta Krutt bor i Ålesund, og at jeg kunne spille på min egen barndom og finne på tøys og tull i byen. Og så er det artig å dra på litt ekstra med det som skjer fordi det skal være fantasi.
– Det gir ofte en spesiell følelse når man leser en bok fra et miljø en kjenner godt. Så denne boka burde kanskje ligge under mange juletre i både byen og resten av Sunnmøre?
– Det syns jeg var et godt forslag, sier Istad og ler godt i skjegget.
– Jeg tror at dersom man gjør det lokalt nok, så kjenner alle seg igjen i det uansett. For alle har en rådhusplass, en gammel skole og så videre. Det å kjenne seg igjen gjelder ikke bare for ungene, men også for de voksne som leser for barna sine. Jeg har hørt at folk har kjøpt boka og tatt den med seg til barn og barnebarn andre steder i landet, fordi boka gjør dem stolt av byen sin. Det er kjekt å vite at folk vil lese det som har blitt min kjærlighetserklæring til Ålesund.
Jobber med ny bok
For de som lurer på om det blir flere sprell og tøys fra Gutta Krutt i Ålesunds gater, så kan vi fortelle at dere har noe å glede dere til.
– Jeg skriver, skriver og skriver. Vi har en avtale om bok nummer to. Men den skal være like god som den første. Så vi gir oss ikke før vi når det målet. Vi er ikke helt der enda, men vi jobber hardt for å komme dit, sier Istad.
– Det er veldig vanskelig å skrive nummer to. Det skal matche det universet som er i den første boka og kvaliteten skal være like god. Ungene er i fokus, og når man gir ut bøker på Cappelen Damm, så skal det være skyhøy kvalitet og da er det utrolig viktig å gi barna en bok som svarer til forventningene deres. Og får dem til å lese bøkene, legger han til.