Mange av oss elsker å gå gatelangs i nye byer. Helst uten mål og mening. La kjente turistfeller være i fred. Og heller oppdage de små skjulte skattene.
Plutselig sitter du ved et bord. På en lokal liten café. Og ikke noe annet enn morsmålet i landet som summer rundt deg. Eller du finner en benk. Setter deg ned og ser på millioner av dråper som flyter forbi i en liten elv som skiller to rader av vakre trehus.
En slik oppdagelsesferd kan du selvsagt også gjøre i Ålesund. For det er mange av oss som ikke går rundt på samme måten som vi gjør når vi er på ferie. Da er det kanskje den travle hverdagen som vinner frem.
Fant en skjult perle
Ålesund har selvsagt sine egne skjulte perle. Plutselig finner du et sted som blir din nye favoritt. I en by du kanskje har bodd halve livet i.
Jeg fant en slik perle. Mer eller mindre midt i sentrum. En park. Eller kanskje rettere sagt en liten grønn flekk. Som nå var like mye farget av en annen nyanse, for løvet hadde falt på bakken. Og utrolig nok, med tanke på at man er i Ålesund, så hadde det ikke blåst bort…
Tre benker på rekke og rad. Som gjør at man kan sitte sammen. Enten man er fremmede eller venner. Litt lenge nede er det en ny benk. Som står for seg selv. Et par gigantiske trær gjør at man fort glemmer at man er midt inne i asfaltjungelen. Det nydelige området ligger mellom Keiser Wilhelms gate og Borgundveien, et par hundre meter øst for Bybadet. Og jeg ble nysgjerrig på historien bak den lille parken.
– Området ble ferdigstilt sommeren 2022. Det startet med at vi ville rehabilitere en del trappegater, stier og snarveier, og da inkluderte vi også tre byrom. Vi fikk midler via Møre og Romsdal Fylkeskommune, såkalte BRM-milder til disse prosjektene, sier prosjektleder i Ålesund kommune, Raymond Kristiansen.
Vakker oase
Parken, som munner ut i veikrysset mellom de to gatene, var avstengt frem til 2022.
– Det var den fordi det ikke var gjerder rundt hele området og det var store høydeforskjeller ned til det ene fortauet. Så vi satte opp en ny mur, nytt gjerde rundt hele området og lagde åpning der folk kunne gå inn, sier Kristiansen.
Nå har stedet blitt en vakker oase som er tilgjengelig for alle.
– Jeg har selv testet den etter at parken ble ferdig og syns det har blitt en kjempefin plass, som er perfekt for lunsj eller som et sted hvor en vil nyte litt fred og ro. En merker heller ikke mye til trafikken som uansett ikke er for stor i området.
Et uvanlig instrument
Ønsker man å leke eller skape litt vakker musikk, så er det også mulig, for det står noe uvanlig inne i parken. Nemlig et klokkespill. Og på det står det: Instrument for all. Alfons Van Leggelo.
– Det er ofte standarden å sette opp vanlige lekeapparat, men her har man valgt å tenke litt annerledes. Noe som er veldig fint for de som ønsker å være litt kreative.
Bypatrioten har ikke klart å finne noe navn på parken, men det burde den selvsagt ha.
– Vi vant ikke noe navn på den vi heller, så vi kalte den for Trekanten, siden den lille parken har den formen. Men har den et navn fra gammelt av, så er det kanskje noen der ute som vet hva den heter? Om ikke, så kunne man kanskje hatt en konkurranse for å finne et nytt navn til den, sier Kristiansen.