Til toppen

\ loading=

Er Ålesund eller Bergen Norges største cruisehavn?

Om Ålesund er Norges største cruisehavn kommer helt an på hvem du spør. – Spør du en bergenser, vil han nok protestere, ler markedsansvarlig i Ålesundregionens Havnevesen Synnøve Johnsen som mener hun har tallene på sin side.

Synnøve Johnsen i Ålesundregionens Havnevesen sier det er ei stor fjør i hatten til byen at vi er så attraktive som vi er hos de store skipene. – Om rederier må velge mellom to nærliggende havner, prioriterer de havner med landstrøm, forteller hun.

Dette kan bli en gøy debatt tenker Bypatrioten, som har ruslet seg ned på kaikanten i Ålesund på jakt etter godt stoff. For vi liker jo å slå oss på brystet, minst like hardt som bergenserne gjør. Gjør vi ikke?

Det var i januar i år at nyheten begynte å surre. Først fra reiselivsjournalisten bak The Travel Inspector, så i Sunnmørsposten. – Ålesund var i fjor landets aller største på cruise!

-Vi mener jo at det er Ålesund. Tallene viser at vi leder an med nesten 50.000 flere passasjerer enn Bergen. De på sin side vil si at de har flere anløp enn oss, og det stemmer jo det også. Ålesund har altså færre anløp, men flere passasjerer, forteller Johnsen om det som er ei helt bevisst satsing.

Mindre utslipp per passasjer

-Vi har jobbet lenge med å få status som foretrukket havn hos de største skipene, nettopp fordi det betyr at det blir mindre utslipp per passasjer. Når man i tillegg får skipene over på landstrøm, som vi begynte med i fjor, så går mye i rett retning samtidig, sier hun og forklarer at de store skipene, som gjerne også er nyere, er langt mer energieffektive enn de gamle.

Cruiseskip til havn i Ålesund by har blitt ei nesten daglig skue.

Utvider sesongen i begge ender

Ålesund har også lagt ned en stor innsats på å utvide sesongen i begge ender. Det at skipene kommer hit hele året, gir også stor gevinst lokalt.

-Allerede 10. april i år får vi besøk av to store skip samtidig, med totalt 12.000 passasjerer på dagtid og det er ei stor fjør i hatten å klare det utenom høysesongen. Det er noe hele byen må ta til seg. Sånt klarer vi kun takket være godt samarbeid alle veier, sier hun om dagen som blir en solid forsmak på årets turistsesong i jugendbyen!

Se webkamera og listen over alle anløp her!

I fjor, som ble et år med testing, endte med at 18 prosent av skipene gikk over på landstrøm. – I år er målsetningen at 50-60 prosent av skipene kobles opp, forteller Johnsen i Ålesundregionens Havnevesen.

 

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!