Til toppen

\ loading=

Olea fra Ålesund er leder for tusenvis av norske MC-entusiaster

Olea Anett Kvalsvik (53) fra Ålesund er første kvinne i ledelsen for flere tusen motorsyklister i Norge. Samtidig feirer hennes lokale klubb - Aalesund Motorsykkelklubb 50 år. Hun brenner for å løfte både viktige saker og frivillig arbeid, og sier at man som MC entusiast kan ha mye å hente på å engasjere seg i sin lokale klubb.

Vi møter Olea Anett Kvalsvik og leder for Aalesund Motorsykkelklubb, Jack Narve Sæther utenfor basen i Spjelkavika. Det er der den lokale klubben holder til og nettopp har feiret sitt 50- års jubileum.

Trebarnsmor og sykepleier Olea Anett Kvalsvik (53) er første kvinnelige leder i NMCU – Norsk Motorcykkel Union.

MC-leder

Det er et hektisk, men begivenhetsrikt år både for Olea og hennes lokale klubb som ble etablert da Olea var tre år.

I år ble hun også første kvinnelige leder for NMCU – Norsk Motorcykkel Union, en nasjonal paraplyorganisasjon for MC-entusiaster og klubber i Norge. Den første kvinnen med lederklubba.

-Jeg ble valgt som styreleder i februar, og NMCU har rundt 6.500 medlemmer med kretslag over hele landet, forteller Olea, som har vært engasjert i ”MC-politikk” i flere år.

-Ja, jeg er fortsatt leder i NMCU Møre og Romsdal og opptatt av det vi kan kalle MC-politikk, og da spesielt sikkerhet på veiene. Og jeg er veldig glad i frivillig arbeid, sier hun.

Olea Anett Kvalsvik ble født i nettopp Kvalsvika, men i 1998 gjorde hun ålesunder av seg på grunn av skolegang og studier, og er utdannet sykepleier.

-Motorsykkel har jeg vært opptatt av siden tidlig på 90-tallet og vært med på sykkel siden 1992. Først som passasjer i to år, så tok jeg lappen. Det tok noen år før den første sykkelen kom på tunet, men det har blitt noen mil opp gjennom årene.

-Hva er så fascinerende med motorsykkelkjøring?

-Først vil jeg si som de aller fleste MC-folk sier, at det er terapi å kunne kjøre seg en tur. Og så er det et godt fellesskap der en treffer andre med samme interesse. MC-folk er sosiale, noe alle ser i trafikken også, nemlig at vi alltid hilser på hverandre. Om ikke med hånda så ut med en fot om det er på plasser med høy hastighet, sier hun.

-Vi har for mange MC-ulykker, sier både Olea og klubbleder Jack. Og for begge er trafikksikkerhet viktig. -Vi er MC-folkets vaktbikkje, sier hun. (Arkivbilde).

MC-folkets vaktbikkje

Olea er svært opptatt av trafikksikkerhet, og hevder organisasjonen hun leder er en kraftig røst inn til myndighetene.

-Vi er opptatt av åpenhet ut til medlemmene våre, og vi presser på slik at trafikksikkerheten blir bedre.

-Kan du nevne eksempler?

-Ja. En periode kom det opp veiskiller og rekkverk langs veiene bestående av wire. De fleste kan forstå at dette er rene ostehøvelen om en motorsyklist i høy hastighet treffer disse. Vi blir delt i to. Etter press fra blant annet NMCU ble disse wirene avviklet i alle nyoppføringer, og de etablerte strekningene er de nå på vei til å fases ut, sier hun.

-Samtidig jobber vi aktivt inn mot vegeierne om å bygge flere underskinner på rekkverk i svinger, for også der å unngå det samme som wirene. Vi har også fått fjernet fartssperre på 100 kubikk, og det er nå lov med ekstralys på syklene, forteller hun.

-Politikken er vårt hovedansvar, spesielt rundt sikkerhetstiltak, som eksempelvis veigrøftene. Å havne der skal ikke drepe deg. Derfor er vi opptatt av såkalt tilgivende terreng. At vi ikke skal treffe stein, trær og lignende om uhellet først er ute. Vi sjekker også nye EU-regler, for slike regler har en tendens til også å dukke opp her. Vi er motorsyklistenes vaktbikkje, sier hun.

Leder i Aalesund Motorsykkelklubb Jack Narve Sæther er enig.

-En kan jo se på det vi i det daglige kaller EU-kontroll, noe enkelte røster ønsker også for motorsykler. Men her vil vi møte store praktiske vanskeligheter, ganske enkelt fordi det er alt for få MC-verksteder, sier han.

-Det skaper allerede lang ventetid med å få verkstedtime nå. Med EU-kontroll vil den bli enorm, sier Olea, som ikke var i tvil om å ta jobben som leder i NMCU.

-Det er et mannsdominert miljø, men kvinneandelen, som nå er på rundt 20 prosent er på vei opp. Men nei, jeg var ikke i tvil om det.

I lokalene til Aalesund Motorsykkelklubb møtes medlemmene ofte. -Vi vil gjerne ha flere ungdommer med. Vi har mye erfaring, og ungdom har mye å lære oss. Dessuten har vi god plass til sosialt samvær og til mekking, sier Jack Narve Sæther.

Inviterer ungdom

Olea har imidlertid en utfordring.

-Det er 250.000 registrerte motorsykler i Norge. Noen har samme eier, men det er svært mange som ikke er med i en klubb, og de som er med er ofte godt voksne.

-Hvorfor er det viktig?

-I en klubb skapes holdninger og en utveksler erfaringer. Vi har et ungdomsråd, men vi trenger å få flere MC-ungdom inn i klubbene, sier hun.

-Ja, vi må få dem engasjert, og her i vår klubb har vi flotte klubblokaler og egen garasje for mekking. Vi holder også kurs for sikkerhet og førstehjelp, og alt skjer i trygge rammer i en seriøs motorsykkelklubb, sier Jack.

-MC-miljøet er stort, men ikke alle er med, og her møter ungdom voksne mennesker med samme interesse som kan gi gode råd. Og vi kan lære mye av ungdom, sier han.

Begge har de voksne barn. Olea selv har tre voksne barn, men er ikke å se utenfor basen til Aalesund Motorsykkelklubb der de i helgen feiret 50 år.

-Jeg har to gutter og ei jente, men nei, de er ikke engasjert, enda i alle fall, sier Olea.

SKapet med pokaler vitner om en aktiv MC-klubb, og Aalesund Motorsykkelklubb er byens største.

Feiret 50 år

Klubben til Olea og Jack er byens største med 59 medlemmer og etablert i 1974. I 2000 kjøpte de lokalene til Sivilforsvaret og er nærmeste nabo til hoppbakkene og Spjelkavik Røde Kors. Og i helgen ble det feiret.

-Da ble det gulasj og kyllinggryte, og vi feiret både inne og ute i teltet vi satte opp. Og på scenen ble det musikk av Common Dogs, forteller klubbleder Jack. Til og med nabovarsler ble sendt ut, og det hele ble avsluttet klokken 01.00, som lovt i varselet.

-Svein Elias Lillebø bodde i Tyskland og kom hjem til Ålesund med motorsykkel, og sammen med Eivind Skjong gikk de i gang med å danne det som ble Aalesund Motorsykkelklubb, høsten 1974. Det er stort at klubben har holdt seg så godt alle disse årene. Det er verdt å feire, sier hun.

Så ruller du på motorsykkel står det et godt MC-miljø og venter på deg. 50-åringen Aalesund Motorsykkelklubb.