Til toppen

Tysk gründer inspirert av Jugendbyen

Ålesund stod på den viktige Bucket-listen. Listen over steder man ønsker å oppleve før man dør. For den tyske gründeren Fabienne Höppner (32) gav besøket til Jugendbyen mer inspirasjon og varme enn hun hadde forestilt seg. Hun lover allerede å komme tilbake.

Hun hadde Ålesund på sin Bucket-list. Den tyske gründeren mener byen innfridde og vil tilbake allerede i sommer.

Fabienne Höppner (32) har startet tre ulike selskaper hvor design er et sentralt element. Da er det kanskje lett å forstå at akkurat Jugendbyen gjorde sterke inntrykk på den tyske damen.

Mange har opprettet sin egen Bucket List, en liste over reisemål de ønsker å oppleve før de dør. Ålesund var en by som sto på listen til Höppner. Og nå har hun endelig besøkt og opplevd byen.

Som tysker, er hun naturligvis godt kjent med Jugendstilen. Men likevel lot hun seg både imponere og inspirere.

– At Jugendstilen er så fremtredende er noe av det første jeg tenkte på da jeg spaserte rundt i byen. Jeg har hørt at Ålesund er flott by, så den har vært på min Bucket List i lang tid. Men det overrasket meg hvor vakker byen faktisk er, sier Höppner.

Under oppholdet stilte Fabienne Höppner opp som modell for Hjørundfjordstrikk. Et firma som deler mange felles verdier med den tyske gründeren.

Bærekraftig produksjon

Hun har grunnlagt to selskaper og er medgrunnlegger i ett til. Spennet er stort, fra høykvalitets møbler laget av kobber, digitale invitasjoner og gratulasjonskort til et økologisk og bærekraftig klesmerke. Dessuten jobber den driftige kvinnen som kunstrådgiver og med kreative strategier for flere andre bedrifter.

– Jeg er drevet av en bærekraftig tanke, for jeg tror vi bare har denne ene planeten og klimakrisen er ekte. Så jeg prøver å skape merkevarer og selskaper som ikke bare er drevet av økonomisk vekst, men også av bærekraftige faktorer. Jeg håper jeg kan vise alle at begge deler – økonomisk og bærekraftig produksjon – er mulig.

Nå vil hun ta med seg inntrykkene fra Ålesund i sitt videre arbeid.

– Ett av hovedtrekkene ved Jugendstil er dens vektlegging av naturlige former og organiske former. Dette kan sees i bruken av flytende linjer og kurver som ligner plantestengler og blader. Jeg har allerede innlemmet disse typene former i designene mine, og vil bruke dem til å lage plagg som er både elegante og unike. I tillegg begynte jeg nylig å bruke en rekke farger, inkludert myke pasteller, dempede jordfarger og dristige juveltoner.

– Mye av dette så jeg igjen i Ålesund, så det er ingen tvil om jeg fikk hentet mye inspirasjon her, legger 32-åringen til med et stort smil.

Har med firbeint reisefølge

Hun har vært en hel måned på Sunnmøre og bodd på Bjørke i Hjørundfjorden.

– Det at jeg kan bruke mye tid på ett sted, er viktig for meg å bli kjent med et område og
gi det en sjanse til å sjarmere meg. Jeg er utrolig heldig som kan jobbe hvor jeg vil så lenge jeg har nett. Og jeg jobber hardt for at dette skal ordne seg, for jeg elsker det.

– Jeg føler meg knyttet til naturen, spesielt da fjellene, for jeg liker å tilbringe litt tid borte fra byens mas. Dessuten reiser jeg mye med hunden min i hele Europa på jakt etter gode turstier og fjelleventyr. Da så Bjørke ut til å være et perfekt reisemål for oss.

– Jeg ble fort forelsket i området, for jeg elsker det faktum at du bare må gå ti minutter for at omgivelsene ender seg fullstendig. Og med de vakre fjellene som omkranser deg, så ble det bare fantastisk. Jeg liker virkelig å være i fjorden med så mye nesten uberørt natur.

Med seg på tur er hennes faste følgesvenn, hunden Porthos.

– Jeg reiser rundt om i hele Europa og Porthos er alltid med. Det er godt å ha hunden med siden jeg reiser alene, sier hun.

Ekte hjertevarme

Husvert på Bakketunet, Sunnmøres eldste gårdstun, er Marita Bett Aakre som driver Hjørundfjordstrikk. Et firma som er opptatt av å formidle natur, historier og kulturarv. Det er ikke vanskelig å skjønne at de to gikk overens, og det var derfor lett for Höppner å stille opp som bymodell for genserne fra Hjørundfjordstrikk, som en kan se på bildene her.
Selv om Höppner nylig dro fra Ålesund og Sunnmøre, så skal hun tilbake. Og hun roser måten sunnmøringene har tatt imot henne på.

– Det er et så flott, stille og meningsfylt område. Jeg føler meg virkelig jordet og avslappet her, noe som gir ett perfekt fokus på jobben. Nå ønsker jeg å komme tilbake allerede i sommer.

– Jeg ble overrasket over menneskene her på en veldig god måte. Først av alt, alle snakker engelsk og har ikke noe imot å gjøre det. Det gjør det så mye lettere å være utlending. Det mest fascinerende er at menneskene er så vennlige og hjelpsomme, men samtidig er de ærlige og sannferdige. De får deg til å føle deg virkelig velkommen for hjertevarmen er så ekte.