Til toppen

\ loading=

Foreslår økt eiendomsskatt i Ålesund

- Sånn folkelig sett kan vi si at Ålesund kommune bruker mer penger enn vi har. Vi har lånt mer enn vi burde og sparekontoen vår er tom, sier konstituert kommunedirektør, Anne Mette Liavaag i Ålesund kommune etter at forslaget for budsjett for 2025 ble gjort tilgjengelig i dag.

Kommunedirektøren i Ålesund foreslår blant annet å øke eiendomsskatten i budsjettet for 2025. Et budsjett som viser at det krevende tider i Ålesund, som for mange andre norske kommuner.

– Det ofte slik at vi fokuserer veldig på de pengene vi ikke har. Vi har 5,8 milliarder, og for de pengene leverer Ålesund kommune gode tjenester hver eneste dag til innbyggerne, sier konstituert kommunedirektør, som lister mange grunner til at kommunens økonomi er utfordrende.

I tillegg til virksomhetenes prognoser om merforbruk opplyser hun om flere faktorer som spiller inn i kommunens overordna økonomiske bilde:

– Kommuner vil ikke få økte statlige overføringer. I reelle termer er overføringene allerede redusert.
– Gjelden øker og koster oss stadig mer. Kommunen har renteutgifter på 4 377 kroner (2023-tall) per innbygger. Dette er veldig høye tall. En krone mer til renter og avdrag betyr en krone mindre til tjenestene.
– Omstilling i de store tjenesteområdene som helse og oppvekst tar tid.

– Dette er det mest krevende budsjettet jeg har vært med på å legge frem, sier økonomisjef Lars Fylling som legger til at dere er store investeringer som må på plass, og er knyttet til blant annet vann og avløp.

Budsjettet som nå skal behandles, inneholder blant annet forslag til økt eiendomsskatt som vil gi inntekter på 77 millioner kroner. Ønsker du å vite mer eller å følge prosessen fremover så er dette noen viktige datoer:

21. oktober: Sak skal opp i formannskapet
21.10-8.11: Høringsperiode formannskapet sin innstilling
14. november: Saken skal opp i kommunestyret

For mer og video fra fremleggingen, se kommunens hjemmesider her.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!