Til toppen

\ loading=

Suksess med lokale smaker fra Finvik Gård

Vi har tatt turen til Finvik Gård på Ellingsøya. For tre år siden startet et aldri så lite og lokalt eventyr akkurat her. På familiegården til Roger Hofseth. Næringslivsmannen er nemlig levende opptatt av lokal verdiskapning. Av å ta vare på og skape nytt. De fleste vet at det er fisk som står på hovedmenyen, men visste du at han også driver med bringebær og at produktene på kort tid har blitt veldig populære?

Irene Eide utdannet seg til gartner først i voksen alder. Etter å ha drevet eget firma i 10 år, valgte hun full tid på markene på familegården til Roger Hofseth på Ellingsøya hvor det dyrkes bringebær i stort monn.

Gården, med aktivitet og opprinnelse kanskje helt tilbake til vikingetiden ligger på Leiteneset, og for Roger er dette stedet der oldefar Johan Finnvik, og besteforeldrene Ingvald og Arnhild Hofseth både levde og arbeidet. De dyrket bringebær, noe som pågikk helt frem til 60-tallet.
Nå føres tradisjonen videre.

Vi møter Irene Eide på tunet. For mange kjent som gründeren av gartnerfirmaet Lykkehagen. For tre år siden fikk hun  henvendelsen som skulle snu opp ned på det meste.
– Det var Roger Hofseth som ringte. Han hadde planer om å satse og utvikle aktivitet på familiegården og lurte på om jeg ville ta jobben med å anlegge bringebæråker. Det første jeg tenkte var nei, sier hun og ler av avgjørelsen som vi skjønner må ha blitt snudd om på ganske raskt.

Det er mye å gjøre før bærene kommer i slutten av juli. Det gjødsles, plukkes, henges opp og stelles i de store tunellene som gir ly. – Vi har tak, men det er fortsatt åpent på sidene, noe som gir bærene god tilgang på frisk luft, forteller hun.

Har ikke angret en dag

– Jeg svarte faktisk nei først. Det er ikke bare, bare å skulle lykkes med å bygge noe sånt fra starten og jeg ble usikker. Men så ble det til at jeg googlet, sjekket, leste meg opp og snudde. Jeg har ikke angret en dag, sier hun om avgjørelsen som førte til at hun gav seg som bedriftseier og ble gartner på heltid på tunet på Ellingsøya.

I dag tre år senere står de der. De store tunellene som gir ly til over 1000 plantehull med et titalls grener, som på sensommeren leverer deilig lokalprodusert bringebær.

– I fjor var det høsting av første avling og det var en fantastisk følelse. Vi kom også godt i gang med produksjon av egne produkter som eddik, gelé, rørt sylte, saft og sirup, forteller hun om det som allerede er etterspurt av både privatpersoner, lokale butikker, hoteller og restauranter i området vårt.

I går åpnet de nettbutikken som gir publikum enda større tilgang på produktene. Både bær, fisk og honning. Den siste er fra naboen – Det er helt fantastisk. I fjor satte de bikubene inn på området her, men det viste seg at biene klarte å finne veien selv, sier hun om det søte naboskapet som gir deilig honning. 

Nettbutikk og utsalg på tunet

Hun er spent. Det gjødsles, plukkes, bindes opp og stelles. Hun har noe å gjøre hele tiden i forkant av årets sesong fra juli til september. I dag lanserte de også sin egen nettbutikk, i tillegg til det enkle utsalget i løen.

– Vi ønsker at publikum skal få tilgang til og glede av det vi har, nettopp fordi det er produsert her lokalt, sier hun om den nye nettbutikken som også selger andre produkter fra Hofseth. Men selv om kjøpet gjøres digitalt, må man må fortsatt hente ut varene i den lille gårdsbutikken.

Område under utvikling

Området, løa og markene er under utvikling. Man har trolig bare sett starten på idéene til eieren. Nå er det ikke lenge til de, som en av få produsenter i hele landet, også skal plante Tindved.

Finvik Gård på Ellingsøya. Til venstre i bildet ser du løa med eget gårdsutsalg. På markene rundt de store bringebærtunellene skal det nå dyrkes Tindved.

– Den er kanskje ikke så godt kjent blant publikum generelt, men planten vokser naturlig fra Trondheim til Troms, gjerne helt nede i fjøra, og bærer deilige oransje bær som elskes av kokkene. De bruker den gjerne som tilbehør på maten i restauranten, men man kan også lage både saft og gele av den, sier hun om veksten som ikke er like snill å håndtere som bringebæren.

– De vokser som busk, med grener som har store stikkende torner, så vi må høste hele grener og ikke bare bærene. Derfor må de vokse seg store og sterke før vi kan hente ut bær, forklarer hun om prosessen og plantingen som starter nå til høsten.

– Det er bare å komme innom gårdsutsalget. Vi gleder oss veldig til å fylle på med årets bærprodukter, sier Irene Eide.

Oppdages av stadig flere

Det å kunne få være med på å utvikle produkter av egne bær, er noe hun trekker frem som et høydepunkt.

– Det er bare så spennende å se hva som slår an, hva vi greier og hva der er behov for. Vi leverer allerede til aktører som XL-gruppen, Brosundet Hotel, Storfjord Hotel, Zuuma, Bro og Baker Walderhaug og det er selvfølgelig veldig spennende. Vi har plass til enda flere, så ta gjerne kontakt, sier hun.