Til toppen

Falt for byens særegne jugendstil

Jugendstilen sto hans hjerte nært i oppveksten i Kärnten. Derfor er det kanskje ikke så rart at Leonhard Paul Haberl (31) fant seg fort til rette i Ålesund. Men det var en tilfeldighet som gjorde at østerrikeren bare måtte flytte til Norge.

Leonhard Paul Haberl fra Østerrike havnet i Norge på snodig vis. Først til Oslo, så nordover, før han og samboeren til slutt slo seg ned i Ålesund. Han deler gjerne, rett fra hjertet, om hvorfor akkurat denne byen er plassen der han vil være.

Navn: Leonhard Paul Haberl
Alder: 31
Sivilstatus: Samboer
Stilling: Lektor

Leonhard skulle bare hjelpe foreldrene og kanskje angrer de på det i dag. For ved en liten feil så åpnet det seg en helt ny verden. Et sted langt oppe i nord. Et land med isbjørner og midnattsol.

– Mine foreldre var tannleger og jeg måtte finne frem Disney-låter for ungene som satt på venterommet. Der greide jeg å klikke på feil versjon på You Tube, så i stedet for den tyske versjonen, så ble det den norske. Der var det gjort.
– Etter videregående var jeg klar på at jeg skulle flytte til Norge. For jeg hadde forelsket meg i språket. Jeg syns det hørtes ut som fransk, bare mindre arrogant, sier Haberl.

Først Oslo så nordover

Det ble ikke så enkelt i starten, men en sta østerriker lot seg ikke stoppe.

– Jeg flyttet hit da jeg var 19 år gammel, men det var så mye byråkrati, at det bare var så vidt det gikk. Jeg vurderte å gi meg, for det ble så heftig. Til slutt gikk jeg inn hos politiet i Oslo og nærmest slo i bordet, og ba de ringe de forskjellige etatene og ordne opp. Da ble det plutselig en løsning.

– Jeg studerte tysk, fransk og musikkvitenskap i Oslo og under den tiden traff jeg også samboeren min, som er fra Øksnes. Så da ble det naturlig at vi måtte nordover, så først ble det veldig langt nord til Lakselv før vi flyttet til Tromsø. Vi hadde det strålende, men siden vi visste at om 20 år eller noe sånt, så kom vi til å slå oss ned nordpå, ville vi prøve noe annet, legger 31-åringen til.

Da var det bare å finne ut hvor i Norge ferden skulle gå videre.

Begeistret for Sunnmøre

– Nesten hele Norge aktuelt for oss, fra Bodø og sørover. Jeg la inn store aksjer for Sunnmøre, for jeg likte meg så utrolig godt her de to gangene jeg hadde vært her.

Tøff, kul og mangfoldig.
Svaret på hvorfor kommer kontant.
– Jugendstilen. Det er også veldig god atmosfære i byen og hadde det ikke vært det, så hadde jeg ikke flyttet hit. Men jugendstilen er helt fantastisk i Ålesund. Den er veldig fremtredende i Østerrike, men det er annerledes i Ålesund. Her er den nordisk, med symboler som omhandler vikinger og drager. Det har ikke vi i Østerrike. Han har kun vel seks måneders fartstid i byen, men allerede nå jobber han som guide.
– Da forteller jeg at Ålesund har sin egen særegne jugendstil. Og det er i grunnen ganske kult. Jeg blir vel nesten sett på som en landsforræder i Østerrike, men jeg liker jugendstilen bedre her, sier han med et stort smil.
– Den er tøff, kul, mangfoldig og annerledes. Så de som har designet byen har gjort en utrolig god jobb. Jeg føler ekstra stolthet. For jeg har et forhold til det fra før. Det gjør også at jeg føler meg så absolutt hjemme i byen.

Lærer på tre skoler

Siden han har studert musikk, og spiller fiolin i Ålesund Symfoniorkester, så kommer det nok ikke som en stor overraskelse at kultur er noe som står hans hjerte nært.

– Kulturlivet i Ålesund er veldig bra og byen er veldig flink til å markedsføre det som skjer her. Jeg sjekker alltid Bypatrioten når jeg skal finne ut hva jeg skal gå på. For der får jeg den informasjonen jeg trenger.

I tillegg til å fortelle turister om alt byen har å by på, samt at han byr på seg selv via tonene fra fiolinen, så er det mange ungdommer i byen som får sin kunnskap via østerrikeren.

– Jeg er nok en av få lærere som underviser på både barneskole, ungdomsskole og videregående akkurat nå. Jeg underviser i tysk og musikk. Det er heftig, for det er store tankesprang fra de forskjellige skolene. Men det er utrolig givende at det er så variert. Jeg hadde mistrivdes om jeg hadde kun en jobb å gå til. Så vidt jeg vet er det ingen som jobber på tre nivå innenfor skoleverket her, sier Haberl.

Men selv om trives både på jobb og privat, så er det en ting som mangler.

– Ost. Utvalget er pinlig dårlig. I Tromsø var det en veldig bra butikk, men i Ålesund er utvalget dessverre dårlig. Om det er en leser som vil starte en ostebutikk, blir jeg en fast kunde.

– Først sleit jeg med krydder også, så det måtte min mor sende det til meg. Men nå har jeg store bokser med det, så der overlever jeg.

Lykkehjul

Selv om han må overleve uten et stort utvalg ost, trives han godt i sin nye by.

– Sunmøringene er vestlandets nordlendinger. De er ikke redd for å snakke og tør kalle en spade for en spade. Det liker jeg veldig godt.

Til slutt kommer han med et tips. Som gir ekstra krydder i hverdagen.

– Vi har et lykkehjul hjemme med forskjellige tall. Alle stedene som serverer mat, fra gatekjøkken til gourmetrestaurant helt ut til Moa er med. Så hver torsdag når jeg og samboeren skal spise lunsj, og når vi skal spise middag ute, bruker vi lykkehjulet for å finne ut hvor vi skal gå. Det er utrolig gøy, sier han og avslutter med oppfordringen om å prøve!

Les hele serien og lær mer om hva som lokker folk fra nært og fjernt til akkurat Ålesund!