Brettspillsuksess fra Sunnmøre



Kanskje det lå under treet i år? Kunnskapsspillet «Det beste svaret» er nemlig i ferd med å bli en nasjonal bestselger. Utvikleren, som selv er hektet på brettspill, heter Mats Riise og er fra Sæbø. 

Mats Riise fra Sæbø har utviklet kunnskapsspillet "Det beste svaret". Nå kommer egen juniorutgave.

Startet som en artig tradisjon

Hver jul inviterer Mats vennegjengen til spillkveld med hjemmelagede brettspill. De fem siste årene har spillene vært tegnet på papp og brikkene lånt fra andre brettspill. Spørsmålskortene var printet hjemme og klippet ut for hånd. I år ble det litt annerledes. Da brukte vennegjengen det helt nye brettspillet «Det beste svaret». Fortsatt utviklet av Mads, men denne gangen i proff innpakning.

– Å lage et nytt brettspill til hver jul var så gøy at jeg ville prøve å få utviklet idéen videre, forteller han. I samarbeid med Harald Enersen som driver Ålesundsforlaget Contento ble idéen realisert og tatt svært godt i mot av markedet.

– Første opplag ble utsolgt på en måned. Nå venter vi bare på neste opplag med dobbelt så mange eksemplarer, sier Harald.

(Fortsetter under)


Fra idé til ferdig brettspill

– Jeg er oppvokst i en spillfamilie. Hver eneste jul og på alle hytteturer spilte vi spill sammen i timevis, både brettspill, kortspill og quiz, sier han.

Spillutvikleren vil helst ikke vite hvor mange timer som har gått med til å lage spillet.

– Prosessen er lang og omfattende, men mest av alt veldig kjekk. Først måtte jeg komme på alle spørsmålene. Deretter kommer utallige runder med kvalitetssikring knyttet til fasit. Før spillet kunne produseres ble det også gjort mange runder med spilltester, sier han.

Nytt konsept for juniorer

Tradisjonen tro jobber Mats allerede med et nytt spill til neste jul, men først skal han ha klar en juniorversjon av «Det beste svaret» Her samarbeider han med skoleklasser i jakten på de gode spørsmålene.

Målgruppen for den originale versjonen av kunnskapsspillet er fra 12 år og oppover. Det beste svaret kan også spilles som lagspill. Da kan det jo være strategisk å ha spenn i alder på laget og spiller passer i følge utvikleren selv like godt sammen med familien som vennegjengen.

Tekst: Hilde Hurlen