Til toppen

\ loading=

Inviterer til åpen skole for ungdomsskoleelever

Er du veldig glad i realfag som matematikk og naturfag, så kan den nyopprettede ungdomsskolen til Akademiet være midt i blinken. Nå får elever og foreldre en mulighet til å se nærmere på tilbudet midt i Ålesund sentrum.

INVITERER: Rektor Marius Heltne (til venstre) og daglig leder Jan Ove Otterlei inviterer ungdom og foreldre til åpen dag på Akademiet.

Akademiet har tilbydd videregående skole i byen helt siden 2005, og i høst startet de også opp en ungdomsskole. Det første trinnet har 14 elever fra Ålesund, Giske og Sula kommune.

Ungdomsskolen er unik i regionen ved at den har en realfagprofil, noe betyr at elevene har fem timer ekstra hver uke med matematikk og naturfag. Elevene følger en ordinær læreplan som alle andre ungdomsskoler og har i tillegg en realfagplan.

– Fem timer i uka gjør at de får 570 timer ekstra med realfag over tre år. Det skjer ved at de har heldagsskole, hvor dagen starter halv ni og varer til halv fire. Det har ikke undervisning hele dagen, men har likevel tilgang til lærere hele dagen. Det gjør at når de går fra skolen, er de med høy sannsynlighet ferdige med skolearbeidet, sier rektor Marius Heltne.

– Dette er en skole for de som liker realfag og vil bli gode i realfag, så de må være interesserte i de fagene. Hos oss får de tilgang til en større læreplan med mer dybde, sier daglig leder ved Akademiet i Ålesund, Jan Ove Otterlei.

– Vi ønsker å være et alternativ til andre skoler. Det finnes mange gode skoler i regionen, men vi vil gi elever et tilbud som ikke finnes ellers. Jeg tror at det er bra at det tilbys flere valg, legger han til.

Åpen dag

De første elevene har gått vel to måneder på skolen og tilbakemeldingene har vært gode.

LUNSJ: Elevene lager til lunsj selv og spiser i lag.

Elevene har svart på en spørreundersøkelsene og dette er noen av svarene: Klassemiljøet er bra, lærerne snille, mindre lekser, lærerne stoler på oss, åpent og fint klassemiljø, det er hyggelig, godt samarbeid, vi får alltid lov være med å bestemme og vi gjør andre ting ute.

– Det er veldig gledelig at elevene er så fornøyde, sier Heltne.

– Det er veldig kjekt å være lærer her, og vi har varierte dager. Det er en veldig fin elevgruppe, sier koordinator og lærer, Henning Dyb.

Akademiet har plass til 30 i hvert trinn, så neste år håper skolen på flere i det som blir to klassetrinn før det blir en fullskala ungdomsskole med tre trinn om to år. De ønsker å nå ut til flere elever og foreldre, så 14. november arrangerer de åpen skole.

– Da blir det omvisning på bygget, man får møte elever, lærere og noen foreldre. Slik at de som kommer får snakke med dem, samt å få en innføring i læreplanen, i pedagogikken og hvordan vi jobber og så videre, sier Otterlei.

– Det aller viktigste for oss er å få møte elevene, for det er til syvende og sist de som måtte ønske å gå her. Det er viktig at de vet om oss, at vi er et godt alternativ, realfagsprofilen treffer dem og at vår måte å jobbe med skole treffer dem. Det viktigste med åpen skole er å fortelle at vi finnes og vise at vi har et godt tilbud, sier Heltne.

– Åpen dag blir viktig, for at elevene skal få muligheten til å kjenne på om dette er noe for meg eller ikke, legger han til.

BYTTER: Elevene bytter plass hver eneste dag i klasserommet.

Det er ikke slik at kun ungdommene som skal begynne i åttende neste høst, kan ta turen på åpen dag. Dersom man har lyst å skifte til en ny 9. klasse, så er det også mulig.

– Vi følger ordinær læreplan, så de som måtte ønske å skifte til vår skole, kan gjøre det, sier Heltne.

Det at tre kommuner er representert blant dagens elever, syns lærerne er en berikelse.

– Jeg synes det er positivt at de kom fra forskjellige plasser, for de ble veldig fort en sammensveiset gjeng gjennom mye sosial aktivitet den første uka. De har også nye plasser hver dag i klasserommet og når de spiser, slik at de må snakke med forskjellige elever, sier lærer Andrea Klokk Barstad.

Tett samarbeid

Akademimodellen har tre verdier i tillit, medbestemmelse og inkludering. I tillegg til å sette realfag høgt, er det viktig at man liker å lære og samhandle med andre.

SAMARBEID: Elever jobber mye sammen og i grupper på Akademiet.

– Et av viktigste prinsippene, som vi har i vår akademimodell, er at læring skjer gjennom elevaktiv undervisning og at læring skjer i samspill med andre. Det er ikke slik at en lærer kun står fremme og prater fag. Læreren er sammen med elevene ute i klasserommet og elevene er mye sammen med hverandre. Derfor er det bra å ha gode sosiale ferdigheter, sier Heltne.

– I modellen, som vi driver etter, er det et tett samarbeid mellom elev og lærer. I en slik modell er sosiale ferdigheter også viktige, for det å kunne samarbeide i grupper og større prosjektarbeid er noe vi har fokus på, sier Otterlei.

– Vi bruker lærebøker, og de får hver sin Macbook, men vi er opptatt av at det ikke skal være en bestemt læremåte å tilegne seg kunnskap og læring på, sier Dyb.

Det er helt bevisst at de har satset på realfag, som den andre ungdomsskolen i Akademiet. Den andre skolen med samme profil ligger i Bærum.

– Jeg tror at mange savner et skikkelig tilbud på realfag. Det er også noe som passer til vår region og den typen universitets-, forskning- og næringslivmiljø som vi har her, sier Otterlei.

Arrangementet den 14. november starter kl. 18:00.

HALLOWEEN: Elevene i 8. klasse feiret Halloween ved å kle seg ut.

 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!