
– Nå ser det også ut til at været skal spille på lag, og det er veldig kjekt for alle på det som virkelig er ett av årets høydepunkt, sier Trine Klemetsen som skal lose publikum gjennom den en timer lange livesendingen fra fjøresteinene på Slinningsodden.
– Tenk, neste år er det 10 år siden bålgjengen banket på dørene til Bylaben og ba oss om hjelp. Bålet stod i fare for å dø ut, og det var ikke et alternativ for noen, sier Klemetsen som sammen med teamet i Bypatrioten dro i samarbeidspartnere og en hel by.
– Tiden går fort, sier Klemetsen som siden de svarte med å sette verdensrekord i 2016, har fulgt arbeidet med bålet tett.
– Det har vært et eventyr å få samarbeide med ungdommene på denne måten. Det var jo sånn at jeg fikk klump i halsen da Viktor Sunde ringte meg i fjor for å fortelle meg at han hadde blitt bålsjef. Da vi møttes første gang var jo han en av de aller yngste som stod helt i bakgrunnen og spikret pallekasser. I fjor ble han bålsjef og fremste leder, ei oppgave han virkelig har tatt på alvor. Er det ikke fantastisk?
Bålet er hovedgjest
Det å lage ei livesending handler først og fremst om at alle skal kunne ta del i den tradisjonelle feiringen som ungdommen har fikset for alle.
– Det å sende live har jo vært med på å gi bålet både viktig og fortjent oppmerksomhet. Like viktig er også arbeidet vi gjør underveis med å lage reportasjer fra første palle legges 1. mai og helt til de er ferdige, forteller Klemetsen som har brukt flatene med over 80.000 følgere i sosiale medier til å be om smått som stort.
– Plutselig mangler de paller, pizza eller spiker, og da bruker vi gjerne jungeltelegrafen på Facebook, nett og Instagram for å spre ordet, og responsen fra byen er upåklagelig. Bedrifter samler sammen paller, fikser pizzadealer og utstyr, og ungdommen jobber på. Dette er et unikt samarbeid til stor glede for hele byen, og ei historie om en tradisjon som føres videre av ungdommelig pågangsmot, sier hun.
Inkluderende
– De som sier at dagens ungdom ikke finner på kjekke ting lengre, eller mangler arbeidsmoral, kan bare ta seg en tur ned hit og se. Alt skjer med nevene, i regn og vind som sol, og de inkluderer alle som vil være med. Hvor mange andre prosjekter kan skilte med en dugnadsinnsats som dette? Og det fungerer nettopp fordi det skjer på ungdommene sine premisser. Dette er deres bål, de bestemmer og vi andre er så heldige at vi får delta, og sånn bør det være.
– Jeg er bare imponert over at jeg har fått være med, år etter år, så tett på og hele veien. Det er rent påfyll. Du finner ikke bedre gjeng enn dette, som vi alle kan være utrolig stolte over, og det gleder vi oss over å få vise frem også med sendingen som starter lørdag kl. 20.00 og holder det gående til de sene kveldstimer.