Førstkommende lørdag, 23. september mellom kl. 12:00-16:00, samt lørdag 1. oktober til samme tidspunkt, skal Runde Miljøsenter arrangere Forskningsdagene 2023.
Det blir to dager med veldig spennende aktiviteter der deltakere virkelig får føle på energien som ligger i havet. Du vil få nærkontakt med ulike delar av næringskjeda i havet, og finne ut kor dei ulike plantene og dyra får energien sin ifrå. Du kan også prøve å utvinne energi fra vind, bølger og olje, og lære deg meir om fornybar energi.
Her får du lære om hva som ligger bak og hvorfor det er så viktig.
– Dette er perfekt for hele familien å delta på. Det er også ypperlig for besteforeldre å ta med seg barnebarna sine på en opplevelsestur. Vi har lagt det opp slik at folk i alle aldre kan delta, sier informasjonskonsulent ved Runde Miljøsenter, Øyvind Rødset.
Test coasteering
Her blir det selvsagt tid til å teste seg selv litt og ha det moro. For du får muligheten til å komme deg ut i havet og kjenne på det våte elementet gjennom det som heter coasteering.
– Vi tar på oss våtdrakt, redningsvest og hjelm, og så tar vi turen ut i vannet. Der skal vi utforske hvordan man kan bevege seg trygt i litt bølger, og føle på og observere hvordan bølger og strømmen beveger seg. Coasteering er ei blanding av å klyve på land og å bevege seg i vatnet. En skal svømme, gå, klyve og flyte. En kjekk aktivitet som passer for de aller fleste, sier Rødset.
Det blir også andre aktiviteter som eksperimenterer med energi.
– Vi har flere ulike eksperiment og aktiviteter som gir et godt innblikk i den energien som havet og kysten gir oss.
– Og det er nå en perfekt tid for disse aktivitetene, for det er høysesong for vær, vind og energi, legger han til.
Landsomfattende prosjekt
Arrangementene er en del av et nasjonalt prosjekt i regi av Forskningsrådet.
– Forskningsrådet ønsker å oppnå at spesielt barn og unge skal bli interessert i forskning på ulike områder. Og for oss et det utrolig fint å være en del av dette nasjonale prosjektet. Og det er i den yngre generasjonen fremtida ligger i, så vi håper dette skal vekke interessen deres for forskning, slik vi kan bidra til god rekruttering. Da er det viktig å engasjere barn og unge, sier Rødset.
Det koster ingenting å være med, så har du lyst å bli med, så kan du melde deg på via Runde Miljøsenter. Der finn du også nødvendig informasjon for å bli med på coasteering.