Til toppen

Høytiden er ekstra tøff for mange i år

Høytidene er tøffest for de med minst. Det vet leder for Hjelpegruppa Ålesund, Inger Lise Rysgård alt om. Trebarnsmoren har vært der selv. Nå handler det om å hjelpe andre.

-Ja, det var tøffe tak, sier hun om det som har blitt en stund siden, men som hun fortsatt husker godt. – Jeg var alene med tre barn, og ble stående utenfor arbeidslivet. Det var fortvilende. For jeg følte jeg hele tiden kom som nr.2 i kampen om alle jobbene jeg søkte, siden jeg manglet litt på utdannelsen min. Da var det ikke lett å klare seg, sier Inger Lise Rysgård.

Det har rukket å bli en stund siden, og det går bra med Inger Lise nå, som driver en privat familiebarnehage i Skarbøvika.

Mange vil bidra

Vi møter henne i lokalene til Hjelpegruppa Ålesund. Her har hun akkurat tatt mot to av byens banker som ville bidra med å gjøre jula litt enklere for de med minst.

-Byens banker er alle med. Det er gledelig, og det er ikke bare bankene, for det er mange som vil være med å hjelpe. Det kommer heldigvis stadig henvendelser fra krefter som vil bidra, sier hun.

Hjelpegruppa Ålesund har et lager i Keiser Wilhelms gate 2, der de har alt fra klær, sko og leker som deles ut gjennom hele året.  -Nå er det imidlertid mat til jul som har første prioritet, sier Inger Lise Rysgård.

Henvendelser kommer fra flere steder, og det er uten tvil mange som går ei tøff tid i vente. Vers av alt går det ofte ut over barna som kan oppleve stigmatisering, også i etterkant av julen.

-Det er ikke godt å stå der å fortelle hva julegaven besto av i år, når resten har fått dyre gaver. Der kan faktisk matkassene vi deler ut også bety noe.

-Hvordan da?
-Familiene som trenger hjelp må prioritere mat. Og de aller fleste klarer den prioriteringen. Men da går det raskt ut over andre ting. Og i jula snakker vi om julegavene og kosen til barna.
At de får hjelp fra oss med matkasse eller et gavekort på en matbutikk gjør at det letter en del, forklarer hun.

Tør ikke be om hjelp

-At pengene ikke strekker til blir ekstra synlig i jula, både for barn og voksne. Det skapes raskt stigma, og mange føler skam.
Noen av de som i fortvilelsen kontakter oss er også redde for å be om nødhjelp fra NAV.

-Hva går den frykten i?
-Mye en redsel for at NAV skal kontakte barnevernet. Og det kan de faktisk fort gjøre også, sier hun.

Hjelpegruppa Ålesund har et eget lokale i Keiser Wilhelms gate 2 der de som trenger det kan komme for å få klær, sko og andre gjenstander. Men nå i jula er det matkassene som er prioritert.

Hjelpegruppa Ålesund skal kjøre ut mat til de som ønsker det, og trenger rundt 200 banankasser av denne typen.

-Vi kjøper maten for penger vi får inn. Og mye er bestilt for en god stund siden.
Skulle vi ha bestilt for lite er det enklere å kjøpe mer etter hvert. Og vi prioriterer ting med litt god holdbarhet slik at det holder gjennom jula.

-Når starter dere distribusjonen?
-I år tilbyr vi å kjøre ut matkassene til alle som har meldt fra, for å slippe ei lang uverdig kø ved containeren vi nå får på plass. Og utkjøringen foretas av frivillige 17. Og 18. desember.
Nå trenger vi 200 banankasser før containeren kommer, og Kiwi skal levere maten, sier hun.

Inger Lise Rysgård og de andre frivillige i Hjelpegruppa Ålesund vil bruke to dager på å pakke matkassene, i tillegg til at de en dag før jul skal dele ut julegaver til de som ikke har råd til å kjøpe det til sine nærmeste.

-Det går med mye tid med dette arbeidet. I desember kunne det raskt blitt en fulltids jobb og vel så det, sier Inger Lise, som sammen med resten av de frivillige hjelperne passer på at de også får en pust i bakken når jobben er unnagjort, for å lade opp til et nytt år som venter.