Til toppen

\ loading=

Imponert over mottakelsen blant kundene

Ved nyttår kom det nye EU-kravet for utsortering av matavfall for husholdning, men også for næringslivet. Endringer som skjer over natten kan gi trøbbel, men i Ålesund-området har overgangen gått problemfritt.

Sunn-Trans er et av firmaene som måtte endre på rutinene på relativt kort varsel og tilby en ny tjeneste for næringslivet i Ålesund, Haram, Giske, Sula, Ørskog og Fjord.

– Det kom et lovkrav fra myndighetene at matavfall fra husholdninger, samt næringslivet skulle sorteres og brukes til materialgjenvinning, sier salgs- og markedsansvarlig i Sunn-Trans, Per-André Olsbø.

– Det betydde at det ble slutt å levere det til forbrenning og fjernvarme. Nå skal det brukes til biogass eller kompost. Avfallet blir til nye ressurser som kommer samfunnet til gode, legger han til.

Store kvantum

En slik endring førte til at svært mange bedrifter måtte få nye rutiner. Og nå kjører Sunn-Trans rundt i flere kommuner på Sunnmøre med en egen matavfallsrute, i tillegg til de etablerte rutene for restavfall, papp, papir, plast og glass og metallemballasje.

Salgs- og markedsansvarlig Per-André Olsbø.

– Det har gått over all forventing. Det var selvsagt en liten innkjøringsperiode hvor bedriftene måtte omstille seg, men nå går ting bedre og bedre. Det har blitt ganske så smidig.

Derfor er det kanskje ikke så overraskende at han har latt seg imponere over næringslivet i Ålesund og de andre stedene hvor de henter matavfall.

– Våre kunder heiv seg rundt nærmest over natten, og de fleste aktører leverer nå på et utmerket vis. Det er spesielt restauranter og dagligvarebransjen som er ekstra berørt av lovendringen. Vi henter inn relativt store kvantum hver uke, og det øker uke for uke. Så det er tydelig at bedriftene tilpasser seg, sier Olsbø.

Plass til flere kunder

Det kommer stadig inn nye bedrifter som ser at de har behov for henting av matavfall.

– Vi har endret rutestrukturen vår og er godt rigget for større kvantum. Større volum er bare positivt, så om det er flere bedrifter som ønsker å levere matavfallet sitt, så er det bare å ta kontakt, så skal vi legge det inn på rutene våre. Vi kjører i dag matavfallsrute to dager i uken i Ålesund og en dag i distriktet, sier Olsbø.

– Men først og fremst bør vi jo da spise opp maten vår, legger han til.

AVFALL: Mohammed Sebri henter matavfall hos Eurospar i Larsgården.