Til toppen

Påfyll: Smarte folk om ensomheten vår og om å inkludere

Hvordan står til det til med ensomheten rundt oss? Hva gjør ensomhet med oss? Hva forskes det på for å få til bedre inkludering blant oss? Medspiller til forskerne våre, for å fylle ut det store og kompliserte bildet, blir TV-personlighet, musiker og forfatter Thomas Seltzer.

Å være i ensomhet er et voksende samfunnsproblem og det gjør noe med helsa vår i alle verdensdeler.  Mandag 29. april er det igjen kvelds, med nytt fra forskning og prosjekt.

Denne gangen er Påfyll under paraplyen til The North West og dette er de som skal bidra:

  • Forsker Kristian August Tjelle er PhD. kandidat ved NTNU og psykologspesialist ved Helse Møre og Romsdal. Han var kommunepsykolog under pandemien og fikk unike innblikk i hvordan denne perioden påvirket barn- og unges psykiske helse. Kristian er opptatt av ensomhetens opprinnelige funksjon. og hvordan den i verste fall kan lure oss ut på ville veier i møte med dagens moderne samfunn.
  • Thomas Seltzer opptrer gjerne sammen med mange, men kommer ensom til Påfyll og liker det. Temaet for samtalen blir samfunnsengasjement, sosial kapital og begrepet «Bowling Alone».
  • Forsker Helen Berg er førsteamanuensis fra NTNU har VR-briller som forskningsredskap. Helen kan mye om virtuell virkelighet, datateknologien som gir en opplevelse av virkelighet og/eller en fantasiverden. Helen er opptatt av hvordan bruk av virtuell virkelighet kan bidra til inkludering av barn og unge som er i, eller står i fare for, utenforskap. Hun deltar i forsknings- og innovasjonsprosjektet VRINK.
  • Lehart Kvalvik Eriksen, er prosjektleder for VRINK i Ålesund kommune og han jobber tett på barn og unge. Lehart vil sammen med Helen fortelle om erfaringer og muligheter. I tett samarbeid med NTNU satser kommunen på å styrke tjenestene som jobber med barn og unge, på en slik måte at flere får oppleve aktiv samfunnsdeltakelse. Prosjektet er nå i en fase der VR tilpasses barna og ungdommene.

Det er lett å tenke at dataspill og mobil ikke er så bra, men kanskje får både samtalevert Bjørn Vatne og alle vi andre nye erfaringer og ny kunnskap om tematikken. Kanskje blir det teknologien vi får fremover som får oss mer trygge og sosiale? Bjørn har spørsmål som strekkes inn og ut av den virkelige verden, frem og tilbake mellom Norge og USA.

 

Påfyll skapes i samarbeid mellom NTNU, Ålesund kommune, Helse Møre og Romsdal HF, SINTEF, Møreforsking og Atlanterhavsparken og. Et programråd finner forskere og andre som er kan formidle på samfunnsaktuelle tema. Under lanseringa i februar var temaet kunstig intelligens, i mars var temaet maten i framtida og nå er det helseaspektet som belyses.

 

Neste arrangementet følger til høsten den 18. september.

 

Arrangementet er ferdig.

Dato

29.04.2024
Utløpt!

Tid

19.00 - 21.00

Sted

Parken kulturhus
Parkgata 3B, 6003 Ålesund
Nettsted
https://parkenkulturhus.no/?source=bypatrioten&medium=kalender

Arrangør

NTNU i Ålesund
Telefon
73595000
E-post
postmottak@alesund.ntnu.no
Nettsted
NTNU i Ålesund

Andre Arrangører

The North West
Telefon
90204465
E-post
hauk@thenorthwest.no
Nettsted
The North West
Ålesund kommune
Telefon
70162000
E-post
postmottak@alesund.kommune.no
Nettsted
Ålesund kommune
Helse Møre og Romsdal
Telefon
70 10 50 00
E-post
postmottak@helse-mr.no
Nettsted
Helse Møre og Romsdal
Møreforsking
Telefon
70 11 16 00
E-post
moreforsking@moreforsk.no
Nettsted
Møreforsking
Atlanterhavsparken Ålesund - Det Norske Akvariet
Telefon
70 10 70 60
E-post
mail@atlanterhavsparken.no
Nettsted
Atlanterhavsparken Akvarium og Vitensenter
United Future Lab Norway (Framtidslaben)
E-post
post@unitedfuturelab.no
Nettsted
United Future Lab Norway
Sintef
Telefon
400 05 100
E-post
info@sintef.no
Nettsted
Sintef
QR-kode