Til toppen

\ loading=

Ålesund gir Dorte en helt spesiell luksusfølelse

Dorte Narum (26) har bare bodd i Ålesund i et halvt år, men kan allerede slå fast at et litt tilfeldig valg av nytt bosted har gitt henne akkurat det hun ønsket mest i livet.

ARKITEKT: Dorte Narum jobber som arkitekt på rådhuset.

I de første 18 årene av livet sitt har hun tilbrakt omringet av store flate jorder i en av landets største jordbrukskommuner Stange, frem til studier sendte henne nordover til Trondheim, en by som stort sett er omringet av små åsrygger.

Med andre ord, landskap som harmonerer dårlig med det som omkranser Ålesund. Likevel gikk turen til Sunnmøre da hun ble ferdig med arkitektstudiene i fjor.

– Det var vanskelig å få jobb som arkitekt i fjor, og da spesielt i Oslo. Jeg ble tvunget til å tenke helt nytt, så jeg satte meg ned og spurte meg selv hvor jeg kunne tenke meg å bo i Norge. Resten var litt tilfeldig. Jeg snakket med litt folk, googlet en del mens jeg vurderte flere steder. Til slutt kom det frem at Ålesund kunne være et kult sted. Så dukket det opp en stilling som virket spennende, som jeg søkte på og den fikk jeg også, sier Dorte Narum.

Omringet av muligheter

Dorte har de siste årene fått en fritidsinteresse for noe helt annet enn det landskapene i Innlandet og Trøndelag kunne gi henne. Derfor ble Ålesund mer og mer aktuell.

– Fjellandskap er svært viktig for meg, for jeg elsker å være i fjellene både sommer og vinter.

–  Det er heller ingen tvil for meg at Sunnmørsalpene er noe av det vakreste som finnes i Norge. Jeg har vært i Isfjorden og Romsdalen før, som også er et sykt fint område.

SUNNMØRSALPENE: Dorte Narum elsker den korte avstanden til Sunnmørsalpene, hvor hun elsker å stå på ski.

Men Åndalsnes var likevel sjanseløs. For noe helt sentralt manglet i inngangsporten til Romsdalsfjella.
– Selv om jeg er veldig glad i friluft og natur, så må jeg bo i en by hvor det skjer ting. Det utelukket mange mindre plasser, sier Narum. Etter kort tid i Jugendbyen har hun allerede bestemt seg for at hun har funnet sitt paradis.

– Jeg har alt jeg trenger her. Jeg bor i en by, men fjellene og naturen er så lett tilgjengelig her. Du er omringet av muligheter. Og det er veldig uvant. For slik er det ikke i Trondheim, for der måtte vi ofte planlegge rundt å dra bort hele helga for å kunne få være ute i naturen. Her kan man faktisk dra på byen fredag og så dra på en skikkelig tur lørdag. For meg er det det som er luksus. – Jeg er nok ikke superkulturell, så kulturtilbudet var ikke det aller viktigste for meg. Derfor hadde jeg ikke mange forventninger til hva byen skulle være når jeg flyttet hit. Men jeg og vennegjengen min, som også har flyttet hit, har blitt positivt overrasket over byen. Det er mye konserter og det er bra med kafeer og uteliv. Og så er jo byen veldig vakker.

Byutvikling

Det siste går hånd i hånd med jobben hennes som arkitekt i Ålesund kommune.

– For tiden jobber jeg hovedsakelig med byutvikling og på byutviklingsplan, noe som er veldig spennende, sier Narum.

Selv om hun er ny i faget og byen, så kjørte Bypatriotens utsendte like godt på med de SMÅ spørsmålene med tanke på byutvikling…

– Hva trenger Ålesund? Hvordan skal byen utvikle seg videre? Bør det bryte mye med Jugendstilen eller beholde mye av de samme trekkene?

– Jeg startet i september, så jeg er ganske fersk. Og jeg jobber ikke så mye med hvordan byggene skal se ut, men heller områdene rundt og da spesielt byrommene. Vi tar stilling til Jugendstilen, men vi tar enda mer stilling til befolkningen og hva innbyggerne trenger. Det som kanskje har overrasket meg mest er at det er en by som ikke har hatt så mange endringer tidligere, og det gjør nok sitt til at en del kan være skeptiske når det skjer store endringer på kort tid. Det er mye som er på gang og jeg tror når vi viser folk at det er bra ting som skjer, så blir det nok enklere å få med folk på laget.

– Jeg tenker at det hadde vært veldig kjedelig om det ikke skjedde noe. Og det som er kult, er at det jobber folk her som har lyst å få ting til å skje.

Mangler møteplasser

Det er ikke tvil om at Ålesund kommune har fått en ansatt som virkelig gløder for faget og formelig gleder seg til å være med på prosesser som vil skape en enda mer attraktiv by. Noe mange byer har jobber aktivt for i flere år for å få til, for de vet at det bidrar til å skape økt bolyst.

– Jeg er ekstra opptatt av byrom. Hvor samler det seg folk? Hvor er det godt å være? Hva er kjent for være et godt eller dårlig område? Det er en utrolig vakker by som også er omkranset av vakker natur, og dette gir et stort og unikt potensiale for videre utvikling. Jeg har stor respekt for å få jobbe med en så flott by.

BYROM: Dorte Narum jobber med å skape en møteplass på St. Olavs Plass.

– Bykjernen er veldig flott og alle gatene er nydelige. Jeg bor på Aspøya, som er tilfeldig.  Men jeg liker meg veldig godt. Det er noen slitne bygg der, men jeg ser mye potensial og jeg tror mye vil skje i årene som kommer som vil løfte området enda mer.

– Er det et bestemt byrom du har sett på og tenker at det kunne du tenkt deg å ha endret på?

– Ja, og jeg jobber faktisk med det. Det er St. Olavs plass. Der vil vi ha bort parkeringsplassene og heller skape et lite torg. Vi skal skape en fin møteplass, noe som jeg syns byen mangler.

Ambassadører for Ålesund

Dorte kjente ingen i Ålesund da hun flyttet hit i fjor høst. Men hun var heldig, for hun var en del av en liten gjeng som kom til byen. Og som leseren sikkert allerede har forstått, Dorte og hennes venner har allerede blitt ambassadører for Ålesund.

– Det har gjort alt mye enklere. Vi henger jo mye sammen, så jeg har lurt av og til hvordan det ville vært om det ikke var slik. For da måtte jeg ha søkt aktivt etter likesinnede. Ting har gått av seg selv, for alle liker å stå på ski. Og det som er enda bedre, er at siden vi trives her, kommer enda flere av våre venner til å flytte hit.

– Jeg har også andre venner som elsker plassen og nok kunne ønske seg å flytte hit. En grunn til at mange ikke tar sjansen er nok et litt begrenset jobbmarked, spesielt for de med spisset kompetanse.

LYKKE: Smilene forteller alt om hvor mye de elsker å være ute på ski.
KORTREIST LYKKE: Det finnes mange fine turmuligheter i nærområdet til sentrum som Dorte og venninnene vet å dra nytte av.
SOMMER: Dorte nyter sommeren med en tur sammen med ei venninne.
TRIVES: Dorte Narum har funnet seg godt til rette i Ålesund kommune.
Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!