Atlanterhavsparken arrangerer denne familiedagen på selveste «Kom deg ut»-dagen, 3. september. «Kom deg ut»-dagen er et initiativ fra Den Norske Turistforening, og Atlanterhavsparken ønsker at familiedagen de arrangerer skal gi deltakerne en kjekk dag ute i frisk luft. Hovedmålet er at flere får lyst til å bli mer nysgjerrige på hva som rører seg i tang, tare og fjæresteinene langs kysten.
– Denne dagen skal vi inspirere flere til å være «folkeforskere», og rett og slett hjelpe havforskere på Havforskningsinstituttet til å få registrert arter fra fjære og sjø. Havforskerne kan ikke jo ikke være overalt, så derfor må vi være en forlengende arm for forskningen deres. Jo flere funn vi har, jo bedre data får Havforskningsinstituttet.
Det forteller Jeanette Giske Hjelle, som er Pedagogisk ansvarlig på Atlanterhavsparken i Ålesund. Hun og flere andre fra drift på Atlanterhavsparken, er i full gang med forberedelsene til en skikkelig kjekk dag på stranden. En dag hvor de håper både små og store nysgjerrige hoder blir med å utforske livet i havet rundt Tueneset.
Se nærmere på livet i fjære og sjø
– Vi legger ut teiner og ålruser i forkant, som vi drar opp og ser på sammen med publikum. Det er veldig spennende å se hva som har blitt «fanget» i teiner og ruser, og vi kan ofte få opp arter som mange ikke har sett på nært hold før. Vi tar funnene opp i gjennomsiktige kar, og har med bestemmelsesduker som hjelper oss å se nærmere på hva det er vi har fanget. Her er det nysgjerrigheten og utforskingen som er i fokus og barna kan finne ut av det sammen med de voksne, forteller hun engasjert.
De engasjerte medarbeiderne fra Atlanterhavsparken fyller opp strandlinjen med diverse utstyr, som hjelper små og større forskerspirer med «jakten» denne dagen.
– For at det skal være enklere å gå ut i vannet og se på livet der, har vi med oss både sjøkikkerter, vadere, luper, strandnot og håver i ulike varianter. Og for mange kan det være veldig spennende å se at man kan finne andre ting her på Tueneset, enn i andre fjærer på Sunnmøre, forklarer hun.
Alle funnene deltakerne fisker frem denne dagen, blir registrert på nettstedet dugnadforhavet.no. En portal hvor du også kan se hva andre har registrert, over hele landet.
– Når du registrerer et funn på dugnadforhavet.no, har du faktisk direkte kontakt med en havforsker, som gir deg svar på hva du har funnet. Og det at flere tar i bruk denne portalen, gjør at havforskerne får verdifull data rundt utbredelse, nye arter og hvordan havet endrer seg. Vi har et ganske ferskt eksempel på bruken av denne portalen, da noen nylig registrerte månefisken som svømte i havna i Ålesund. De som oppdaget den, sendte inn bildet via portalen og fikk svar på hva det var de hadde funnet, forteller Jeanette.
Gratis og åpent for alle
Bypatrioten er ikke i tvil om at dette blir en spennende og hyggelig dag for store og små, og vi gleder oss til å følge med på om det dukker opp noen nye arter i portalen. Jeanette og de andre på Atlanterhavsparken er i hvert fall spenna klare til å ta imot nye forskerspirer, søndag 3. september fra kl. 11.00 til 12.30.
– Vi håper at mange legger søndagsturen til Tueneset denne dagen, og skal sørge for at alt er lagt til rette for at det skal bli en hyggelig stund i fjæra. Det er helt gratis å delta, og du får med deg verdifull kunnskap tilbake. Det kan også hende at det dukker opp noen overraskelser, alt etter om været spiller på lag med oss eller ei, smiler hun. – Velkommen til alle forskere, store som små, til en fin fjære-vandring med mening, avslutter hun, mens hun vader utover med sjøkikkerten i hånden.
Du finner arrangementet og flere detaljer om det i vår kalender.