En matverden i miniatyr i KirkegataNawaf (45) kjører skytteltrafikk mellom Ålesund og Oslo for å levere ferske grønnsaker og matvarer fra alle verdenshjørner. 

”En sunnmøring går fort bananas” 

Flere av Bypatriotens lesere har kontaktet oss for gjøre oss oppmerksom på den internasjonale matvarebutikken i Kirkegata 2. Kristin Skjong Svenneby er en av mange som har latt seg begeistre, Hun fyrte av denne meldingen til oss:

– Denne skatten av en butikk i bykjernen fortjener virkelig omtale. De har et fantastisk utvalg i alskens krydder og hermetikk fra hele verden. En sunnmøring går fort bananas med så godt utvalg av saker man ellers ikke finner i hylla på Rema 1000. Og eieren er supertrivelig. FOR en fyr - slike som han fortjener hederlig omtale, en klapp på skulderen og fremsnakk fra byens jungeltelegraf.

Så da tar vi selvfølgelig turen. En ettermiddag klokka 18. 

Skytteltrafikk 
– For å kunne tilby de ferskeste og beste varene kjører jeg til Oslo, ofte flere ganger i uken, for å plukke ut og hente varene selv. Det er lange dager og hard jobbing, men jeg vil gi kundene mine det de spør etter, sier Nawaf Salih. (Saken fortsetter)

”Mat verden rundt” står det på det store klistremerket på fasaden. I bakken ved siden av butikken finner vi eieren stående bak i en varebil. Han er akkurat kommet fra Oslo og er i ferd med å losse ut matvarer, frukt og grønnsaker fra alle verdenshjørner. 

– Leverandøren holder til på Økern i Oslo. Der importerer de varer fra hele verden, sier Nawaf.

Mens vi står der og småprater skjer det noe rart: Det virker som om ryktene har gått om at det er kommet nye forsyninger. Det begynner å strømme til med kunder. En butikkansatt kommer ut og gir en beskjed.

– Unnskyld meg, sier Nawaf, hopper inn i bilen og kommer ut igjen med en kasse med tørket mais.

– Nå blir hun glad! Jeg har en kunde som etterlyste dette, sier han og går en rask tur inn i butikken. Det kommer flere folk til.

–Hvor kan jeg parkere?, roper en ung mann ut gjennom bilvinduet.

Det virker som Nawaf kjenner alle kundene. De har mange spørsmål. I tillegg ringer telefonen konstant.

Nawaf Salih (t.h) sammen med sin spanske kone Lobna og datteren Jasmin (2).

 

Doblet omsetning
Nawah er 45 år og er opprinnelig fra Irak. For tre år siden fikk han innvilget norsk statsborgerskap etter flere år i Norge. Han har bodd blant annet i Bergen, der han var maskinoperatør og kjørte drosje.

– Livet består av mange dører. Noen åpnes og noen lukkes, sier han.

I fjor dukket muligheten opp til å ta over den internasjonale dagligvarebutikken i Kirkegata. Da tok han med seg kona Lobna og datteren Jasmin (2) og startet et nytt eventyr i Ålesund.

– Det er hardt arbeid og lange dager, men det har gitt resultater. Etter at jeg overtok butikken i september i fjor, er omsetningen doblet. Det virker som om kundene setter pris på utvalget, sier Nawah.

 

Internasjonalt 
Han anslår at halvparten av kundene er fra Midt-Østen, 30 prosent er fra Norge, mens resten er fra Øst-Europa og andre deler av verden.

– Jeg har et vareutvalg som du ikke finner på Kiwi eller Bunnpris og jeg ønsker å gi alle kundene personlig service. Dersom det er et vareslag de savner, forsøker jeg å få tak i det.

 

I butikken i Kirkegata 2 finner man et helt annet utvalg en de norske dagligvarekjedene. Her er varer fra alle verdenshjørner.

Han opplever at stadig flere ålesundere og sunnmøringer er i ferd med å bli mer internasjonale i matveien, og er på jakt etter nye smaker og opplevelser, også når de ikke er ute på restaurant.

– Det er 7,5 milliarder mennesker på jorden, i Norge er det fem millioner. Det er ikke sikkert at det er den norske maten som er den beste. Det finnes mye godt i andre deler av verden, smiler han lurt. 

Åpen hver dag 
Nawah har ansatt en person som styrer butikken mens han selv er på tur til Oslo for å hente nye varer. Butikken har åpent hver eneste dag fra 10 til 21. Og når det ryktes at det er kommet nye forsyninger blir det raskt et ekstra rush med folk, slik Bypatrioten fikk oppleve denne tidlige torsdagskvelden.

 

– Er det lov å prute?, lurer vi på, sunnmøringer som vi er. 

– He, he, jeg blir ikke sur hvis noen pruter og det kan jo hende de får et lite avslag. Hvis kundene er fornøyde når de går herfra kommer de nemlig tilbake en annen gang, sier Nawah.

NAwah kjører ens ærend Ålesund - Oslo for å sørge for at han får ferske varer i grønnsaksdisken og butikken.

Eksotiske varer med merker vi ikke finner i norske dagligvarebutikker.

Varebilen med nye forsyninger er nettopp ankommet. Nawah håndplukker varene hos grossisten i Oslo.

Butikken ligger i Kirkegata 2 i bykjernen i Ålesund. Ryktene om nye forsyninger har begynt å surre. En jevn strøm med kunder går inn og ut når Bypatrioten er på besøk.