Siste mulighet for «Negativ optimist»-Jeg er det. En negativ optimist. Det betyr stort sett at jeg trenger litt betenkningstid. På det meste, forteller komiker André Ulveseter som siste tiden har reist land og strand med showet «Negativ optimist». Lørdag 29. desember kan du få med det som blir siste ekstraforestilling på Terminalen Byscene.

André Ulveseter er klar med siste ekstraforestilling for "Negativ optimist" på Terminalen Byscene.

Vi treffer han på Lyst café i gågata. Han er på runde for å henge opp plakater. -Det er ikke lett. Her finnes jo snart ikke plasser igjen for det, sier han og vi nikker gjenkjennende. Tidene endrer seg, konstaterer vi og hiver oss i praten.

Det er like før jul og Ulveseter bruker tiden godt for å promotere det som blir siste ekstraforestilling i Ålesund. Showet «Negativ optimist» hadde premiére i Bergen i februar og siden det har han stort sett vært på reisefot.

-Det har vært kjempegøy, sier han og ramser opp: Oslo, Bergen, Trondheim, Eidsdal.. Steder som alle har fått besøk av ålesunderen fra Bergen. For vi som er fra Ålesund er vant til å ha denne frittalende bergenseren rundt oss. Han har bodd her så lenge at det kun er dialekten som avslører at han hører til et noe annet folkeslag enn Sunnmøringen. Et poeng han liker å bruke. For det det er verd.

-Humor i dag er ikke så stedbundet. Vi får stort sett like referanser gjennom media og det generelle verdensbildet, men en ting endrer seg jo ikke. Alle ler for eksempel av Sunnmøringen, sier han med et deilig stikk og viser sitt sanne jeg.

(Fortsetter under)

André Ulveseter illustrerer forskjellen mellom en stor fe og storfe til begeistring fra både små og store som sliter med særskriving.

Språknerd

-Jeg er jo en språknerd, men det har ikke alltid vært sånn. Det kan jeg takke en tidligere kollega i Nytt i Uka for. Han korrigerte alle meldingene jeg sendte han, for det var stort sett alltid minst en skrivefeil i dem. Det irriterte meg noe så grenseløst, sier han om det som ble startskuddet for en helt ny retning.

I april 2013 opprettet han Facebook siden «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil» og responsen var umiddelbar. Det viste seg at mange delte dette problemet med å dele opp ord som slett ikke skal deles opp. Vi har ledd av det før. En ananas som ringer og en som juler nissen. Satt sammen med bilder og eksempler på hvor gale det kan bli snudde Ulveseter det hele på hodet. Vi skjønte greia!

Siden den gang har det blitt flere bøker, utallige foredrag og 450 forestillinger for «Den kulturelle skolesekken».

-Det er jo humor som er det store virkemiddelet. Nå har jeg blant annet holdt tre foredrag for Utdanningsforbundet som for øvrig har skrivefeil i egen logo, sier han og ler. For han synes det er morsomt og det gjør sannelig vi også!

(Fortsetter under) 

Gå ikke glipp av André Ulveseter son "Negativ optimist" kommende lørdag på terminalen Byscene.

Lørdag står han på scenen på Terminalen. Da er det ikke særskriving som er tema. Forestillingen «Negativ optimist» går egentlig verst ut over han selv.

-Jeg er det. Jeg er en negativ optimist. Det betyr ikke at jeg er pessimist. Det betyr bare at jeg liker betenkningstid på ting. Som om når noen lurer på om jeg vil bli med på fjellet. Da svarer jeg gjerne nei først. Til jeg får tenkt meg om og finner ut at jeg trolig ikke vil dø av det. Så blir jeg med. Det betyr jo ikke nødvendigvis at jeg ikke vil på fjellet, forklarer han og vi skjønner at dette kan bli både morsomt og komplisert.

Det sies at show som dette har en levetid på ett til to år og det er ikke sånn at om du så den første at du har sett det hele.

-Det utvikler seg hele tiden. Det skjer noe underveis som gjør at det blir enda morsommere, ting byttes ut eller bare spisses. Med stand-up får du gjerne umiddelbare tilbakemeldinger og det er mye av gleden ved denne formen for underholdning. Ting skjer der og da, sier Ulveseter som håper på full sal kommende lørdag.

-Humor er noe av det mest alvorlige man kan drive med, men det går alltid hardest utover meg selv, sier han og Bypatrioten senker skuldrene. Da tør vi sette oss på første rad. Eller?

SE MER OM HVA SOM SKJER I ÅLESUND I VÅR BYKALENDER