
Den 5. juni var det nemlig Verdens miljødag, og det ble markert på Ålesund bibliotek med mange aktiviteter, stands, boller, panelsamtale og ikke minst konkurranser.
Plastmonsteret
Flere barn hadde gitt sine kreative kunstneriske bidrag der alt var laget i hovedsak av plastsøppel. Og kreativiteten var virkelig stor
Så stor at ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp) ikledde seg ordførerkjedet for å kåre vinneren. En vanskelig oppgave midt i all kreativiteten fra barna, men en liten gutt midt i salen visste hvem ordføreren ville rope fram.

Seksåringen Timur tok seieren med «Plastmonsteret». Et kunstverk laget av blå plast, kaffefløtebeger som skumle øyner, ei oransje bruskork som munn, og plastbestikk som armer.
”Plastic monsters are real – Let´s stop them”, og en gutt som roper STOP var festet på.
-Han og flere av barna har laget kunsten sin i kunststudioet mitt, sier kunstner, og mamma til Timur, Alona Rodionova.
-Gratulerer, og håper dere fortsetter med engasjementet mot plastforsøpling, alle sammen, sa ordføreren, før han tok alle på scenen for felles bilde.
-Det var fortjent. Og Timur fikk bamse og kinobilletter fra ordføreren, sa biblioteksjef Lia Ciobanu Andersen, som hadde satt av store deler av biblioteket til arrangementet.
Plastfokus
-Vi har et område med stands. Vi serverte boller og hadde konkurranser. I tillegg ha vi systue der en kan sy handlenett. Disse kan en låne sammen med bøkene når en kommer hit, sier Lia.
-Det er jo et kreativt og praktisk tiltak for å redusere plastbruken, og det er kunstner Elisabeth Hatlehol Sairosi som kom med initiativet, legger hun til.
Flere organisasjoner fant veien til biblioteket for å forteller om eget initiativ.
Attvin, NTNU i Ålesund, Besteforeldrenes klimaaksjon, Naturvernforbundet, Sunnmøre Friluftsråd og Runde Miljøsenter hadde alle stands. Noen med aktiviteter, andre med konkurranser. For hvor mange bruskorker er det i Norgesglasset?
Attvin stilte med oppfordring og utstyr.
-Om en går inn på ryddenorge.no og melder inn en ryddeaksjon, enten sammen med venner, en forening eller nabolaget så får de utlevert hansker og utstyr fra oss, forteller Lars Vestre, som sammen med Natalie Østrem var på plass for selskapet.
Hva kan vi gjøre med marin forsøpling? Det var temaet for panelsamtalen, og først ut med innlegg var mannen som sponset hvetebollene, Reder Anders Bjørnerem i Nordic Wildfish.
I panelet tok han plass sammen med ordfører Håkon Lykkebø Strand, Christina Carrozzo Hellevik fra NTNU, Bente H. Fiskerstrand i Plastfritt hav, Anne Berit Støyva Emblem for Sunnmøre Friluftsråd og Margrete Emblemsvåg for Reclaim Project.
Men så var det kveld for den store premiebamsen, som denne kvelden fikk et nytt hjem. Gutterommet til Timur.
Nedenfor kan du se flere bilder fra arrangementet.