Til toppen

\ loading=

Kirkens SOS: Svarer alle som trenger noen å prate med

De lytter, støtter og redder liv. I Sundgata i Ålesund sentrum finner vi hovedkontoret til Kirkens SOS Møre og Romsdal. Årlig besvarer avdelingen rundt 15 000 henvendelser fra hele landet.

Carl-Axel Bang-Ellingsen og kollega Siri Mariussen Fjørtoft leder 90 frivillige i Kirkens SOS i Møre og Romsdal.

Her, og fra vaktrommene i Molde og på Søre Sunnmøre, besvarer frivillige henvendelser fra mennesker i livskriser – mennesker som trenger noen å prate med.

– Vi er mellom 90 og 100 frivillige i fylket som rullerer på å svare på telefoner og chat. Det kan handle om ensomhet, økonomiske problemer, kjærlighetssorg eller familiekonflikter. Felles for de som tar kontakt er at de opplever en krise som føles vanskelig og noen ganger uoverkommelig, sier Carl-Axel Bang-Ellingsen, daglig leder for Kirkens SOS Møre og Romsdal.

Årlig besvarer avdelingen rundt 15 000 henvendelser fra hele landet.

– Vi ser, støtter og styrker

Mange tror Kirkens SOS kun hjelper ved akutte selvmordskriser, men Bang-Ellingsen forklarer at de fleste henvendelser handler om ensomhet, tap og vanskelige relasjoner.

– Folk som ringer oss får ikke fasitsvar eller konkrete løsninger. Vi jobber ut fra prinsippet “Se – støtte – styrke” og fokuserer på å gi dem en samtale som gjør at de føler seg tatt på alvor, sier han.

 

 

Selv om majoriteten av samtalene handler om hverdagslige kriser, finnes det også henvendelser fra personer som er i livstruende situasjoner.

– Vi sammenligner oss litt med brannvesenet. Vi trener både på å forebygge og håndtere akutte situasjoner, sier Bang-Ellingsen.

Frivillighet som grunnmur

De frivillige er kjernen i Kirkens SOS sitt arbeid. Før de settes i tjeneste, får de grundig opplæring i hvordan man møter mennesker i krise.

– Innsatsen deres er helt fantastisk. Selv på julaften og nyttårsaften stiller folk opp. En av våre frivillige ble nylig skuffet over at vaktene på julaften allerede var fylt opp! Det sier alt om engasjementet, forteller Bang-Ellingsen.

Julen er en tid hvor mange kjenner ekstra på ensomhet og utenforskap, noe som også merkes på antallet henvendelser.

Kari Helen Alnes og Elisabeth Aarøe sitter klar for å svare mennesker som trenger å prate om både vanskelige enkelthendelser men ogå livet generelt.

– Veldig givende

Kari Helen Alnes og Elisabeth Aarøe er pensjonister og to av de rundt 90 frivillige som svarer på krisetelefoner fra hele landet. De har fartstid på henholdsvis to og ti år ved hovedkontoret i Ålesund.

– Det er et veldig givende arbeid, og vi må ofte håndtere vanskelige samtaler. Da føles det ekstra meningsfullt de gangene vi får tilbakemeldinger som “jeg hadde ikke levd uten dere” fra noen av de vi har snakket med, sier Kari Helen, som har bakgrunn som sosionom.

– Som frivillige får vi veldig god oppfølging og debrifing etter vaktene. Vår oppgave er ikke å gi råd til de som ringer, men rett og slett lytte til hva de har på hjertet og være et medmenneske. Vi får mange telefoner fra både yngre og eldre som kjenner skikkelig på ensomhet. Vanskene blir ekstra forsterket rundt jul og andre høytider. Da gjelder det å være der for dem, sier Elisabeth.

Økonomisk støtte gir trygghet

Driften av Kirkens SOS krever også økonomisk støtte. Selv om en andel av midlene kommer fra statsbudsjettet, er donasjoner fra private og bedrifter, samt  bidrag fra lokale menigheter og bedrifter avgjørende.

– Sparebanken Møre har gitt oss en langsiktig avtale som sikrer økonomisk stabilitet. Slike bidrag gir oss muligheten til å fokusere på det viktigste – å være der for de som trenger oss, sier Bang-Ellingsen. Han ønsker også å gi en spesiell honnør til Ålesund kommune, som årlig bevilger midler til Kirkens SOS.

– Ålesund kommune har valgt å støtte oss med ca. fire kroner per innbygger over kommunebudsjettet. De er den eneste kommunen i fylket med et slikt langsiktig samarbeid. Det gir oss forutsigbarhet i driften, sier han.

Samtidig oppfordrer han flere kommuner til å følge Ålesunds eksempel.

– Vi mottar henvendelser fra hele fylket og bidrar til å forebygge psykiske lidelser og redde liv i alle kommuner. Derfor mener vi at alle kommuner bør bidra økonomisk, understreker han.

Carl-Axel Bang-Ellingsen (t.v) i podkaststudio sammen med gjest Falk Øverås.

Ny podkast setter fokus på viktige tema

Denne høsten har Kirkens SOS også lansert den lokale podkasten “Lykkehjulet – lettbeinte samtaler om viktige ting”. Her inviterer Carl-Axel Bang-Ellingsen gjestene sine til å diskutere alt fra psykisk helse til frivillighet. Blant gjestene finner vi blant andre Astrid Overaa (teaterdronning), Håkon Lykkebø Strand (ordfører) og Tale Krohn Engvik (Helsesista). Podkasten er tilgjengelig på Spotify.

Les flere saker om #byensgodehjelpere.

Artikkelserien er produsert med støtte fra Sparebanken Møre.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!