Til toppen

\ loading=

Disse damene sikter mot opprykk

Spillerne var aldri i tvil. I år har de kun øye for en ting og det er Toppserien. For neste år skal Fyllingsdalen, Grei og Øvrevoll/Hasle byttes ut med Rosenborg, Brann og Vålerenga.

Ambisjonene er klare. De vil måle krefter mot de beste i Norge uke ut og uke inn.

– Vi hadde et spillermøte etter sesongen i fjor og spillerne fikk spørsmål om hva som ville være et naturlig mål for oss i 2023. Da sa de at vi skal sikte mot opprykk. Så passet jeg på å si til dem at da vet dere hva det innebærer. Man kan ikke sitte i sofaen om man vil bli rik. Du må gjøre jobben som kreves. Så skal vi ha et slikt mål, så må vi være tøffere med oss selv, det blir mer trening og det vil bli stilt strengere krav, sier trener Frode Fagermo.

– Som en forelskelse

Grunnlaget er lagt gjennom en lang vinter, for Fagermo holdt ord.

– Det er ikke slik at vi tatt noen sjanser med spillerne, selv om vi har økt treningsmengdene og intensiteten svært mye. Når du har en gradvis økning, så skal det noe til at noe blir feil, men når man øker det så mye som vi har gjort, så er det en risiko at det kan bli for tøft og at vi pusher grensene for mye. Men ut fra målingene og testene vi har kjørt, så virker det som vi har truffet. Vi er bedre rustet enn noen gang, sier treneren.

Trener Frode Fagermo gleder seg til seriestart. Følelsen han har er som å være nyforelsket.

– Spillerne har taklet endringene veldig fint. Ikke bare har de akseptert det, men de har også omfavnet det. De har likt det. Men det er nok deler av treningen de ikke har vært like glad i, som at vi har kjørt åtte torsdager på rad med fire minutters intervaller etter ei to timers lang trening. Det er ikke noe man gleder seg til. De har nok hatet de øktene, men ingen syter og klager, legger han til.

Søndag sparkes alvoret i gang. Og smilet som kommer opp når man spør Fagermo om hvordan det føles nå som det nærmer seg, sier i grunnen alt.

Men nordlendingen vet å sette ord på det også.

– Oppkjøringen har vært en perfekt. Vi har en 100 prosent skadefri tropp, så alle er friske og klare. Vi gleder oss noe enormt til å sette i gang. Nå kjenner vi at det er noen få dager igjen, så det bobler i kroppen. Det er som en gryende forelskelse. Fordi det er ingenting som er som seriestart. Det er en helt vidunderlig følelse.

– Et løft for Sunnmøre

Nåløyet for å komme seg opp blant kremen av norsk fotball er trangt. Så trangt at AaFK Fortuna kun har klart det en gang i klubbens historie. I 2009 fikk de et brutalt møte med de beste lagene etter å ha tatt kun tre poeng i løpet av sesongen etter å ikke vunnet en eneste av de 22 seriekampene.

Det er heller ikke mer enn to sesonger siden laget spilte i 2. divisjon. Og i fjor ble de nummer seks i 1. divisjon, og nå skal de altså jakte opprykk til Toppserien.

– Vi er ekstremt ambisiøse. Men vi har komplementert spillerstallen gjennom noen veldig gode overganger. Vi har fått inn tre klassesigneringer. Så stallen vi har er veldig god, på sitt beste er ingen bedre. Men vi er urutinert og det så vi i fjor. Nesten av ingen spillere hadde spilt på 1. divisjonsnivå i fjor, så det var læring bare det å være der, sier Fagermo.

– Jeg var med på å rykke opp med AaFK i 2002, og det var en helt vill greie. Det vil ikke bli det samme her, men det vil gi et løft for jentene på Sunnmøre ved å få et lag i Toppserien. Det er viktig for oss som klubb, men vel så viktig for hele regionen. I fjor reiste vi rundt omkring og vi besøkte vel 1.200 spillere. De kommer på stadion, ber om autografer og syns det er stor stas å møte jentene. Slik har det aldri vært før. Det er utrolig artig, for de har noen å se opp til. De har noe å sikte etter, så ringvirkningene ved å etablere et topplag er enormt store, legger han til.

Guro Hammer Røn sender ballen sikkert i mål i en av fjorårets kamper. Kanskje kommer årets første allerede mot Kolbotn? Foto: Jon Forberg

Åpner mot Kolbotn

Skulle det bli opprykk, vil AaFK Fortuna jakte etablerte toppspillere med en fortid fra Sunnmøre.

– Vi har også noen bærekraftsmål som vi jobber etter. For vi har noen veldig gode spillere i andre klubber. Som Cecilie Fiskerstrand i LSK, Kristine Bjørdal Leine i Rosenborg, Ida Skaar Kroken og Katarina Dybvik Sunde i Åsane. Det er naturlig å tenke at de skal hjem igjen og styrke laget enda mer. Vi skal legge til rette for at det skal være mulig, sier treneren.

Slike scener håper vi å se mye av på Color Line i år. Foto: Jon Forberg

Men først må de gjøre jobben selv. Og første hinder er Kolbotn i serieåpningen søndag. Avspark på Color Line er kl. 14:00.

– Det er en tøff start. I fjor hadde vi en like tøff start. Da møtte vi den store opprykksfavoritten Åsane og de var bedre enn oss gjennom hele sesongen, og vi var forskremt og redd da. Vi var ikke nærheten, og selv om vi var gode i oppkjøringen, så kjente jeg ingenting igjen da vi spilte den første kampen. Dette er ikke mitt lag tenkte jeg.

– Kolbotn var en hårsbredd fra å bli nummer fire i fjor, og har målsetning om å gå rett opp igjen. Så det er litt sammenlignbart. Men vi er på en bedre plass nå enn fjor, så det blir spennende. Jeg liker å møte slike lag først. Vinner vi, så får vi en skinnsyk god start. Ett poeng, så har vi får god start. Taper vi jevn kamp, så får vi en bekreftelse på at vi er der vi skal være. De har alt å tape, legger Frode Fagermo til.