Til toppen

10 kjappe fra påskeharen med Per Erik Dalen

Påskeharen har besøkt ÅKP for å høre finne ut hva påsken betyr for Per Erik Dalen.

Per Erik Dalen ser frem til ei påske fylt av kvalitetstid, i tillegg til at han har mye å glede seg til på jobbfronten.

Hvem: Per Erik Dalen

Stilling: CEO ÅKP (Ålesund Kunnnskapspark)

Aktuell med: ÅKP fikk nylig en samarbeidsavtale IMD Business School, hvor fokus er lederutvikling i global kontekst. ÅKP og Per Erik vil jobbe med å utvikle både program og aktiviteter rundt avtalen fremover.

Hva er du mest opptatt av akkurat nå?

– Det er mye forskjellig, nesten vanskelig å skille ut bare én ting. Vi har kanonhøy aktivitet innenfor alle områder hos oss her inne på ÅKP, og jeg synes det er helt fantastisk når det er mye å gjøre. Spesielt artig er det nye samarbeidet vi har startet med IMD. Det å få et slikt «outside-in»-blikk på oss kan være bra og det er også bra for rekrutteringen til regionen, forklarer han om programmet som blant annet handler om å få unge inn i et utdanningsløp tidlig. – Jeg føler meg heldig som får være med på alt dette, rett og slett.

Hva er ditt forhold til påske?

– Vi feirer alltid påske på hytta vår på Hellesylt som er vårt lokale ferierike. For meg handler påska spesielt om samling av familie og venner. Det er også slik at vi som regel kan starte båtsesongen på fjorden i påska. Da koser vi oss med å dra til ulike steder og bare nyter sjøluft og natur.

Har du påsketradisjoner du holder på?

– Normalt sjøsetter vi båten til påske. Det er liksom startskuddet. Det å være på sjøen, se hvor rasene har gått i vinter og se at det begynner å bli grønt rundt oss, er på mange måter en tradisjon for oss. Det er jo endringer i naturen rundt Hellesylt hvert år. I tillegg er selvsagt påskemiddagen en tradisjon som må være med. Da er det enten lammelår eller ribbe og det grilles på kullgrill. Det finnes ikke bedre kvalitetstid enn å stå rundt grillen, lage mat i sakte fart og bare prate om livet med familie og venner.

Bok eller serier på tv?

– Det er egentlig begge deler, så kan ikke velge én her. Jeg har etter hvert begynt med lydbok, og akkurat nå er det krigshistorie jeg lytter til. Så er det selvsagt viktig med påskekrimmen på tv i påska. Og jeg synes det er fint at vi har kommet dit at tv-tittinga kan tilpasses etter når man selv kan og vil.

Per Erik stiller sporty opp på selfie med Påskeharen.

Hvor går tankene gjerne i solveggen? (Eller når du setter deg ned fem min)

Per Erik trekker luften helt ned i magen før han gyver løs på svaret.

– Vet du, jeg reflekterer ofte over ting jeg har sett eller hørt, for å prøve å sette det inn i en større sammenheng. Det fascinerer meg for eksempel å sette det andre opplever, sier eller skriver inn i egen kontekst. Hva betyr dette, for oss og for meg? For tiden kan tankene ofte komme etter at jeg har sett forelesninger via IMD, og reflekterer over det som blir tatt opp både av spørsmål fra salen og i forelesningene. Jeg er veldig nysgjerrig, og tenker ofte: Hva kan jeg lære og bruke selv av dette? Det er vel bare slik jeg skrudd sammen.

Hva er ditt forhold til matlaging?

– Jeg har stor glede av å lage mat, spesielt i helgene når jeg har fri og god tid. Med litt godt å drikke, godt selskap, da har jeg det veldig kjekt! Slik at matlaging blir noe sosialt.

Påskeharen spør videre om han har en spesialrett, og da kommer det kjapt:

– Jeg kan vel kanskje være kjent for å lage paella på åpen grill. Det er litt artig, for det går utrolig fort når det først freses opp.

Velger du by, fjøre, eller fjellet når du skal koble av?

Per Erik skyter ut svaret, uten et snev av tvil.

– Den er enkel! Her er det absolutt fjorden som regjerer. Jeg er utrolig glad i å være på sjøen med båt, og det gjør jeg både på hytta og i byen. Men jeg er ingen fisker da. Ryktene sier at den eneste fisken som kommer inn i båten vi har i byen, er sushi, ler han.

Vinter eller vår?

– Det store stikkordet er vår, og det henger nok sammen med at jeg er veldig «fjord og sjø»-menneske. Jeg er nok av typen som tenker at snøen kan holde seg i fjellet.

Hva ser du frem til, har du noe du gleder deg til fremover?

Det er tydelig hva som står øverst på «glede seg til»-lista, og det skjønner vi godt.

– På privaten ser jeg helt klart aller mest frem til at vi får barnebarn nummer fire i august. Det gleder vi oss masse til. Jeg synes det er så fint å følge med på den generasjonen. Ellers har vi også planlagt noen turer og feriemål i sommer og høst, som jeg også gleder meg veldig til. Det å bestille tidlig er helt bevisst. Det handler om å ha noe å glede seg til. Så må jeg jo legge til at jeg også ser veldig frem til vi kommer ordentlig i gang med IMD. Som vil komme litt i bolker fremover og utover høsten.

Om du skal plukke deg et forbilde, hvem er det og hvorfor?

– Jeg har egentlig ikke lyst til å ta ett enkeltmenneske her. Forbildet mitt definerer jeg som «mennesker som er av hel ved». Mennesker som lever som de snakker, i motsetning til de som lever på overskriftsnivå i sosiale media og er drevet av «likes». Det er de som er av «hel ved» jeg prøver å lære av. Som har en livsfilosofi de også følger, og det kan komme av at oppdragelsen min var beinhard på akkurat det. Da er der mange man kan trekke frem, så jeg tenker at jeg kan si «ingen nevnt, ingen glemt» på den.