Til toppen

\ loading=

– Våkne, du må våkne!

Det er ikke bare bare å skulle sette klima på teaterplakaten, men med  «Et stykke for de levende i en døende verden» gjør Teatret Vårt akkurat det. En solid og tidvis ubehagelig naturfagstime, om du bare klarer å ta det innover deg. For det er ikke behagelig å skulle snakke om den sjette masseutryddelsen.

Frida i stykket «Et stykke for de levende i en døende verden» spilles av Anne Wiig.

 

Vi har satt oss godt til rette på enn stol inne i blackboxen på Fagerlia sammen med et tredvetalls elever og lærere fra Ålesund videregående skole. Vi er ikke helt sikre på hva som venter oss på den enkle scenen med lite rekvisitter foran oss. Så begynner det…

Stykket som er skrevet av den amerikanske økoaktivisten og feministen Miranda Rose Hall, basert på boken “Den sjette utryddelsen”, tar for seg en verden i ferd med å kollapse. Det er synlig. Jordklodens mange arter forsvinner. Trues. Utryddes.

Skuespiller Anne Wiig har jobbet med oversettelsen av teksten siden våren 2023, og beskriver prosessen som overveldende.

– Samtidig har det å få gå inn i stoffet gitt meg en trygghet. Jeg har også funnet håp, sier skuespilleren som bærer hele stykket og teksten alene.

Teatersjef ved Teatret Vårt Kristian Lykkeslet Strømskag.

 

Denne satsingen er en del av Re-Value prosjektet i samarbeid med Ålesund kommune og NTNU, og det handler mye om hvordan vi rigger oss for fremtiden.

– Man har faktisk fått hentet inn en betydelig sum EU-midler, nettopp for å utfordre hvordan man planlegger og rigger seg for fremtiden. Spesielt inn mot Sørsida prosjektet. Det offentlige jobber med sitt, via sine strukturer, men det at vi som teater er koblet på handler om at vi skal bidra inn med andre perspektiver. Der har vi ambisjoner om å klare å engasjere ungdommen, forteller teatersjef Kristian Lykkeslet Strømskag om stykket som altså er et konkret produkt av midler tilført utenfra.

– Denne forestillingen kan vi bruke til mye, og man skal ikke se vekk fra at det skal spilles for både politikere og andre, men først blir det premiere under Høstscena i Ålesund, før den også skal spilles i Molde, sier han.

– Denne forestillingen blir kick-off for Innovasjonscampen vi har sammen med Ungt Entreprenørskap der vi skal jobbe med Re-Value, Sørsida og byutvikling i to hele dager. Det er veldig spennende for både for oss lærere og elevene, sier Are Lund som er avdelingsleder for samfunnsfag ved Ålesund videregående skole.

På scenen kommer ene ubehagelige faktasekvensen etter den andre. Vi får høre om hvordan kloden gang på gang har blitt utsatt for masseutryddelser. Og reist seg igjen. Første, andre, tredje, fjerde og femte gang… Nå står vi altså med beina godt plantet i den sjette. Men denne gangen er det ikke asteroider fra verdensrommet som truer livet på jorden. Det er menneskene selv…

Teatret Vårt har som eneste norske teater fått rettighetene til produksjonen som settes opp av femten europeiske teater i et stort samarbeid.

– I begynnelsen var vi ikke kjempegode på å holde oss i live, men vi utviklet viktige ferdigheter og begynte å spre oss ut over hele jorden. Og etter en stund drar vi i gang et legendarisk partytricks: Å drepe andre arter fortere en de klarer å reprodusere seg! Kommer det fra scenekanten. De fleste av ungdommene følger spent med, mens andre vrir utålmodig på seg og ser kanskje ut til å tenke på andre ting.

Er det symptomatisk? Er det sånn vi mennesker forholder oss til stoffet. Til klimadiskusjonen og harde fakta? For noen blir teamet så stort man ikke orker å tenke på det? For fjernt fra livet og hverdagen som vi kjenner den? Mens i andre vekkes kraften og behovet for å lære enda mer og faktisk gjøre noe?

– Vi er i en global nødssituasjon, sier hovedpersonen Frida som tilhører siste gruppe. Hun er redd, og vil at vi andre skal våkne. Hun er redd for at det er for sent. Vi må gjøre noe. Vi må våkne!

Stykket som også har premiere i kveld kl. 19.30 på Arbeideren under Høstscena, og der er få billetter igjen. Se alt som skjer i vår store kulturkalender! 

All strøm som brukes i forestillingen produseres underveis, av medvirkende syklister. Alle kostymer og rekvisitter er også gjenbruk, noe som gjør stykket til Norges første nullutslippsteater. Lokale ungdommer bytter på oppdraget om å trå til i 65 minutter. – Veldig varmt og slitsomt, sier Liam Nordstrand Nilsen (16) og Tine Sønderland (16) som begge går idrettslinjen på Latinskolen og er de som skal sørge for nok ennergi til lyd og lys på første gjennomkjøring.
Stykket er basert på boken “Den sjette utryddelsen”. Pulitzer vinner i 2015 og kåret til en av årets 10 beste bøker av New York Times book review. Har du lest den?

 

Om der er håp? – Det er klart det er håp, sier skuespiller Anne Wiig.