Regjeringen og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har nylig presentert råd om hvordan privathusholdninger kan ha en egen beredskap.
Mye kan skje
Ålesund kommune og Sivilforsvaret holdt stand på Joachim H. Rønnebergs plass (Rådhusplassen) i anledning egenberedskap.
-Sivilforsvaret er en viktig instans både i krig og fred, spesielt under kriser og katastrofer.
Nå gikk vi sammen ut for å snakke med folk, ha en liten konkurranse og informere, forteller virksomhetsleder i tekologi og innovasjon i Ålesund kommune, Helge Veum.
Sammen med beredskapsrådgiver i kommunen, Vidar Tolås, Sivilforsvarets Siw Helen Reiakvam og Svein Kringstad hadde de tatt med tingene myndighetene mener husholdningene bør ha lagret hjemme.
-Vi ville vise håndfaste saker i rådene som kom fra myndighetene ute der vi kunne møte folk.
-Er det ikke raskt at folk tenker krig når dette temaet kommer opp?
-Jo, derfor vil vi avdramatisere ting, og normalisere beredskap. For dette dreier seg jo ikke bare om krig. Kanskje aller minst krig, men alt annet som kan ramme oss av katastrofer, ulykker, og skade på infrastruktur, forteller Veum.
Været på faretoppen
-En har mange mulige scenarier for hva som kan skje. Hva topper “farelista” for oss her i Ålesund?
-Her er det nok været. Storm, orkan, ras, strømbrudd og tap av telefon- og nettkontakt.
Det er mye som kan feile, og naturen kan “hjelpe” oss med å gi store utfordringer. Dette er jo ting vi er kjent med, og sett flere ganger på våre trakter.
Rådene er mange, men tap av kommunikasjon kan oppleves vanskelig når katstrofer inntreffer. Der har Veum et klart råd.
-Batterier og en DAB-radio som går på batteri. Da kan en få meldinger fra myndighetene. Det å bli oppdatert betyr mye i slike situasjoner. Så batterier og forråd som holder for ei uke er rådene, sier han.
Mye kunnskap
-Kan folk mye om dette?
-De aller fleste opplever vi som godt informerte rundt disse tingene. Og nå er det slik at alle får disse rådene i posten, sier han, men advarer mot panikk.
-Hele poenget er å være forberedt på et normalt nivå, og da for å klare seg ei uke med å kunne lage mat, holde varmen og å orientere seg uten at bekymringene tar overhånd, sier Veum.
På DSB sin side Sikkerhverdag.no kan du se hvilke råd myndighetene kommer med for å være forberedt.