Opplev magiske RundeEr det lenge siden du har besøkt Runde? Da er det bare å pakke sekken og ta seg en herlig tur til fugleøya. Her er noen flotte bilder og tips om hvordan du kan få mest mulig ut av oppholdet.

Kveldsstund på Rundebranden. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Magisk

 – Å sitte musestille på fuglefjellet i solnedgangen. Se på fuglene som bryr seg katten om at du er der. Høre lyden av fugleskrik og havet som slår mot fjellsiden. Å oppleve en lundefugl som nesten lander i fanget på deg. Det er magisk! 

Det sier May Britt Haukås i Sunnmøre Friluftsråd. Den tidligere NRK-journalisten har vært formidlingsansvarlig ved Runde Miljøsenter i flere år og kjenner livet på øya godt.

 

 – Hva anbefaler du å gjøre hvis du skal ha en dags- eller helgetur på Runde?

– Det bør i alle fall være obligatorisk å starte med en guidet omvisning på Runde miljøsenter. Da får du vite mye nyttig som gir deg en bedre opplevelse og forståelse når du utforsker resten av øya, sier hun.

 

Rundebranden fra sjøsida. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Til vanns eller lands
Det er noe eget med Runde. Fra Ålesund kan vi se øya ligge som en siste endestasjon ut mot storhavet. 

De som har egen båt, kan holde stø kurs vestover. Men de fleste kjører offentlig transportmiddel eller bruker egen bil for å komme seg hit. 

Kjøreturen fra Ålesund til Runde tar drøye to timer og inkluderer en ferge mellom Sulesund og Hareid. Da kommer du til en øy full av opplevelser og spennende historier. 

Mange forbinder øya med to ting: Rundeskatten og det yrende fuglelivet du får oppleve når du tar turen over fjellet, eller kjører rundt øya med båt. 

Rundeskatten, ja. Tenk deg hvordan det var for de tre sportsdykkerne som fant skatten like utenfor Runde i 1972. 

Deler av myntene fra "Akerendam" er utstilt på Runde Miljøsenter. Foto: C. Hill.

Å dykke inn i et ukjent skipsvrak og finne 57 000 gull- og sølvmynter. For et eventyr! Skatten ble funnet i vraket av nederlandske ”Akerendam” som forliste i 1725.

Verdien på myntskatten anslått til mellom 30 og 40 millioner kroner. Dykkerne fikk 75 prosent, mens den norske og nederlandske stat delte resten. 

Bergenserne var snar til å hente ned skatten til sjøfartsmuséet sitt, men heldigvis ble deler av den - i en strengt hemmelig operasjon - fraktet tilbake til Runde i 2011. 

I dag kan du se den med egne øyne når du besøker Runde Miljøsenter. 

Men øya har en annen skatt også: Fuglelivet. Og det er en skatt vi må vite å ta vare på. For det er ingen selvfølge at kommende generasjoner får oppleve det, sier Haukås.

– Lundefuglen er truet, det er også mange av de andre fugleartene som er her. Klimaendringer og varmere hav har gjort at tilgangen til mat er dårligere og det påvirker fuglelivet på øya, sier Haukås.

 

Runde er landets tredje største - og det sørligste - fuglefjellet i Norge. Lundefuglen er den mest populære blant fuglekikkerne. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Passer for de fleste
Turen til Rundebranden, der du kan oppleve landskapet og fuglelivet på nært hold, er en fin og enkel tur som passer for de fleste. Turen er på ca. tre kilometer og tar om lag en time. Da går du 300 høydemeter, i en slakk og jevn stigning på godt oppmerkede stier.

Hold deg til de oppmerkede stiene, så får både du og fuglene en god opplevelse. Foto: Linda Flem, ÅST

– Men vær obs!, sier Haukås. Det er én regel som gjelder: Hold deg på de oppmerkede stiene! Det er mange fugler som har reir i terrenget, og jeg kan love deg at du ikke vil ha en storjo stupende mot deg hvis den føler at seg og sine er truet.

Det har nemlig vært noen som ikke har klart å styre seg opp gjennom årene.

– Fuglene har kraftige nebb og det har skjedd at uvørne turister har kommet blødende ned fra fjellet. Så respekter den ene enkle regelen, så går det bra, lover hun.

 

Overnatting på fyrstasjon
Runde Fyr er virkelig verd et besøk. Og det beste av alt:  De går an å overnatte på den gamle fyrstasjonen.

Kystverket som eier anlegget, har et samarbeid med Ålesund og Sunnmøre Turistforening. I dag er fyrstasjonen et selvbetjent overnattingstilbud for fotturister på Runde. 

Runde fyr og fyrstasjonen. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland (meirenntusenord.com)

– Det er veldig populært og mange setter pris på å overnatte i spektakulære omgivelser i havgapet, sier daglig leder i ÅST, Linda Flem. 

Fyrstasjonen har plass til 24 overnattende og er nyoppusset til 250-årsjubiléumet lørdag 2. september 2017. Foto: Linda Flem, ÅST

Mange vil overnatte
I et normalår registrerer de ca. 1500 overnattingsdøgn. I tillegg er det mange som er innom på dagstur. 

Andre plasser du kan overnatte på Runde, er på Goksøyr camping, eller i leiligheter på Runde miljøsenter. Det nærmeste hotellet er Thon i Fosnavåg eller Ulstein Quality Hotel i Ulsteinvik.

En tur til Runde kan du ta hele året, det er bare å kle seg etter vær og vind. Men en ekstra flott opplevelse kan du få hvis du drar allerede til helgen.

Lørdag 2. september er det nemlig stor folkefest og feiring av at det er 250-år siden det første kullblusset ble tent ved Runde fyr. 

 

Regiondirektør Harald Tronstad og Kystverket slår på stortromma og inviterer hele Sunnmøre til feiring av 250-åringen Runde fyr.

Gratis familiearrangement med konsert
Kystverket akter å markere jubiléet på skikkelig vis. I samarbeid Runde Grendalag, Herøy kommune og Ålesund og Sunnmøre Turistforening er det lagt opp til et stort og gratis familiearrangement som starter klokka 13.

– Fyrstasjonen på Runde er en av landets eldste, og har ei lang og tidvis dramatisk historie. Samtidig er det en fyrstasjon som den dag i dag er godt besøkt, og som er tilgjengelig for folk flest gjennom å være selvbetjeningshytte for Ålesund og Sunnmøre Turistforening. Da sier det seg selv at vi må slå på stortromma og invitere til ei storstilt markering, sier regiondirektør i Kystverket Midt-Norge, Harald Tronstad.

Les mer om arrangementet  

Folkefest
Arrangørene venter mye folk og det kan bli litt vrient å finne parkeringsplass denne dagen, så det er lurt å være ute i god tid, oppfordrer de. 

Meteorologene lover opplett og 15 grader, men det er greit å ha med seg godt med klær og gode sko.

– Hele Sunnmøre er invitert og vi håper at mange tar turen for å bli med på feiringen av dette viktige lokalhistoriske området, sier Tronstad.

 

Her kan du lese mer om hvordan du får mest mulig ut av oppholdet på Runde: VisitNorway  

Dette er fundamentet av det gamle støpejernstårnet på Kvalneset. Nederste del er bevart, mens resten ble flyttet til Sklinna fyr i Nord-Trøndelag. Foto: Tone Drabløs, ÅST

En del av den gamle fyrstasjonen. Området er blitt godt opprustet til 250-årsmarkeringen. Foto: Tone Drabløs, ÅST

Fyrstasjonen på Runde fyr. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Dette magiske synet kan du oppleve fra Rundebranden- hvis du er heldig. Foto: Kristoffer Nærø Ytteland.

Toppskarv bak Rundefjellet. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Lundefugl på Runde. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

Runde fyr har lyst opp for sjøfarende i 250 år. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.

May Britt Haukås er tidligere formidlingsansvarlig ved Runde miljøsenter. Nå er hun leder i Sunnmøre Friluftsråd.

Myrull på Rundefjellet. Foto: Kristoffer Nærø Ytterland.