Bli med inn i huseneDenne sommaren kan besøkende hos Sunnmøre museum treffe folkene som bodde i dei gamle husene. I alle fall nesten.

Markus Rønneberg har fått sommarjobb ved museet. Her har han “flytta inn” i Fjordmannstova fra 1868. Foto: Rikke D. Støyva / Viti

Friluftsmuseet på Sunnmøre museum har ei stor og flott samling med hus fra ulike tider og steder på Sunnmøre, men det er kanskje ikke så lett å bare skulle se for seg hvordan det var å leve i husene i det som var ei helt annen tid. I sommer har museet derfor latt formidlere “flytte inn” og de håper på masse besøk.

(Fortsetter under)

Rikke Dyb Støyva er formidler i Viti, men denne sommaren hun også lærær i Norddalskulen frå 1889. Foto: Ane Havnegjerde / Viti

- Vi håper dette blir en givende opplevelse som gjør at man lettere kan forestille seg hvordan livet på Sunnmøre en gang var. Så håper vi jo at de besøkende forlater stedet med både ny kunnskap og et smil om munnen, forteller Markus Rønneberg som har fått sommerjobb som innflytter på tunet.


Rønneberg og de andre formidlerne har flyttet inn i tre ulike hus og blir tilstede hver dag hele sommeren med unntak av mandager og lørdager.

- Dette er noe vi har drømt om siden før koronaen, sier fagdirektør Ingvil E. Grimstad.

- Det gir oss muligheten til å utforske hverdagslivet og vi får involvert publikum i alle aldrer. Drømmen er å få tatt i bruk enda flere hus, men dette er en veldig god start, sier hun.