Til toppen

Får Ålesund bys kunstnerpris 2019

Kultur og oppvekstutvalget i Ålesund kommune har i dag vedtatt å tildele årets kunstnerpris til multikunstner Eirik Havnes. Les mer

Eirik Havnes får Ålesund bys kunstnerpris 2019

Eirik Havnes får Ålesund bys kunstnerpris 2019

I pressemeldingen som er sendt ut fra Ålesund kommune i kveld står det følgende:

Eirik M. Havnes er en multikunstner; han er gitarist, lydkunstner og komponist, men også poet og billedkunstner innenfor installasjon.

Han er født 1989, han gikk på musikklinja på Fagerlia vgs før han gikk videre til musikkutdanning i Trondheim. Han har også gått på kulturskolen i Ålesund. Eirik er født og oppvokst i Ålesund, for tiden bosatt i Oslo. Han er hyppig i hjembyen, de han har hatt flere oppdrag og opptredener de siste årene. Det er tydelig på flere av hans produksjoner at det er Ålesunder og sunnmøring han er.

Han har master i Musikk-teknologi fra NTNU i Trondheim, og har, til tross for sine unge år, rukket å markere seg innenfor flere genre både lokalt og nasjonalt.

Eirik startet på et vis i systemet rundt Sommerfesten på Giske og Momentium, der han i fire år var artistansvarlig. Samtidig tok han initiativet til sin egen festival i Ålesund, Bråkesund, en ganske annerledes musikkopplevelse for de fleste. 

(Fortsetter under) 

Her i sving som festivalkunstner under Høstscena 2019

Her i sving som festivalkunstner under Høstscena 2019

Han har også jobbet og vært produsent av eksperimentelle konsertserier i Bergen, Trondheim og i jazzfestivalen på Kongsberg. Eirik har egne utgivelser bak seg som gitarist m.v. men har også samarbeidet med ulike artister, det siste året bl.a med Natalie Sandtorv.

Eirik er det vi kan kalle en eksperimentell artist. Han leiker seg med og utfordrer alle sansene våre, gjennom lys, lyd, bilder, ord og installasjoner.

Her i Ålesund har vi lagt særlig merke til Eirik under Bybrannmarkeringene – han hadde ansvar for det kunstneriske innholdet der han komponerte musikken og lagde dramaturgien til lysshowet.

Ikke minst har han bemerket seg som festivalkunstner for Høstscena i 2017. Hans siste prosjekt, filmen Polyfonatura, ble vist for et spent publikum ute i byparken under Høstscena 2019. Her viser Eirik sin evne til å finne og sette sammen naturens egne lyder og rytmer vi ikke visste vi kunne høre, med film. I mørket, under trærne, med et stort lerret og hodetelefoner til alle, var dette en stor opplevelse.

Også som Slam-poet har Eirik hatt suksess. Hans samme lekne tilnærming som vi ser til lyder, bruker han i ord. Med et kritisk blikk på samfunnet bruker han utrolige og uvanlige ord-sammensetninger og rytmer for å få fram et poeng. Og alt på klingende Ålesundsdialekt!

Eirik er en av de nokså unge kunstnerne som har fått gå gradene på musikklinje, fått prøve seg i samarbeid med profesjonelle og etter hvert funnet sin egen vei. Det er etter hvert blitt en del av disse unge dyktige kunstnerne fra Ålesund. Eirik utmerker seg med evnen til nyskaping, og passer på et vis ikke inn i noen enkelt genre. Vi er spente på å følge hans utvikling fremover, og stolte av den ambassadøren han er for Ålesund.

På vegne av kultur- og oppvekstutvalget i Ålesund kommune Anne Berit Støyva Emblem, utvalgsleder