Til toppen

Til hjembyen med egenprodusert italiensk vin

Ekteparet Are og Tove Hunskaar gikk lenge med drømmen om å eie en italiensk vingård. I 2018 tok de sats, og i helga kunne de for alle første gang presenterte sine egne viner for publikum. 

Are og Tove Hunskaar realiserte drømmen om egen vingård i Italia. Nå har de vært i hjembyen for å presentere vinene sine på Vino Bar.

Are og Tove Hunskaar realiserte drømmen om egen vingård i Italia. Nå har de vært i hjembyen for å presentere vinene sine på Vino Bar.

Are og Tove Hunskaar er begge fra Ålesund.

Han er advokat, og oppvokst i Steinvågen. Hun er universitetslektor ved universitetet i Oslo, oppvokst på Lerstad.

Begge har i mange år hatt en stor interesse for vin og vinproduksjon. Derfor har også drømmen om en egen vingård stått sentralt i drømmene hos ekteparet som giftet seg i 1988.

I 2018 gikk drømmen i oppfyllelse.

-Vi fant endelig den perfekte vingården på en liten høyde ved landsbyen Agliano Terme, som ligger i hjertet av vindistriktet Piemonte, forteller Are.

-Dette er i ”barberaland”, altså et distrikt der vin lages på barberadruer, og vingården heter Cascina del Rosone og er på 22 mål, sier han.

Nå er det begge i hjembyen for å presentere sine egenproduserte viner. Og stedet er Vino Bar i Apotekergata.

-Jeg møtte dem på en tur til Piemonte. Etter hvert fikk vi til å arrangere en kveld der de presenterte sine viner. Så nå har vi hatt to fulltegnede vinkvelder, forteller Kjetil Blomvik hos Vino Bar.

-Vi har med oss fem viner i forskjellige årganger, og på gården produserer vi to typer vin, i tillegg til Rosévin, forteller Tove.

Ekteparets viner er Cascina del Rosone ANFORA og BARILE.

-Anfora er lagret på store leirkrukker i minimum et år, noe som gir vinen karakter, fylde og balanse.

Barile lagres like lenge på franske eikefat og gir aromaer som vanilje og krydder.

Begge er laget på barberadruer, en drue som kan beskrives som syrlig frisk, fruktig og med lite tanniner, sier Are.

(Fortsetter under).

Kvalitetsvinene er økologisk produsert. Den ene lagret på store leirkrukker, den andre på franske eikefat. Det gir vinene til Tove og Are sine særegenheter.

Kvalitetsvinene er økologisk produsert. Den ene lagret på store leirkrukker, den andre på franske eikefat. Det gir vinene til Tove og Are sine særegenheter.

-Mange sitter kanskje med samme drøm som dere. Er det vanskelig å sette i gang?

-Det krever en god del, for det er hardt arbeid og en kan ikke bare sette i gang med vinproduksjon og håpe det beste. For en må ha mye hjelp og gode kontakter der nede for å lykkes.

I løpet av et år bruker vi 11.000 arbeidstimer på våre 2,2 hektar. Det er mye arbeid, men når druene endelig er i hus er det fest, sier Are, og legger ikke skjul på at det er mange hensyn som skal tas.

-Marginene for en god eller dårlig vinhøst er små.

Jeg bruker å si at alt som går sakte blir bra. Slik er det med vin også. Det tar tid, og tid er bra.

Det kan bli for varmt eller bli frost. Samtidig er en av de største fiendene til vindyrkere insekter.

Vi driver økologisk produksjon, og siden vi ikke sprøyter må vi være nøye på den biten.

Det løser vi mye ved å holde kratt og vegetasjon rundt gården nede, sier han.

Rundt 10.000 flasker økologisk vin av høy kvalitet kommer årlig fra vingården til Are og Tove. Og det fra ekteparets norditalienske paradis like sør for Alpene.

-Det gleder oss stort at Are og Tove kunne komme til oss for å presentere vinene sine. Og nå har vi jo endelig kunnet åpne Vino Bar igjen, så nå er vi glade for å være i gang med vinkurs, sier Kjetil Blomvik.