Til toppen

Politiet synlig og tilstede på sjøen

29. mai hadde vi en båtpatrulje ute på strekket Ålesund til Sykkylven. 17 båter ble kontrollert og det ble kun én reaksjon. Den kom for manglende flytevest om bord. – Båtpatruljering er en tjeneste som mannskapene våre setter stor pris på å utføre, selv om budskapet vi kommer med i seg selv kan være alvorlig […]

29. mai hadde vi en båtpatrulje ute på strekket Ålesund til Sykkylven. 17 båter ble kontrollert og det ble kun én reaksjon. Den kom for manglende flytevest om bord.

29. mai hadde vi en båtpatrulje ute på strekket Ålesund til Sykkylven. 17 båter ble kontrollert og det ble kun én reaksjon. Den kom for manglende flytevest om bord.

– Båtpatruljering er en tjeneste som mannskapene våre setter stor pris på å utføre, selv om budskapet vi kommer med i seg selv kan være alvorlig nok, sier Leif E. Bergem-Ohr som er leder Politiets sjøtjeneste i Møre og Romsdal politidistrikt.

– Når vi tar kontakt med båtførere har vi med oss budskap om sikkerhet til sjøs og regelverk. Vårt fokus rettes mot uaktsom kjøring, promillegrense, fartsoverskridelser og bruken av sikkerhetsutstyr om bord. Brudd på bestemmelsene håndheves ved bruk av forenklede forelegg.

Fra 15. mai i år er det ikke lov å føre båt i høyere hastighet enn 5 knop innenfor 50 meter fra badeplass eller andre steder hvor bading pågår.
Det er heller ikke lov å ankre opp eller ferdes med motor- eller seilbåt innenfor merkebøyene ved badeplasser.

(Fortsetter under)

Under båtpatrulje 31. mai traff båtpatruljen ved Surnadal lensmannskontor denne kjekke skoleklassen i Stangvika.

Under båtpatrulje 31. mai traff båtpatruljen ved Surnadal lensmannskontor denne kjekke skoleklassen i Stangvika.

Forskrift om fartsgrenser på sjøen sier videre at man skal føre sin båt slik at det ikke oppstår bølgeslag eller på annen måte oppstår fare eller voldes skade eller ulempe for personer, herunder badende, kano- og kajakkpadlere, andre fartøyer, kaier, akvakulturanlegg, strandlinjer, dyre- og fugleliv og omgivelsene for øvrig.

Antall fritidsbåter i Norge passerte 1 million i 2020, ifølge Norboat, båtbransjeforbundet i Norge, og det økte salget fortsetter i 2021. Ser en videre på fjorårsstatistikkene, så ble det ikke registrert drukningsulykker i politidistriktet knyttet til bruken av fritidsbåter i 2020. Konkret så viser Redningsselskapets drukningsstatistikk at fem personer druknet i 2020 mot åtte i 2018 i Møre og Romsdal. 

– Politidistriktet har et godt samarbeid med Kystvakt, Statens naturoppsyn, Redningsselskapet med flere. Vi har et felles mål om få til en best mulig utnyttelse av alle ressurser som kan bidra til god ferdsel og adferd til sjøs. Politiet kommer i den forbindelse til å være om bord både på Kystvakta v/KV Njord og hos Statens Naturoppsyn slik at vi sammen kan utføre kontroll av fritidsbåter og ferdsel. Politiet deltar også i “Klar for sjøen-kampanjen”. Det betyr at vi på enkelte kontroller tar med oss kampanjemateriell i form av brosjyrer med tips for sjøvett, quiz og lakrisbåter til båtfører, avslutter Bergem-Ohr.