Til toppen

Høstscena er i gang

Stedet var foajeen i Parken kulturhus. Publikum, mange med bobler i hånden, ble møtt av en tilsynelatende sovende Solveig Styve Holte midt på gulvet.

den italienske koreografen og kunstneren Chiara Bersani holdt sin monolog bland hvilende barn.

Men praten gikk løst og fast, nesten som om danseren og preformartisten etter hvert var helt naturlig, der hun lå.

“Kvilande Levande”

Men så skjedde det noe mer. Fjorten barn, alle med svarte t-skjorter med påskriften ”Kvilande Levande”, kom ned fra Byparken og kikka inn vinduet, før de gikk inn og mingla med de voksne, og visket ting i ørene til dem.
Så la de seg ned ved siden av Solveig, og ble ”Kvilande”, men også ”Levande” resten av åpningsprogrammet, som blant annet besto av en monolog fra den italienske koreografen og kunstneren Chiara Bersani.

-Det som er med Høstscena er at du får oppleve forskjellige ting du ellers aldri ville ha fått oppleve i Ålesund, sier kunstnerisk leder Siri Forberg.

Kunstenisk leder for Høstscena, Siri FOrberg ønsker velkommen. Også hun på en “scene” blant “Kvilande Levande” i Foajeen.

Hvorfor vet hun ikke, men sier det er derfor hun er her og driver med Høstscena, en festival skapt sammen med Ålesundere, i en ramme som gjør at en kan oppleve akkurat slike ting som en sovende dame midt i en festivalåpning, og barn som kommer stille inn.

Hun tror ikke på å ”misjonere” kunst og teater. Eller å ”lure” slike ting inn på publikum. For selv om det kanskje er utenfor rammen til mange av oss, er hun hellig overbevist om at Ålesund har plass til et kunstprosjekt som Høstscena, og få vil bestride at den nå har slått rot, og at vi faktisk har blitt glade i ”raritetene” og de mange påfunnene fra kunstnerne Høstscena engasjerer år etter år.

Gjør byen mindre “polert”

-Det sies at du er festivallederen som elsker kunst?
-Jeg vil heller si jeg tror jeg elsker kunst. Jeg tror på kunsten, og det er et personlig forhold, og Høstscena gir meg mulighet til å gjøre noe med det her i Ålesund. Og selv om det er travelt med festival så er det noe eget med Ålesund. For her går vi på med ting vi kanskje tror tar fem timer, så tar det tre minutter. Fantastisk, sier hun.

Siri Forberg er ikke alene om å ha forelsket seg i scenekunst og Høstscena.
-Jeg mener Høstscena er viktig fordi den utfører kreativitet som gjør byen litt mindre polert. En fantastisk festival, og spennende, sier kultursjef Oskal Skulstad.

Ordfører Eva Vije Aurdal er enig.
-Høstscena gjør byen til en slik by vi vil være. For en by som Ålesund må ha en teaterfestival, og nå kan vi, med Sørsida få Teatret Vårt til byen på egen scene, sier hun.

Kvelden er enda ung da de yngste ”Kvilande Levande” drar hjem. De andre dro en etasje ned for å se forestillingen Folk & Røvere.
Høstscena er i gang.