Går vi i diagnosefellen? En samtale om diagnosekultur og barns psykiske helse
Forekomsten av psykiske diagnoser blant barn og unge har økt kraftig de siste årene. Omtrent én av fem barn og unge får nå en diagnose, og bruken av medisiner er tredoblet. Er vi i ferd med å skape en generasjon som ser på seg selv som pasienter – i stedet for som barn med helt normale utfordringer?
I dette arrangementet møter vi Henriette Kirkaune Sandven, barne- og ungdomspsykiater med over 15 års erfaring fra BUP, som er aktuell med boka “Diagnosefellen”. Hun retter et kritisk blikk mot dagens diagnosekultur og spør hvordan vi kan støtte barn uten å redusere dem til symptomer.
Vi setter særlig søkelys på nevrodiagnoser som ADHD og autisme – diagnoser som beskriver medfødte forskjeller i hjernen, men som i økende grad knyttes til behandling, tiltak og medisinering. Hva skjer når barn med ulikt funksjonsnivå møter et system med lav terskel for diagnose? Og hvordan balanserer vi mellom nødvendig hjelp og overdiagnostisering?
Etter Sandvens foredrag blir det innlegg og panelsamtale med fagpersoner fra Familiestøttende tjeneste i kommunen, BUP og mulige bidrag fra lokale foreninger. Det blir også anledning til spørsmål og innspill fra publikum.
Arrangementet passer for foreldre, fagfolk, lærere – og alle som bryr seg om barn og unges psykiske helse.
Etter arrangementet blir det boksalg ved Norli av “Diagnosefellen. Om sykeliggjøringen av norske barn” av Henriette Kirkaune Sandven.
Velkommen til en viktig samtale!
-
Pris:
Gratis og åpent for alle!
