Til toppen

Hva er greia med kunstfagene, egentlig?

Det spørsmålet stilles når Parken kulturhus og Ålesund bibliotek inviterer til debatt med fokus på kunstfagenes betydning innen læring.

Elever ved Dans og drama i Fagerlia deltok på Høstscena tidligere i år.

Elever ved Dans og drama i Fagerlia deltok på Høstscena tidligere i år.

De humanistiske og estetiske fagene må stadig vekk forsvare sin rolle i samfunnet, senest i det radikale forslaget fra fylkeskommunen om å halvere tilbudet i Musikk, dans, drama på Fagerlia. Det er dyre linjer, men man sitter igjen med samme sluttkompetanse og færre valgmuligheter som allmenne fag, ble det hevdet fra utdanningssjefen Erik Brekken i Sunnmørsposten 19.11.

Hva har musikk, teater og annen kreativ utfoldelse egentlig å gjøre med skolen, med læring, med det å skaffe seg en jobb, og bli til noe? Hvor hører disse ferdighetene fra disse fagene hjemme – i samfunnet, i fremtidens arbeidsliv, i den enkeltes liv?Kine Berild Norheim fra Ålesund fullførte nylig sin doktoravhandling om hva som skal til for å tenke nytt. I Sunnmørsposten lister hun opp fire ting som skal til for å lykkes: Psykologisk trygghet, tilhørighet, kunnskapsdeling og selvtillit. Forskning viser at nettopp ferdigheter som samarbeid, kritisk tenking, selvrefleksjon ikke minst selvtillit og mestringsfølelse, er noe av det kreative fag utvikler.

(Fortsetter under).

Elever i aksjon i Foajeen til Parken kulturhus, der det tirsdag 3.desember blir paneldebatt om kunstfagene.

Elever i aksjon i Foajeen til Parken kulturhus, der det tirsdag 3.desember blir paneldebatt om kunstfagene.

Alle sier at kultur er viktig, men langt færre klarer å begrunne hvorfor det er viktig – og ikke minst hvorfor det er viktig, og så sentralt, i en pedagogisk sammenheng. Men mer og mer forskning viser de estetiske fagenes relevans i skolegangen. Sjefen for et av verdens største nettsteder, Alibaba, Jack Ma, har blitt kjent for å påpeke at i en tid der kunstig intelligens stadig utvikles og robotisering av arbeidslivet er i gang, så må man undervise i det spesifikt menneskelige, det som skiller oss fra maskinene.

I sin bok «21 tanker for det 21. århundre», spår den berømte israelske historikeren Yuval Noah Harari at går vi inn i en tid der de unges utdanning vil blir irrelevant på kort tid, og det vil være behov for å forholde seg til kontinuerlig endring. Evnene som humanistiske fag utvikler, er derfor noe av det viktigste man kan lære seg.

For når algoritmene tar over, trenger man vel å tenke utenfor boksen?

I panelet møter du:

  • Trine Røssevoll, Ålesund kunstfagskole
  • Vidar Sæter, musikkpedagog, Fagerlia VGS
  • Hege Holmqvist Synnes, høgskulelektor, Høgskulen i Volda
  • Annbjørg Skaar, Ålesund kulturskole

 

Ordstyrer: Endre Volden, avdelingsleder kunstfag Fagerlia VGS

Selvfølgelig byr vi på et kunstnerisk innslag eller to!

Sted: Parken kulturhus, foajeen

Tid: 3.12, kl 20.00