Gratis svømme- og livredningstilbud i sommer Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb har inngått et samarbeid med Redningsselskapet hvor de gjennom sommeren skal tilby opplæring i både svømming og livredning. Og best av alt, det koster ingenting for barna å delta.

Bli med Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb og Redningsselskapet på sommercamp!

(Tekst/foto: Nils Jarle Sætre)

Rett etter skoleslutt og i syv uker frem til skolen starter opp igjen, skal 210 barn i alderen 4. til 10. klasse få muligheten til å lære mer om det å svømme i havet og ha livredning gjennom prosjektet Sommer SjøCamp 2022.

- Vi ville lage en sommercamp som vi skal spre over hele sommeren, og arrangere det hver uke, noe som er ganske unikt. Da blir det ukentlige grupper med plass til 30 elever fra 4. til 10. klasse. Vi kommer til å dele opp i to grupper på 15 personer. Redningsselskapet stiller med en hovedinstruktør og så stiller vi med to hovedinstruktører samt fire instruktører til, sier daglig leder i Aalesunds Svømme- og Livredningsklubb, Sture Fladmark.

(Fortsetter under)

Prøv mange ulike aktiviteter

I fjor hadde de sommercamp inne i bassenget i Blindheim.

- Alle skolebassengene er stengt i sommer og da måtte vi tenke utenfor boksen. Vi mener dessuten det er viktig å kunne ha dette ved og i sjøen. Her handler det om å spille på lag med hverandre, og Redningsselskapet sitter jo på stor kompetanse på livredning. De har også en masse utstyr, legger han til.
 

Helt gratis å delta
Og en ting har vært helt sentralt. Det skal ikke koste noe for foreldrene å ha barna med.

- Med lang skoleferie for barna, så er det ikke alltid like enkelt for foreldrene for å få ting til å gå opp. Og så er det økonomi. Mange har heller ikke råd til å dra noe sted, så dette tilbudet blir gratis, sier Fladmark.

- Dette kommer til å fenge barna, for det kommer til å bli mange fine opplevelser i løpet av uka de er med. Og da vi var så heldige å få midler og kunne arrangere det gratis, så gjør det at alle som har lyst, kan være med. Det var også veldig viktig for oss, sier instruktør Charlotte Møller Haugen.

Prosjektet er finansiert gjennom midler fra Stiftelsen Kjell Holm og Ildsjel Senteret. Og H. I. Giørtz bidrar med sunne produkter til alle deltakerne. 

(Fortsetter under)

Mange forskjellige opplevelser

Det kommer til å bli en uke fylt med opplevelser fra morgen til ettermiddag. Barna skal nemlig være der fra halv ni til halv fire. Og våtdrakter er på plass allerede.

- Alt er ikke 100 prosent høgd i stein enda, men vi skal ha livredning på land og vann, svømmeopplæring, SUP-brett, seiling, små motorbåter, kajakker og opplæring i knuter. Det kan også være mulig at det blir fisking og grilling.
Det er også viktig at dette er noe man gjør for at enda flere skal følge seg trygg på hva de skal gjøre når uhellet først er ute.

- Det er snakk om å få svømme- og livreddende opplæring i det rette element, som er sjøen, for det er der de fleste drukningsulykkene skjer. Så dette blir også veldig nyttig, sier Fladmark.

- Det er utrolig flott at vi kan være med på dette prosjektet, så vi gleder oss veldig til å starte opp. Vi skal legge opp et løp som gjør at ungene trives godt og får kompetanse på hvordan det er å være på sjøen samtidig. Det blir kamerat- og livredning, lære seg godt sjømannskap, knuter og diverse annet, sier instruktør i Redningsselskapet, Jan Petter Ytreberg.
- Det er kun 53 prosent av barn under 10 år som kan å svømme, så det viser hvor viktig dette er. Vi har masse utstyr som vi kan benytte både på land og i sjøen, så det kommer til å bli spennende dager for ungene. Nå er det også nedfelt i nasjonale læringsplaner at alle 9. klassinger skal ha en slik læringsdag i vann, så Redningsselskapet har begynt å rulle ut et opplegg. Svømmeklubben er så absolutt forut sin tid, legger han til.

Han mener lokaliteten til Redningsselskapet er midt i blinken.

- Utenfor her er det null trafikk, lite bølger, le for vinden, vi har brygger og stiger, så vi skal få til mye aktivitet i sundet, sier Ytreberg.
 
Påmelding

Torsdag blir plassene til Sommer SjøCamp 2022 lagt ut.

- Vi har et samarbeid med Tikkio, og vi åpner opp for påmelding torsdag kl. 12. Og vi har god tro på alle plassene forsvinner, så her er det først til mølla, sier Sture Fladmark.