Til toppen

Taper millioner og gir dårlig omdømme

-Ålesund by trenger de fordelene man kan få. Jeg var i utgangspunktet positiv til å være med på å prøve, men nå har det gått ett år og vi har fått fakta på bordet. For Terminalen sin del har dette kostet nesten en million kroner. Det er klart det får konsekvenser, sier Ante Giskeødegård.

Ante Giskeødegård er bare en av flere som mener at Ålesund kommune må revurdere endringen som ble innført i skjenketidene.

Ante Giskeødegård er bare en av flere som mener at Ålesund kommune må revurdere endringen som ble innført i skjenketidene.

Tapt omsetning og dårligere tilbud

-Det å ha en million mindre på bok, går jo direkte utover muligheten vi har til å skape gode kultur- og utelivstilbud. Det skjer på samme tid som Ålesund satser både på studenter og turister. Det henger ikke sammen, sier han.

Lovendringen som ble innført i september 2017 innebar at alle utesteder måtte kutte serveringen en time tidligere. De politiske argumentene var blant annet at publikum ville innrette seg og komme tidligere ut. Det har ikke skjedd.

-Ikke i det hele tatt. Det betyr jo at der nå trolig arrangeres flere hjemmefester og andre aktiviteter på arenaer der man ikke er under oppsyn. Utestedene er tross alt strengt regulert. Er det én plass hvor folk skal kunne være trygge så er det inne på utestedene. Dette kunne gått an dersom publikum fulgte etter og kom tidligere ut, men det gjør de ikke. Dette vedtaket har ikke ført til annet enn tapt omsetning for en sårbar bransje som trenger gode rammevilkår for å kunne tilby publikum noe som er bra. Ålesund er en by i vekst, som sier de vil noe, da trenger de oss med på laget, sier Giskeødegård.

(Fortsetter under)

Ivar Breivik i XL-gruppen frykter dagens skjenkepolitikk gir byen dårlig omdømme.

Ivar Breivik i XL-gruppen frykter dagens skjenkepolitikk gir byen dårlig omdømme.

Belastning for ansatte og forvirring hos besøkende

I endringen som ble innført, ble de også innført stopp for servering av annet enn øl og vin utendørs. En regel som har skapt stor belastning for de som jobber på gulvet. Ivar Breivik i XL-gruppen har sett seg lei på fortvilte turister eller tilreisende som regelrett sjikanerer ansatte.

-Det er jo ingen som tar oss på alvor. De tror det er tull. Her bruker vi milliarder på å markedsføre oss som turistland, så bruker vi i restaurantbransjen tiden vår på å forklare tyske turister at den ene kan ta med vin ut, mens den andre må stå igjen og drikke sin drink inne? Og det er ikke bare tilreisende som reagerer. Du kan nå få prøve selv å forklare det til en fra Sykkylven eller Fosnavåg som har valgt å ta seg en weekend i Ålesund sentrum. Hadde der bare vært noen logikk, men den finner jeg ikke, sier en oppgitt Breivik som legger til at dette gir byen svært dårlig reklame.

-Folk går rett inn på sosiale medier og Tripadvisor og gir oss dårlige anmeldelser. Det henger ved oss og gir umiddelbare konsekvenser både for hver enkelt restaurant, men også for byen generelt.

Han tror heller ikke at byens politikere får den effekten de ønsker når det kommer til drikkevaner.

-Vi driver seriøst. Vi har kombinasjon av både mat og drikke. Våre gjester ser på Irish Coffee som en dessert man nyter. Nå blir det heller til alt folk kommer inn i baren styrter tre «shots» og går ut igjen til de andre. Tror man det har en positiv effekt? Jeg skjønner ikke hva de tror de vil oppnå, sier han.

(Fortsetter under)

 

Uteserveringen hos Big Horn og Toldboden er svært populær sommerstid.

Uteserveringen hos Big Horn og Toldboden er svært populær sommerstid.

Dramatisk på jobb

For restaurantsjef Asbjørn Hessen hos Big Horn Steakhouse gikk det faktisk helt galt etter at en kranglete gjest nektet å overholde reglene.

-Det var en tilreisende supporter som insisterte på å ta med seg drinken ut. Første gangen sa jeg fint i fra og endte opp med å bli skjelt ut. Etter at han nektet å gi den fra seg var jeg nødt å ta den. Konsekvensene er for store til at vi kan overse gjester med brennevin ute. Da jeg så omsider kom ut igjen, og bar på to store brett med glass, tok han fart og dyttet meg over ende så både jeg og glassene føyk vegg i mellom. Det endte med store blåmerker og to ukers sjukemelding. Dette er sannheten og realiteten for oss som skal overholde reglene. Byens politikere må gjerne komme på arbeidsuke, sier han.

Bypatrioten mener:

Om det nå er sånn, at denne regelendringen ikke har hatt noe å si for politiets statistikker (noe det ikke har), ikke har ført til ønskede endringer i publikumsvaner, eller har vært med på å styrke kultur-og utelivstilbudet, ja da er det på tide å evaluere.

Nå har byen prøvd dette i nøyaktig ett år. Med de fakta Bypatrioten har hentet ut i samtaler med både politiet og bransjen selv, så er det på tide å rekke opp hånden.

Hva er Ålesund sentrum uten et godt utelivstilbud? En seriøs bransje med profesjonelle aktører som er med på å gjøre oss attraktive som by?

Et gammelt jungelord sier følgende: Et vedtak er tross alt bare gyldig til neste vedtak fattes.