Han har mye å sette seg inn i, men går til oppgaven med høyt engasjement. Dette er noe han virkelig brenner for. Men først må vi spole litt tilbake. Mange har kanskje sett denne mannen før? På banen i oransje og blå trøye for AaFK, for Hødd eller langs veiene i løpedrakt. For det å holde seg aktiv vært en naturlig del av hverdagen hele veien.
-Jeg er født i Ålesund, men vi flyttet tidlig til Tåsen i Oslo der jeg gikk på barneskole. Der var det tilbud og muligheter over alt. Fra hockey, til langrenn, judo og tennis, forteller han om ei tid der han var høyt og lavt. Noe som på mange måter har blitt med han videre. Gleden av å være i bevegelse.
-Det ble etter hvert fotballen som tok alt mitt fokus, og jeg hadde en flott periode i fotballdrakt, men etter at jeg hadde fått to barn og Bærum som jeg spilte for rykket ned til 2. divisjon så kom også tidspunktet der det ble naturlig for meg å gi seg. Men da begynte jeg å løpe og spille golf. Det handler om både det fysiske og det psykiske, sier han om det å hente ny energi gjennom aktivitet.
Treårig avtale
Nå sitter han på kafé i Ålesund med en rykende fersk kontrakt i hånden. En treårig avtale som daglig leder for Ålesund Idrettsråd. Ei stilling og en sti som ikke er tråkket opp enda. Vel, andre byer kjenner konseptet godt og har erfaring, men det er første gang for Ålesund at man får satt på krefter på denne måten.
– Endelig kom vi på banen også i Ålesund og det har vi jobbet hardt for, sier Langset om alt som til nå er gjort på frivillig basis.
Jobben handler mye om å være til stede for idrettslagene, men også være talerør til kretsen, til og mellom kommune, det politiske og offentlige. Hente og overføre kunnskap.
Finne mulighetene og rommet for å få til enda mer.
– Her er så mange idrettslag som gjør en god jobb med inkludering og idrettsglede allerede via små og store prosjekter. Det handler om å kunne plukke opp og forsterke det som skjer, inspirere, lære av hverandre og kanskje også finne opp nytt sammen, sier Tollås som har mye på hjertet når det kommer til idrettsglede.
Vi kommer raskt inn på aktuelle temaer som tidlig spissing og talentutvikling, og ikke minst stillesitting i skolen.
Han kritiserer ingen og berømmer de ildsjelene som får i gang gode prosjekter i skoletiden, men han er også ganske sikker på at skolesystemet selv er med på å skape skolevegring.
-Alle vet om målet om en time fysisk hver dag, men få lykkes med å få det til. Ungene får en altfor udynamisk skolehverdag. Hva skjedde med det impulsive og det gøye. Det å hive seg ut fordi solen skinner. Her på Sunnmøre burde det vært påbudt. Opp og ut så fort det er fint vær, sier han og ler. Men han mener det.
Det handler om å være i aktivitet
Stillingen er finansiert som spleiselag mellom idrettslagene, kommunen og oppsparte midler fra idrettsrådet selv og Tollås er opptatt av bredde.
– Skal vi lykkes å få enda flere ut i organisert aktivitet så må vi også ha gode og varierte tilbud. Vi vet at der er mange fordeler bare i det å møte opp sammen med andre, og det er min innstilling. At det kan være nok for mange. At man har et sted å komme til. Der man lærer nytt og mestrer.
De er begge tydelige på at idrettslagene kan ta enda større plass som tydelig aktør i lokalmiljøet.
– Idrettslagene er de som kan bygge landsbyen. Stedet der alle møtes og der alle får muligheten til å delta, sier de og legger til at det ikke bare gjelder for barn og ungdom.
– Vi vil ha flere voksne ut på banen også. Her er så mange som flytter til, er studenter og folk som av ulike grunner har ramlet av langs med. Vi vil ha alle med, og vi vil at de skal blir der lenge, sier de og gleder seg over å være i gang.