Barneteateret er svært populært og allerede nå kan du begynne å planlegge hva du ønsker å ta barna dine med på. For programmet til Teateret Vårt på Arbeideren frem til juni er nå klart.
– Det er veldig mye flott teater som skjer i år. Våren er allerede spikret og alle teaterlørdagene er satt. Jeg er superfornøyd med programmet, for det er utrolig allsidig med mye forskjellig tematikk og selvsagt blir det også masse gøy for barna, sier avdelingsleder for scenekunst for barn og unge, Zezé Kolstad.
Godtepose
De har vært opptatt av at programmet skal fenge mange interesser.
– Det er viktig at det vi tilbyr barna er variert og at det er bredde i det. Det blir alt fra beatboxing og slampoesi til afrikanske rytmer, figurteater og intim dans som både er abstrakt, vakkert og rart. Grunnen til at jeg liker å ha et bredt program, er for at barna skal få oppleve mest mulig. At de skal ha muligheten til å smake på litt forskjellige typer scenekunst, for spennvidden i teateret er stort. Samtidig er teatret et sted hvor man kan løfte frem tematikk som kanskje kan være vanskelig å snakke med barna om, som kan virke til ettertanke for både barn og voksne, og utvide noen perspektiver, sier Kolstad.
– Så nå har vi rett og slett en godtepose med mange spennende forestillinger, legger hun til.
I voksen alder får vi ofte mer spesifikk smak. Og da kan vi velge bort ting vi tror vi ikke liker. Men barna har ikke en slik tankegang.
– Barna er mye mer åpne og undrende vesener. Men samtidig er det slik at barnepublikum ikke er et lett publikum, for de er åpne og ærlige. Liker de noe, så viser de det med hele seg og er veldig med. Men liker de det ikke, så sier de fra. Som utøver så er det veldig spennende.
Elsker barnelatter
Kolstad har hatt jobben i ett år og stortrives så langt. Spesielt når det arrangeres barneteater.
– Da er det veldig fint å være på jobb, for det blir så masse liv i huset. Alle elsker jo barnelatter og det er så gøy å se at de engasjerer seg så mye inn i historiene som de gjør. Barna holder aldri igjen og det er veldig fint.
– Egentlig skulle jeg ønske at foreldrene ikke var med, slik at de ikke korrigerer barna, hysjer på dem eller holder de igjen. Det er så fint når barna får lov å leve seg inn i historien og blir revet med. Vi har hatt rene barnehagegrupper på f.eks. Bzzz! et insektliv, og da blir det en veldig fin og spesiell atmosfære.
Program, vinter og vår 2025:
Teaterlørdag:
11. januar: Nosizwe fra her og der (6 år +):
En morsom skildring av boken Ashraf fra Afrika, Nosizwe Lise Baqwa er forteller og sanger, og har med seg Solo Diarra, som spiller djembe og n’goni.
– Det blir et innblikk i hva det vil si å være flerkulturell, hvor Nosizwe deler sitt blikk med å ha vokst opp nærme de to polene i verden, Norge høyest i nord og Sør-Afrika lengst i sør. Hun fremhever diasporaens perspektiver for barna. Et tema som er viktig for veldig mange norske barn med tilknytning til ulike steder i verden. Nosizwe er en fantastisk formidler og er veldig god med barn og unge og Solo er en svært dyktig musiker, så de to utgjør en fin duo, sier Kolstad.
15. februar: To Ulver (4 år +):
Beatur er beatboxer og lager lydlandskapet og lydeffekter til forestilling, mens skuespiller og slampoet Taro Vestøl Cooper er forteller og danser.
– Det er en veldig gøyal og fysisk forestilling. Det handler om en sinna gutt som forviller seg i skogen og møter mange rare dyr på sin vei, som kråka med kols og selskapssyke hvaler. Og om de to ulvene som sitter på gutten skuldre, en snill og en slem. Hvem skal han høre på? Og hvilke valg skal han ta? Samarbeidet mellom Taros fortellerkunst og Beaturs beatboxing er som hånd i hanske og barna elsker lydeffektene som Beatur skaper.
15. mars: Bzzz! Et insektliv (1 år +):
Figurteater laget av Karoline Isaksen og Vasco Pinhol, som hadde premiere i 2021. Forestillingen beskrives som et magisk lydunivers med mange små insektsfigurer hvor vi undrer oss over alt som kan skje på en liten flekk i skogen.
– Den har vi vist før. Det er en vakker intim og fin forestilling for de aller minste, hvor vi møter en masse små insekter, som sommerfuglen og den arbeidsomme mauren, sier Kolstad.
12. april: Vannlinje (8 år +):
Veronica Salinas leser fra boken sin (skrevet sammen med Narges Mohammadi) samtidig som publikum får oppleve vakre illustrasjoner og musikk. En opplevelse hvor sansene virkelig tas i bruk. Her møter vi en jente som lever et lykkelig og fredelig liv, men som plutselig blir tvunget til å flykte i en båt med fremmede, siden det bryter ut krig.
– Veronica er en av landets mest erfarne formidlere og Per Erik Watle har komponert nydelig musikk til forestillingen. Det er viktig å hjelpe barn å sette ord på, men også få kunnskap om hva det vil si å flykte og måtte tilpasse seg en ny tilværelse. Veronica er spesielt god på å formidle vanskelige temaer for barn og ufarliggjøre tematikken. Dette er en høytlesning som kommer til å bli magisk.
24. mai: Er det sånn det er? (4 år +):
Sarah Camille er forteller og har med seg musikeren Sidiki Camara som bringer med seg sine vestafrikanske rytmer. Sarah vil fortelle om den underlige fuglen og gresskaret, mens Sidiki spiller på et stort gresskar. Sammen synger de om alle spørsmålene.
– Sarah Camille var her i høst med forestillingen sin Papillon og mange spurte om når vi ville hente henne tilbake og det tok vi på alvor. Så nå kommer hun til våren med ny forestilling. Sarah Camille er sanger og poet, og er norgesmester i slampoesi og vunnet Spellemannsprisen for beste barneplate. Hun bruker sin norsk-karibiske bakgrunn i musikken sin og har lekne, rytmiske tekster når hun forteller. Sarah Camille og Sidiki utfyller hverandre godt som kunstnere.
Teaterlørdag kjører to forestillinger, klokken 11:00 og 13:00.
Andre oppsetninger:
Stillheten (8 år +):
En danseforestilling av Ingrid Fiksdal. Spiller i mars.
– En visuell og fysisk forestilling med tre dansere hvor publikum er veldig nært på. Publikum vil du trolig oppleve forestillingen som et levende billedlig kunstverk. Det brukes projeksjon i forestillingen som skaper bevegelige bilder, og som gir assosiasjoner til å være ute i verdensrommet, på en annen planet eller i et landskap som kan minne om spillverdenen. Bevegelsesmønsteret er slik at de kan være insekter, men også roboter, så det er abstrakt og veldig fint visuelt, sier Kolstad.
3. mai: Nysgjerrigper (Barn 3-6 år):
Premiere på en nyproduksjon for de minste. Fride Snipsøyr Holøs fra Ålesund skal utvikle en ny forestilling med karakterene Ert og Flø.
– Jeg gleder meg veldig til denne forestillingen. En barnslig og morsom forestilling med masse lek og overraskelser. Det blir godt å få kunstnere i huset, så det ser jeg frem til. Den skal også på barnehageturné. Dette er både spennende og annerledes, og her får barna utforske og undre seg over hva en kropp er og kan gjøre, sier Kolstad.
19. – 22. juni: Skogprinsessa:
Sommerteater på Tueneset. Et vestlandsbasert turkompani, Eventyr i Parken, står bak.
– Den skal spilles i en egen løype på Tueneset. Her møter teaterfolket turfolket. Det er også friluftslivets år i 2025, så det passer perfekt. Vi håper å nå et nytt publikum og få turfolket nteressert i teater og teaterfolket interessert i turlivet. Her møter vi skogsprinsessen Alva som skal krones. Og så må publikum hjelpe Alva med å løse problemer og dilemmaer mens de følger henne rundt om i skogen hvor hun møter flere karakterer.