– For oss i Bypatrioten er det viktig å iverksette prosjekter som hele tiden skaper ringvirkninger i egen by. Ålesund Gatefestival handler nettopp om nye måter å tenke og samhandle på, sier Trine Klemetsen i Ålesund Gatefestival som står bak det store vimpelprosjektet som ikke bare skal glede besøkende, men som også har sørget for at flere av byens ungdommer har hatt en meningsfylt sommerjobb å gå til hos Fellesverket Dragen.
Flere hundre hjemmelagde vimpler skal pryde sentrum fra 15.-17. august. Men for å komme dit trengs det mange som bidrar. En av de største bidragsyterne er ungdommer som har hatt sommerjobb gjennom Fellesverket Dragen, og som har både designet, kuttet og sydd vimpler.
– Hvem er vi som bor i denne byen her? Hva liker vi, hva er viktig for oss? Er det det samme for deg som meg? Det er viktige spørsmål vi i teamet har stilt oss underveis i vimpelprosjektet som har plass til alle. Et bonanza av personligheter, uttrykk og mangfold. Skapt av oss. Alle som bor her. Ingen får bestemme om gult er finere enn blått her. Her får alle være med inn, med det de selv har et ønske om. Akkurat som en by bør ha plass til, sier Klemetsen.
Stor aktivitet
På det lange bordet som er satt opp hos Fellesverket Dragen denne sommeren, er det full aktivitet og ungdommene setter tydelig stor pris på å få være med å utvikle ett av byens mange kulturarrangementer.
– Først var jeg ikke klar over hva det gjaldt, men etter at jeg fikk vite hvorfor vi gjør dette, så syns jeg det er veldig gøy å være med. Det er fantastisk at vimplene er klippet og laget av mange i byen, i stedet for at man bestiller dem fra utlandet. Jeg tror det blir en god følelse å se vimplene henge i byen og vite at man har vært med på å lage dem, sier Sofia Madrigal-Valderhaug, som har sommerjobb på Fellesverket Dragen for andre året på rad.
– Vimpelprosjekt er utrolig spennende å være med på, siden jeg er interessert i å sy. Så jeg håper å ta turen til byen og se hvordan det blir å se ut under festivalen. Jeg er sikker på at det blir veldig fint for byen å bli fargelagt på denne måten, sier Aksel Viddal Krogsæter.
– Jeg tenker det vil gi dem stolthet når de får se vimplene henge i byen og kan si at dette har vi vært med på. For prosjektet gir dem eierskap til festivalen. Symaskinene har stått litt i ro, så det var veldig fint at Bypatrioten og prosjektleder Solveig Fagermo kom inn og ønsket denne typen hjelp, sier Carina Nørve, senterleder i Fellesverket Dragen, som er et kultur- og aktivitetshus for barn og ungdom i regi av Røde Kors.
Får økonomisk ansvar
– Det er tredje året vi har sommerjobber hos oss på Fellesverket Dragen, og det er et prosjekt som vi har fått sponset gjennom Gjensidigestiftelsen. Dette gjør vi for at ungdom skal få skape aktiviteter for andre ungdommer. Så de driver huset ved at de har fått tatt over ledelsen. Det er ikke lett for ungdom å få sommerjobb, så derfor er det viktig for oss å satse på dette prosjektet, sier Nørve.
Ungdommene får ikke bare ansvar for å skape noe, men de må også styre økonomien de tre ukene de drifter Fellesverket Dragen.
– De må lage et budsjett den første dagen, som skal gå til mat og aktiviteter de tre ukene de er her. Og ut fra det må de planlegge dagene. Vi i ledelsen er til stede og legger til rette om de trenger noe hjelp, sier Nørve.
Liker å få ansvar
– Det er helt fantastisk å se hvordan de blomstrer når vi gir de ansvar. De har sagt at dette er det artigste prosjektet de har vært med på, og de gjør en så god jobb at det nesten ikke er nødvendig at vi er her. De har vært utrolig flinke, sier Nørve.
– Vi er heldigvis ni stykker som samarbeider om det. Vi lærer mye og det er fint at vi får tillit. Og så ser vi at vi kan mestre det også. Det er viktig at de voksne kan gi oss et slikt økonomisk ansvar, sier Viddal Krogsæter.
Meningsfylt hverdag
Det er ikke vanskelig å se at ungdommene trives med både ansvar og oppgaver.
– Det er veldig koselig å jobbe her. Og det er en veldig fin plass å være om du liker å være sammen med folk. Jeg får så mye mer igjen enn det å tjene penger, for jeg er sammen med folk og lærer mye nytt, sier Madrigal-Valderhaug.
– Det er kjekt å ha en litt mer meningsfull hverdag om sommeren. Jeg pendler en time hver vei fra Sjøholt, og det som er så fint med det, er at jeg treffer folk jeg ikke omgås med ellers. Det er uten tvil verdt det å reise så langt, for det er utrolig hyggelig å jobbe her, sier Viddal Krogsæter.
Ålesund Gatefestival støttes av hovedsamarbeidspartnere: Sparebanken Møre, Sparebanken Vest og støttes av Stiftelsen Kjell Holm og Hofseth. Se hele programmet her!