Til toppen

\ loading=

Driver byens minste barnehage

Like under Sukkertoppen, et lite steinkast fra den nye Osane idrettshall ligger en liten og trivelig barnehage. Eventyret om Solstrålen Familiebarnehage startet da driver Inger Lise Rysgård selv ikke fikk barnehageplass til egne barn.

-Hovedfokuset er at barna føler trygghet. Vi skal etablere gode relasjoner barna i mellom, og til trygge voksne, sier Inger Lise Rysgård, som driver byens minste barnehage.

Skapte egen barnehageplass

For mange er nok Inger Lise mest kjent for å lede Hjelpegruppa Ålesund. Få var kanskje klar over at barnehagepedagogen driver sin egen lille barnehage i egen kjeller.

-Det startet egentlig da min mellomste datter manglet barnehage i 2004. Da ble løsningen å starte opp egen familiebarnehage, og her både en datter og egne tantebarn gått, forteller hun.

Inger Lise har to ansatte i barnehagen som har de samme kravene til blant annet pedagogisk innhold som andre barnehager.

Familiebarnehager har lovfestede krav, og kan drives i et hjem som er egnet, som Inger Lise sitt hjem i Osane.

-Vi bor oppe, og i kjelleren har vi barnehagen. Her hadde mine egne barn TV-stua si tidligere, sier hun og tar oss med inn i universet skapt for de minste.

Da Inger Lise Rysgård manglet barnehageplass til eget barn så startet hun sin egen. Oppholdsrommet i kjelleren hennes var tidligere TV-stue. Ballongene henger og venter på et bursdagsbarn som ble syk på bursdagen sin.

Barnehagen i kjelleren er utstyrt med alt som kreves. Garderobe, kjøkken og hvile- og soveplasser.

Læring er viktig

-I det største rommet har vi opphold med leker og læremidler. Og akkurat nå har det vært samene vi har snakket mye om, siden det har vært samenes nasjonaldag nylig. Læring er viktig, og vi jobber godt med forskjellige temaer hele året rundt,  forteller hun.

I det trivelige rommet henger derfor det samiske flagg. Leker og sittegrupper, og ballonger.

-Det må vi ha når noen har bursdag, men dessverre ble bursdagsbarnet syk i dag. Slikt skjer, men ballongene henger her og venter, sier Inger Lise.

Solstrålen Familiebarnehage er byens eneste barnehage som går under den gruppen.

-Hvor mange barn har dere plass til?

-Det er basert på alder. Fra 0-3 år kreves et mindre antall, men for de over tre kan antallet økes. Akkurat nå har vi åtte barn i barnehagen, så fra åtte til ti barn, avhengig av alder kan vi ta inn, sier hun.

Også familiebarnehager som Solstrålen Familiebarnehage følger opptaket til Ålesund kommune, og frist til hovedopptaket er 1. mars.

En ny utestue med sitteplasser er siste tilskuddet i hagen.

Ripsbær og lek

Inger Lise tar oss med til uteområdet, og til tross for at både vei og industri ikke er langt unna er området så godt skjermet at det er lite en merker av akkurat det.

-Vi føler vi ligger sentralt til, og har busstopp få meter fra barnehagen, sier hun.

-Hvordan er tilbakemeldingene fra foreldrene rundt det å ha sine barn i en liten barnehage som dette?

-Tilbakemeldingene vi har fått opp gjennom årene har vært utelukkende positive. Vi er en barnehage der inkludering og mangfold står sterkt, for vi har ikke bare norske barn, men også fra flere andre land, sier hun.

Uteområdet har det meste av det som går både rundt, opp og ned, sandkasse med gravemaskin, samt sitteplasser med og uten tak over.

-Vi har også fått satt opp ei utestue med en koselig sittegruppe. Vi har en fin plen, ripsbærbusker og et minidrivhus og pallekarmer der vi dyrker grønsaker , forteller hun.

Solen var akkurat gått ned over Solstrålen Familiebarnehage da vi besøkte den lille oasen i ytre bydel. Barna hadde forlengst reist hjem, men i morgen er latteren, litt gråt og nye eventyr tilbake.

Kanskje kommer bursdagsbarnet som ble syk også? Ballongene henger i alle fall der og venter. Vi både gratulerer og ønsker god bedring til det syke bursdagsbarnet, og lykke til med nytt opptak til byens minste barnehage.