De unges filmfestivalNår West Nordic International Film Festival (Weniff) starter i dag, så er det en gruppe unge mennesker som allerede har vært i sving noen dager.

Festivalsjef Besnik Zogaj har invitert unge mennesker med på å lage film under årets kortfilmfestival Weniff.

-Ja, det stemmer. Under årets festival arrangerer vi to workshops for unge filminteresserte mennesker, forteller Besnik Zogaj.

Besnik er festivalsjef og grunnlegger av kortfilmfestivalen som i en forkortelse kalles Weniff, altså West Nordic International Film Festival.

Det er barn og ungdom festivalen har kastet sine øyner på i år, og ikke uten grunn, ettersom Ålesund faktisk har et stort antall unge som har en genuin interesse for både å se og skape film.

(Fortsetter under)

De unge filmskaperne har allerede vært i sving i flere dager med å lage film fra idé til ferdig produkt. De får kyndig veiledning fra dyktige fagfolk, før det endelige produktet skal vises under festivalens siste dag, lørdag.

-Den første workshopen har vi kalt WeniffLab, og den gjengen er i full gang.

De startet arbeidet den 21. oktober i våre lokaler i Ålesund Storsenter.

Dette er et tilbud for unge filminteresserte i alderen 15. til 25 år, forteller Besnik.

Tilbudet er gratis for de unge filmentusiastene, og arbeidet de lager skal presenteres på festivalens siste kveld, lørdag 26.oktober.

-De skal lage film helt fra idé til ferdig resultat, og de får kyndig veiledning av fagfolk.

Første dagen dannet de grupper, før en bestemte seg for tema, og om en skal produsere animasjon, dokumentar eller kortfilm.

-Ungdommene bruker eget utstyr, og filmene lages uten budsjett.

I tillegg til produksjon av film så settes det av tid til sosialt samvær med filmtitting og mat, forteller Besnik, før han nevner de aller yngste som festivalen har med seg.

(Fortsetter under).

Sammen med Q-Jon skal barna som deltar i Weniff Kids få lære mer om film, og lage film.

-Weniff Kids har vi kalt denne gruppen.

Nå snakker vi om rare lyder, musikk og historien om verdens første ord og telefon.

Og sammen med barna skal Q-Jon filme sammen med barna, en film som aldri kommer til å bli vist til noen, sier han.

-Weniff Kids arrangerer vi under festivalen på lørdag klokken 12.00 på Løvenvold kino, sier Besnik, som håper mange barn og andre tar turen innom festivalen.