Til toppen

\ loading=

Kunst gir superkraft

«Velkommen til Superkraft Akademiet» lyser det imot oss fra skjermen i de helt spesielle lokalene i Torghallen. Det er nemlig her du finner Verksted da Vinci som gjennom lek, rollespill og forskning gir byens barn muligheten til å finne sin egen superkraft.

Professor Futt (Eldrid Schrøder Kvalvik) og barna fra 5. klasse ved Emblem barneskole med innspilling av talkshow som har et superkamera som tar sendingen ut i hele universet.

Barna fra 5. trinn hos Emblem skole var på plass for å vise alt de har jobbet med under årets semester. Nå skulle det hele rundes av, og vi var så heldige å få være med. Og det var ikke lite som var produsert. Fra drama til silketrykk.

– Noen kan springe veldig fort, mens noen er eksperter på gaming, forteller Professor Trykk og professor Futt (bildekunstner Hilde Rosenberg Bamarni og dramapedagog Eldrid Schrøder Kvalvik) som er i full vigør.

De har laget klart for storinnspilling av eget talkshow, med et superkamera som tar sendingen ut i hele universet. Ut til alle Superkraft Akademier! Her, i det fiktive studioet, får elevene prøve seg som både deltakere og publikum.

– Lek er en artig måte å lære på. Det krever hardt arbeid, sier koordinator Mariann Bjørkavoll Lervåg og rundt oss myldrer det med forskerspirer som virkelig ser ut til å kose seg. Når de oppdager kameraet vi har over skulderen får vi spørsmål om vi kan gjøre de «famous» og vi ler med. For man vet jo aldri?

 

Forskerne Egil Ovesen og Lisbet Skregelid sammen med koordinator Mariann Bjørkavoll Lervåg og prosjektmedarbeider Trine Isaksen Muriaas

Utvide til ungdomsskolen

Verksted da Vinci i Ålesund er et samarbeid mellom Ålesund kommune og Aggregat Kunstnerfellesskap. Med Sparebanken Møre i ryggen som hovedsponsor har de kunnet ta  imot over 1000 elever fra barneskolen til ulike kunstverksted siste årene. Det handler om å utvikle den kreative muskelen og Verkstedet er nå i planleggingsfasen av et helt prosjekt rettet mot lærere og elever også i ungdomskoletrinnet.

I den anledning var også forskerne Egil Ovesen og Lisbet Skregelid på besøk. Begge svært imponert over det man har fått til.

-Det er utrolig viktig at barn får bruke lek i skolen og ikke minst får bruke fantasien aktivt som her, sier Egil som er rådgiver for forskning og utvikling i kulturavdelingen i Møre og Romsdal fylkeskommune.

Han sier de fremover skal se på hvordan man kan utvikle nye modeller for å innlemme verksteder som dette i skolen og ikke minst hvordan det kan gjøres i samarbeid med elevene selv.

-Det er viktig at vi ikke bare forsker på elevene, men at vi forsker med dem, sier han.

Lisbet Skregelid som er professor ved Universitetet i Agder forteller at hun har kjent til prosjektet i flere år og setter stor pris på å endelig får se prosjektet i praksis.

-Jeg er virkelig imponert over det de har fått til her. Det er interessant å se på samarbeidet med kunstnere fra forskjellige felt og hvordan elevene får utvikle seg. Her er det mye å både forske på og skrive om. Få det ut til hele Norge, sier hun og gir prosjektet som er unnfanget i Ålesund ei solid fjør i hatten.

Animasjon og figurteater

Det neste verkstedet for byens 5. klassinger starter i mars, og i det nye verkstedet skal elevene få utforske en kombinasjon av animasjon og figurteater. Det handler om å lage figurene, være animatører og figurspillere, i det ett av målene er å oppdage nye teknikker innen fortellerkunsten. Da får de unge håpefulle jobbe tett sammen med animatør Elin Grimstad og arkitekt Ilona Buraka.

-Vi har ønske om at flere skoler i kommuner rundt Ålesund skal få bli med, men så langt har vi kommet lengst i samarbeidet med Kristiansund kommune. Fra høsten av skal vi også ha et samarbeid med Bakgården ungdomshus om ungdomsverkstedet, forteller Mariann som avslører at de også er invitert til en større internasjonal kongress i Tjekkia.

– Her får vi presentere prosjektet under temaet «Art education as an inclusive territory» i juli i år, og det er spennende det, sier hun.

Om det er, signerer vi og ønsker de masse lykke til med årets semestre, videreutvikling av tilbud og kongresser!

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!