Bankbesøk hos Fontenehuset(Annonsørinnhold): Mange med psykiske utfordringer opplever det å ha kontakt med en bank som svært krevende. En utfordring Sparebank1 SMN tok på alvor da de troppet opp på Fontenehuset Ålesund for å snakke om privatøkonomi.

Marius Nedregård Nakken og Linda Løvik Karlsen fra Sparebank1 SMN ga gode råd om økonomi til de frammøtte på Fontenehuset Ålesund.

- Privatøkonomi er sårbart for mange. Det er flere som synes det er skummelt. Det oppdaget vi blant annet når vi annonserte at Sparebank1 SMN ville komme for å snakke om økonomi, forteller daglig leder Elisabeth Aasen i Fontenehuset Ålesund.

Fontenehuset er et arbeidsfellesskap for mennesker som lever med psykiske utfordringer, der de an bruke til meningsfylt innhold. 

- Flere ville komme og høre på, men plutselig har de andre ting de vil gjøre. Det er et tegn på at dette er vanskelig, og de trekker seg bort, sier hun.

Aasen berømmer banken som tok seg tid til å komme.

- Det kom jo flere av dem, og det midt i arbeidstiden deres. Det setter vi stor pris på, sier hun.

Gode råd om tøffe temaer
Duften av bakverk lå nydelig over hele lokalet til Fontenehuset Ålesund i Keiser Wilhelms gate. Der var det invitert til lunsjforedrag med nydelig hvetebakst, pastasalat og kaffe.

Linda Løvik Karlsen og Marius Nedregård Nakken som sto for informasjonen til de frammøtte. De to tok for seg alt fra enkle temaer rundt økonomisk kontroll, sparing og bruk av bank- og kredittkort.

Samtidig kom de inn på litt tøffere temaer som inkasso, betalingsanmerkninger og spørsmål om hvordan uføre kan få lån til egen bolig.

Med psykiske utfordringer i livet kan det å holde orden i privatøkonomien raskt bli vanskelig. Bankfolket har klare råd om hva en bør og kan gjøre når slike vansker oppstår.

- Husk at vi har taushetsplikt. Det vi snakker om i banken blir i banken og mellom oss. Det er viktig å ta det besøket, og så tidlig som mulig før problemene vokser, sa Marius Nedregård Nakken.

Daglig leder ved Fontenehuset Ålesund, Elisabeth Aasen og regionsjef i Sparebank1 SMN, Marita Løvik Stadsnes sørget for en hyggelig og informativ lunsj.

Regionsjef i Sparebank1 SMN, Marita Løvik Stadsnes var krystallklar når det ble ymtet frampå om banken virkelig hadde tid til å få besøk for å gi råd om slike ting.

- For oss er alle samtaler og alle kunder like viktige, enten en vil ha råd om hundre millioner en skal plassere, eller om en har havnet i et uføre.

Tiden der en står med lua i hånda er forbi, sa hun.

- Er dere skumle?

- Ja, for noen er vi nok det. Men det må vi bryte. Dette med økonomi kan være skummelt for mange, og vi er opptatt av å få bort tankene om at dette er skummelt.

Mange har aldri hatt kontakt med en bank, eller hatt ansvar for husholdets økonomi. Og når en plutselig må hanskes med det så kan det virke skummelt, forteller Marita Løvik Stadsnes, som sier det er hjelp å få.

- Om en ikke er på riktig ståsted økonomisk, så kan vi bidra. Noen lever over evne og kommer i et uføre. Da kan vi bidra til at man kommer inn på rett spor igjen, sier hun.