Mellom sju og åtte prosent dropper fritidsaktiviteter nasjonalt. Rapporten Kirkens Bymisjon nå har presentert viser en like bekymringsfull tendens lokalt.
Bekymringsfull utvikling
-Det er en svært bekymringsfull utvikling blant ungdomsskoleelever med en så sterk nedgang i deltagelse i fritidsaktiviteter, sier Veslemøy Ask, som er faglig leder for oppvekst og arbeidsinkludering i Kirkens Bymisjon.
Tirsdag overrakte hun rapporten, de har kalt ”Kartlegging av barrierer for deltagelse på fritidsaktiviteter” til påtroppende ordfører Håkon Lykkebø Strand (Frp), nyvalgt leder i Hovedutvalget for oppvekst og kultur, Tor-Andre Gram Franck (Frp) og fungerende leder i Ungdomsrådet, Iver Aarebrot under en presentasjon på Skattkammeret i Spjelkavika.
-I denne rapporten har vi fått fram barn og unges perspektiv. Vi har snakket med 137 elever fordelt på åtte skoleklasser i 7. og 8. klassetrinn, og det kommer fram at de ønsker seg tilgang til trygge møteplasser, gode transportmuligheter og nærhet til aktiviteter, forteller hun.
I rapporten har de blant annet søkt svar med ungdommene på hvorfor mange slutter med fritidsaktiviteter. Svarene de har fått er at mange slutter i de organiserte aktivitetene som sport og kultur fordi det etter hvert blir større krav til prestasjon og innsats.
Utelys viktig
Intervjuerne har også spurt hvor de ikke liker å være på fritiden. Svarene er ofte steder flere føler som utrygge, eller hvor foreldrene sier de ikke får oppholde seg.
Elevene har flere forslag som er med i rapporten. Blant annet behov for utendørs belysning der de møtes, samt bedre trafikksikkerhet til skoler, idrettsplasser og møteplasser. De ønsker seg også åpne haller slik at de kan være innendørs. Fritidsklubber er også noe de ønsker seg, og tilstedeværelse av voksne er også viktige faktorer for dem, i følge rapporten.
-Vi vil ta med rapporten og jobbe med den. For det er ting her vi som kommune kan gjør, og ting vi kan dra i tospann sammen med fylkeskommunen på, sier Håkon Lykkebø Strand.
-Det er viktig å få barn og unge inn i fritidsaktiviteter, som også er trygge. En skal ikke se bort fra viktigheten med møteplasser som er opplyste utendørs, sier Tor-Andre Gram Franck.
-Vi kan bygge på med haller og kulturhus så mye vi vil uten at det hjelper om de ikke kommer seg dit. Derfor jobber vi i fylkestinget med å få utredet muligheten for gratis transport for ungdom under 20 år.
Vi må venne dem til å ta bussen, men det koster.
Nå har vi et erfaringsgrunnlag fra Ålesund med gratis buss. Samtidig er integrering viktig, sier den påtroppende ordføreren.
Skal ikke “sove” på saken
-Hva vil dere i det nye hovedutvalget for oppvekst og kultur gjøre med rapporten nå?
-Vi skal gå gjennom den og se hva vi kan gjøre. Vi skal i alle fall ikke hvile oss på at vi har fire år på oss, sier Gram Franck.
-Det er viktig at alle drar i samme retning supplerer Lykkebø Strand.
Rapporten som ble framlagt viser også at unge i Ålesund, som har blitt en stor kommune med store avstander, ønsker seg nærhet til aktiviteter som er trygge i sitt lokalmiljø. Dette ønsket henger også sammen med utfordringer rundt transport, for nærhet til aktiviteter reduserer behovet for nettopp transport, slås det fast.
Leder for Skattkammeret, Espen Ellefsen viste gjestene rundt i lokalene som tilbyr unge gratis lån av fritidsutstyr. Et godt sted å besøke om en vil prøve og se om en aktivitet faller i smak.
-I Kirkens Bymisjon jobber vi for at alle barn og unge skal ha tilgang til minst én aktivitet, sier Veslemøy Ask.