Vi kommer inn til en engasjert gjeng med elever som sitter og spiser lunsj. En lunsj de kan fortelle at de faktisk har laget selv i dag.
– Min gruppe har vært på kjøkkenet og laget fish-nuggets, og de ble skikkelig gode! forteller Abigel Kincses entusiastisk. Hun er elev på 6. trinn på Ålesund International School, og Bypatrioten har fått med seg henne og to andre elever for en prat om det de opplever denne dagen på Atlanterhavsparken.
– Hva er det kjekkeste dere har opplevd hittil da? spør vi de te ivrige elevene.
– Det er litt vanskelig å velge, men jeg synes oterne var utrolig artige, sier Meda Aleksandraviuciute.
Engasjerende aktiviteter
Elevene på 5. 7. trinn er delt opp i to grupper, og gruppen til Meda har vært med på en lærerik aktivitetsløype den første delen av dagen. Alula Behailu Broome har vært på samme gruppe som Meda, og hun forteller mer om hva de har opplevd.
– Vi har fått noen kort med ulike spørsmål som vi skulle finne svar på. Og da måtte vi gå rundt på ulike steder for å finne ut svarene. Og så måtte vi huske svarene, og gå tilbake til lærerne våre for å sjekke om det var riktig, forteller hun ivrig, mens hun viser frem kortene hun har hengende i en snor rundt halsen.
– Var det mange ting dere ikke visste om fra før eller?
– Ja, noen ting var det, og det er mye å huske. Men vi hadde i hvert fall sett alle fiskene før da, for vi har vært mange ganger på Atlanterhavsparken med familiene våre, forteller Meda og Alula i kor.
Prosjekt om FNs bærekraftsmål
Havdagen på Atlanterhavsparken er et pedagogisk opplegg som tilbys skolene, og rektor ved Aalesund International School, Trina Arsenault, forteller at de har valgt å ta med elevene på dette opplegget somen del av et prosjekt de skal i gang med på skolen.
– Vi jobber mye prosjektbasert hos oss, og vi skal snart i gang med et prosjekt hvor elevene skal velge seg ett av FNs bærekrraftsmål som de skal fordype seg i. Prosjektarbeidet skal resultere i en utstilling, hvor vi får se hva elevene har funnet ut gjennom arbeidet sitt. Det at vi er her i dag, hjelper elevene å få en praktisk tilnærming til bærekraftsmålet som går på livet under vann. Kanskje noen blir inspirert til å velge nettopp det målet? forteller Trina.
Og når vi spør elevene om prosjektet og valg av bærekraftsmål, er det tydelig at denne dagen inspirerer.
– Jeg har veldig lyst til å bli marinbiolog, og synes det er veldig kjekt å lære mer om livet under og ved vann. Så jeg tror jeg kommer til å velge det i prosjektarbeidet mitt ja, smiler Alula.
– Hvorfor er det viktig at dere lærer mer om bærekraftsmålene, tenker dere?
– Vi må jo ta vare på livet på jorda, naturen og alt vi har rundt oss. På skolen vår har vi veldig kjekke prosjekt og får lære mye om ulike ting i et globalt perspektiv. Og det er viktig for oss å kunne om, for vi er jo fremtiden og skal lære oss å ta vare på ressursene vi har rundt oss, kommer det klokt fra Abigel.
– Ja, og i forhold til det vi lærer om i dag, er det veldig viktig å tenke på hva som kan skje med livet under vann om vi forsøpler med plast og sånt, legger Meda til.
Trygge elever
Det er helt tydelig at elevene fra Aalesund International School engasjerer seg og er vandt med å ordlegge seg. Og Bypatrioten blir nysgjerrig på om de er klar over det selv, og om det er noe de gjør på skolen som gjør dem mer trygge på det å foklare og fortelle.
– Jeg tror at vi har det litt annerledes enn på andre skoler i Norge, for vi har mye prosjektarbeid og presenterer mye for hverandre i klasserommet. Det er veldig kjekt på skolen vår, fordi man får lære veldig mye om andre kulturer og om lokalsamfunnet vi har i tillegg til å få vite mer om hvordan det er andre steder i verden. Ja, vi prater mye og har det veldig kjekt sammen, forteller hun. Og de to andre jentene stemmer i.
Fulle av inspirasjon, og med nye opplevelser i ryggsekken, vil altså elevene på Aalesund International School forlate Atlanterhavsparken. Og at de vil gå i gang med prosjektet om bærekraftsmålene, med iver, det er vi helt trygge på, etter å ha sett dem utforske alle kriker og kroker av livet under vann.