Til toppen

Dette er Sunnmøringenes favorittvin

I Oslo dras innbyggerne mot Frankrike når de skal velge sin foretrukne vin. Sunnmøringene derimot, går for et helt annet europeisk land. Vi har tatt oss en god og lang prat med Jeanette Bohinen og Øyvind Tveit. Her får du også de beste tipsene til hvordan du lagrer vin hjemme. Les mer:

Daglig leder Øyvind Tveit og restaurantsjef Jeanette Bohinen hos Vino Bar i Ålesund.

I Oslo dras innbyggerne mot Frankrike når de skal velge sin foretrukne vin. Sunnmøringene derimot, går for et helt annet europeisk land. Vi har tatt oss en god og lang prat med Jeanette Bohinen og Øyvind Tveit. Her får du også de beste tipsene til hvordan du lagrer vin hjemme. Les mer:

Det er ikke noe nytt at vi har forskjellige smaksløker. Likevel skulle man kanskje tro at det ikke var noe geografisk forskjell på hvilket vinområde som vinner frem hos nordmenn. Men det er det altså.

– Da jeg kom til Ålesund i 2018, så kom jeg rett fra Oslo. Der var de mer frankofile og spesielt var de opptatt av Burgund-regionen i Øst-Frankrike. I Ålesund er folk veldig dreven mot Italia, og da spesielt Barolo og Barbaresco, sier restaurantsjef på Vino Bar, Jeanette Bohinen.

De to vinsortene høres begge hjemme i Piemonte nordøst i Italia, og de to landsbyene ligger bare vel to mil fra hverandre. Barolo blir sett på som kongen av viner i området mens Barbaresco blir kalt dronningen.

– Det har også vært en dragning mot Spania og Portugal på Sunnmøre. Det har litt med handelshistorien å gjøre. Det er også slik at det er trender i vinverden også, og de oppstår først på vestkanten i Oslo før det går ut mot det sentrale Østlandet, før resten av landet følger etter med de store byene i førersetet. Smak er også i endring og rosévin er et godt eksempel. Vi skal ikke mer enn ti år tilbake i tid før det kun var en håndfull med roséviner på polet. Og nå utgjør det 10 prosent av de totale salget gjennom at det er 300-400 tilgjengelig roséviner, sier daglig leder på Vino Bar, Øyvind Tveit.

Du finner ingen hvite duker hos vinbaren i Ålesund sentrum og publikum ser ut til å ha omfavnet stemningen fra første stund.

– Har frelst Ålesund
Det var i desember 2018 at Vino Bar så dagens lys. Ålesund hadde fått en egen vinbar. I starten var dørene åpne tre dager i uka.

– Vi tenkte å begynne litt forsiktig, for å se om byen var klar for en vinbar, sier Bohinen.

– Da hadde vi 300 viner på kartet, og i utgangspunktet er ikke det så verst, men nå har vi passert 1.000, sier Tveit.

Som utviklingen på antall viner forteller, så ble tilbudet tatt imot med åpne armer og etter to år er stedet åpent syv dager i uka.

– Vi er kommet for å bli, sier Tveit.

Tilbakemeldingene sier i grunnen det meste.

– Ei kvinne sa til meg at Vino Bar har frelst Ålesund. Det argumentet kan vi ikke servere på Sørlandet hvor jeg er fra, sier Tveit og smiler.

– Mange har sagt at dette er det Ålesund har manglet, så Sunnmøringene har gitt oss en veldig god mottakelse, sier Bohinen.

– Ingen hvite duker

Tenker du at det kanskje at det er litt overraskende med tanke på at Sunnmøringen er kjent for å være gjerrig og måteholden. For er en vinbar for de med mer eksklusiv smak og for de som har tjukk lommebok?

– Vi har alltid 30 viner på glass, og vi diskuterte hvilket prisnivå vi skulle legge oss på. Og det interessante er at det er ikke de rimeligste vinene som folk går for, men det er de i midtsjiktet. Og vi har også vært bevisst på at vi ikke skal være dyrere enn andre utsteder på vin selv om vi er en vinbar, sier Bohinen.

– Vi har også en prispolicy, om vi ser på ett glass til 120,- kontra 180,-. Selv om prisen er 50 prosent mer, så er innkjøpsprisen mye dyrere, så påslaget vårt på de dyre vinene er mye lavere. Det er for at folk skal kunne oppdage at for noen få tikroninger kan få de en mye bedre vin, sier Tveit.

– Vi skal ikke være elitistisk sted, for det hadde vært fryktelig feil i Ålesund, legger han til.

– Jeg tror vi har vunnet på at det er en lav terskel å komme inn her. Det er ingen hvite duker, det er ingen bordbestilling, og det handler om å drikke vin, kjøpe noe snacks eller antipasti. Det er ikke nødvendig å planlegge, men bare å ta turen innom. Det har vi vunnet på, supplerer Bohinen.

Vinbaren i Ålesund begynte forsiktig med 300 viner. Nå har de bikket 1000 og har åpent syv dager i uken.

Kontinuerlig opplæring

Med 1.000 viner innenfor veggene i Apotekergata, så kreves det også kompetanse bak baren.

– I en ideell verden skulle gjerne alle som jobbet her vært utdannet vinkelner eller sommer, men slik er det ikke. Det er dessverre ikke mulig å ha vinkelnere og sommelier bak disken til enhver tid, sier Bohinen.

– Men vi er bevisst på å ha kontinuerlig opplæring, for vi som er sommelier kjører ofte interne vinkurs med de andre. Spesielt når vi skifter de vinene som vi tilbyr på glass, for det er jo det vi selger mest av. Vin er et stort tema og større enn folk flest er klar over. Det holder ikke å kjenne til rød, hvit, druesortene og landene de kommer fra. Det handler om klima, topografi, lagring og så mye mer, legger hun til.

– Du blir litt menneskekjenner ved å stå i en bar. Dersom det kommer ei ung kvinne på 25, da er naturlig at du ikke anbefaler en tung vin som Barolo med masse tanniner og syre. Det vil være som å spise østers første gang, for det er noe du må lære å like. Det er for den mest erfarne. Da starter du heller meden Barbera som er lettere i stilen, som ikke har utpreget tannin og er frisk i frukten. Om du kjenner igjen noen som har vært i vinbaren noen ganger før og er godt kjent med vin, så starte du ikke med en type vin som er en inngangsport til vinverdenen, sier Bohinen.

Kundene spør naturligvis ofte om anbefalinger.

– De fleste følger anbefalingene. Servitørene får også sine favoritter, og om kundene er litt usikre, som noen er, så følger de ofte rådene de får, sier Tveit, som kan fortelle at noen kunder kjører på med et spesifikt spørsmål.

– Spesielt mannfolk og da ikke de yngste spør: Hva er den beste vinen du har? Jeg vil ha en virkelig god vin, som er fyldig og kraftig. Og prisen spiller ingen rolle.

 Tips lagring/oppbevaring av vin:

• Oppbevaring snakker man om opp til ett år. Lagring av vin er fra ett år til det uendelige.
• Spør de du kjøper fra om vinen kan lagres eller oppbevares. Noen druer lagres bedre enn andre. Årgang har mye å si, med tanke på klima. Husk også at forskjellige vinprodusenter står for forskjellig kvalitet.
• Plasserer flaskene i en kald bod og lyset må være av. Det som forringer vinen er lys, varme og eventuelle temperatursvingninger.
• Lagringstid er vanskelig å vite. Snakk med produsent, noe kan du google for det finnes ulike nettfora hvor du finner drikkevindu.
• Du får ganske godt hint fra produsent. Er det blanke flasker, betyr det drikk snart. Mørk betyr lagre.
• Kjøp vinskap. Så har du kontroll på temperatur. Største feilen er at mange kjøper for lite skap.
• Ikke legg de i et kjøleskap. Motoren i et vanlig kjøleskap vibrerer mer enn i et vinskap. Det betyr at vinen vil ligge å vibrere hele tiden. I et proft vinskap er vibrasjonen mye, mye lavere enn i et vanlig husholdningsskap.
• Flaskene skal ligge. Fordi korken skal være i kontakt med vinen. Korken krymper om den ikke er i kontakt med vin og da vil den oksidere seg. Det er vinen sin verste fiende over tid.
• La flaskene ligge i ro. Ikke vri på flaskene eller rør de.
• Får du en dyr flaske i gave, så ikke vent for lenge til den spesielle anledningen. Vinen kan bli ødelagt om den ligger for lenge.
• Folk drar på bilferie i Europa og kjøper gode viner med seg hjem. Unngå å legg flaskene i bilen i steikende sol, for det ødelegger vinen fullstendig.