-Her setter vi ikke bare elevene i fokus, men også miljøet rundt, forteller rådgiver Ann Kristin Lyngset Otterlei som akkurat er ferdig med siste finish for å ferdigstille «kantineavdelingen» i første etasje hos Akademiet i Ålesund sentrum. Her har de akkurat lansert egen Starbucks, nettopp for å gi elevene en møteplass av høy kvalitet. Et sted som de synes er tøft nok til at det vil bli brukt.
-De sitter tross alt mye i undervisning så det å ha fokus på mellomrommene og gode møteplasser, er svært viktig for oss. Det opplever vi er med på å gi både motivasjon og arbeidsglede, sier hun.
Ved første øyekast er dette en skikkelig wow-faktor som vi tar med videre i det vi skal oppover i etasjene for å snakke med elevene selv. Hva er det som gjør at de har valgt akkurat Akademiet som sitt førstevalg? Det er lett å tro at elevene selv ville nevne ting som Starbucks og det faktum at elle elevene får sin egen Mac ved skolestart, men sånn er det ikke. Ikke først.
De ser hver enkelt av oss
Gruppen av elever vi har foran oss er sammensatt både i årskull og linjevalg. Overraskende nok ivrer de etter å fortelle, noe som forteller oss at skolemiljøet engasjerer.
Rebekka, Ugne og Elisabeth er raskt på banen.
-Utsikten er den beste i verden. Det å sitte ute i fellesområdene og jobbe med soloppganger og dagslys, gir noe ekstra enn å bare være i klasserommene, sier Rebecca. Hun og de to andre går 2. året på Medier og kommunikasjon. Ei linje som ikke bare gir studiekompetanse men også gir elevene innblikk i en verden med blant annet sosiale medier, kritisk tenkning og medienes påvirkningskraft. I tillegg til dette lærer elevene hvordan skape gode medieuttrykk og å forstå kommunikasjon.
-For meg er det at vi får frokost om morgenen en kjempebonus. Jeg bor langt unna, og rekker sjeldent mat før jeg kommer på skolen. Fra kl. 07.30 frem til skolestart venter maten på oss i kantinen, og det er noe jeg setter stor pris på, sier Ugne som også går 2 MK.
-Men det aller viktigste er lærerne. Martin Lianes hiver seg med i samtalen. -Det handler om å bli sett. Det at vi får vår egen mentor har vært veldig bra for meg. At de setter opp en strategi ut fra hvordan vi ønsker det og liker det. Jeg føler jeg får mer tilknytning ikke bare til fagene mine, men også læreren. At vi kan ta opp personlige ting som man av og til kan ha behov for har en veldig positiv effekt for oss elever, sier han. Han har valgt seg Toppidrett og stortrives med det.
-For meg er det viktig å ha noe som motiverer meg til å komme i gang. Det å ha morgentreninger fungerer utmerket. Så får jeg bruke tid på idretten min i tillegg til fag noe som gir meg en fin balanse, sier han.
Ut av komfortsonen
-Fokuset er utvilsomt elevene noe som krever at jeg som lærer tør å tenke nytt og annerledes, sier Ole Martin Tonheim. Han er assisterende rektor og faglærer i religion og matte. Han har over 20-års erfaring, blant annet som skoleleder på Kolvikbakken og i Sula, de siste fem fra Akademiet. Et sted som krevde at han turte å gå ut av egen komfortsone.
-Det å sette den enkelte eleven i fokus er noe som forplikter. Da kan man ikke bare ha fokus på at gruppen skal komme seg greit gjennom innholdet i fagene. Her skal hver enkelt elev bli gitt samme mulighet for å lykkes. Da må også jeg som lærer våge å gi slipp på mine rutiner. Noen ganger kan en samtale på gangen eller i kantinen gi meg mer grunnlag for å avsløre elevens kompetanse enn en enkeltstående prøve kan. Noen elever jobber bedre med innlevering enn muntlig i en gruppe og da legges det opp til det. Jeg må rett og slett tørre å være kaospilot, sier han og avslører at han ikke angrer en dag på at han valgte denne jobben.
-For meg ramlet brikkene på plass da jeg kom hit. Jeg var veldig usikker i starten, men når jeg først turte å slippe taket og bli med på dynamikken, så skjedde det noe. Det handler jo om at alle skal ha lik mulighet for å lykkes. Vi kan ikke forvente at ei stor gruppe lærer like godt på en og samme måte. Sånn er det ikke. Ikke på skolen og ikke ute i arbeidslivet, sier han.
Ferdinand og Camilla har valgt seg Studiespesialisering med internasjonalt fokus. Dette fokusområdet er for den som er opptatt av det som skjer ute i verden og her hjemme. Reiseliv, språk, samfunn, politikk og kultur er viktige stikkord, men som elevene sier det; -Vi får dra på turer!
De legger ikke skjul på at høydepunktet er den årlige utenlandsturen som de selv er ansvarlige for å både planlegge, fylle med innhold og booke.
-Det skaper samhold og man har hele tiden noe å glede seg til, sier Camilla. -Jeg har reist mye fra før, og det å gjøre dette sammen med ei gruppe, er noe jeg virkelig liker, legger Ferdinand til.
Selv om året i år har satt store begrensninger, får de likevel noe kjekt ut av det.
-Det blir til at vi velger et sted i Norge. Det er noe som planlegges nå og som vi ikke er helt i mål med, men vi får det garantert gøy, sier Camilla.
Tror du at Akademiet er noe for deg?