– Både her og i resten av verden har reaksjonen på KI handlet om juks og plagiat. Vi har vært opptatt av å avsløre om elevene har brukt KI i svarene sine. Vi har vært for opptatt av sluttproduktet, sier Anders Aarø, som står bak veilederen sammen med blant annet Hans-Petter Gyldenskog, Stein Sæter med flere i en arbeidsgruppe fra Kompetanse- og næringsavdelingen.
Nå må vi tenke nytt
Han mener vi ikke kan bruke KI slik vi bruker tradisjonelle søkemotorer som Google, der vi leter etter informasjon.
– Nå må vi tenke nytt, og snu fokuset over til hvordan KI kan hjelpe elevene i læringsprosessen, samhandle og diskutere fram et resultat. Elevene må lære hvordan de kan ‘mate’ chatboten, være bevisste i prosessen og kritisk vurdere svaret, sier Aarø.
Rettlederen inneholder informasjon om hva KI er, hvordan den fungerer, store språkmodeller, men også retningslinjer for bruk og konkrete tips til hvordan både lærere og elever kan nyttiggjøre seg den.
– Dette er helt i tråd med målene i læreplanen og opplæringsloven om opplæring i demokratisk deltakelse, og evne til kritisk og kreativ tenkning, sier Hans-Petter Gyldenskog.
Praterobot som oppfyller krav
Tidligere har man ikke hatt en tjeneste som er godkjent for bruk i skolen grunnet at de ikke har oppfylt personvernkravene, men i høst lanserte NDLA (Nasjonal Digital Læringsarena) en praterobot som overholder disse kravene.
Det har ennå ikke kommet nasjonale retningslinjer for hvordan den videregående skolen skal håndtere kunstig intelligens. Håpet til arbeidsgruppen er at veilederen skal være et verktøy fram til nasjonale retningslinjer er på plass.