Til toppen

\ loading=

– En sterk historie om livet som alzheimer-pårørende

Pårørendeperspektivet står i fokus under Demenskonferansen som blir arrangert på Løvenvold Theater. Blant annet skal Eivind og Terje Sporsem fortelle hvordan de opplevde det da kona og mora Bjørg fikk diagnosen alzheimer.

Den internasjonale alzheimerdagen er 21. september og i den sammenheng arrangerer Nasjonalforeningen for folkehelsen sin årlige informasjons- og innsamlingskampanje som de har gjort siden 2000, for å samle inn midler til forskning på demens. Derfor ble det naturlig for flere organisasjoner å gå sammen om å arrangere Demenskonferansen i Ålesund, som er tirsdag 17. september kl. 18:00.

Der ønsker de blant annet å sette fokus på hvordan det er å være nærmeste pårørende til noen som har en demensdiagnose.

Bjørg Riksfjord var et svært kjent ansikt i Ålesund gjennom sin rolle som både journalist og politiker i byen i flere tiår. Ektemannen Eivind Sporsem og sønnen Terje vil være til stede, og dele historier og erfaringer sett fra et pårørendeperspektiv.

– Det er viktig at de stiller opp, for de har en veldig sterk historie om livet som pårørende. De er også gode formidlere, så dette kommer til å bli en fin stund, sier Britt Eidsvold von Løwensprung i Ålesund og Omegn demensforening.

– Vi setter utrolig stor pris på at de vil fortelle sin historie. For jeg er sikker den vil hjelpe mange og ikke minst berøre de som kommer for å høre på, legger hun til.

Nyttig og informativt

Psykolog Marie Sofie Tingvoll og hukommelseteamet i Ålesund kommune ved Anette Haugen og Vibeke Nygård vil også delta på scenen samt at det vil bli en sofaprat med flere av aktørene som er med denne kvelden, ledet av pårørendekoordinator i Ålesund kommune, Merete Kløvning.

– Det er veldig viktig at folk ser at det er mange flere enn de som får sykdommen som blir påvirket. For de pårørende er det en enorm påkjenning og mange av dem kan bli syke selv. Så det kommer til å bli veldig nyttig for de som kommer, for de får et innblikk i hvordan det er å leve tett på sykdommen, hva slags tilbud som finnes, hvilken hjelp de kan få og hvordan de kan håndtere det å ha demens i nære relasjoner, sier von Løwensprung.

KONFERANSIER: Nils-Jarle Sætre fra prosjekt Til topps mot Alzheimer.

– Det er blir også muligheter til å komme med spørsmål, for de som har noe de lurer på, legger hun til.

Tverrfaglig samarbeid

Konferansen ble til etter at noen etterlyste samarbeid.

– Samarbeidet kom i gang etter et møte i organisasjonsforumet i Ålesund kommune. For det var det en av dem som jobber med Mental Helse, som foreslo at vi burde samarbeide bredere. Det er veldig viktig å jobbe tverrfaglig, så det er Mental Helse, Kirkens Bymisjon, Ålesund og Omegn demensforening og Løvenvold Theater som står bak konferansen.

Konferansen koster 50,- og billetter kan du kjøpe her.

– Vi vil også rette en stor takk til Sparebanken Møre, Kjell Holm Stiftelsen og Ålesund kommune som gjør det mulig for oss å arrangere konferansen, sier von Løwensprung.

Det blir også underholdning ved Ålesund Demenskor, Vegard Holen og Marthe Valderhaug.

Konferansier er Nils-Jarle Sætre, som mistet moren sin til alzheimer i 2020. Han står bak prosjekt Til topps mot Alzheimer, som ble startet for å samle inn penger til hjerneforskningen ved Kavli-instituttet i Trondheim, som er ledet av Nobelprisvinnerne i medisin, May-Britt Moser og Edvard Moser.

I 2021 gikk han 700 kilometer i fjellene fra Stad til Galdhøpiggen og i fjor gikk han like langt fra Lofoten til Sørøya. Til sammen har prosjektet samlet inn 1,6 millioner kroner til forskningen i Trondheim.

Bypatriotens Kulturkalender

Se alt som skjer i Ålesund

Alltid mye å glede seg til!