Russefeiringen er i gangDe har fått på seg russedressene, og de har begynt å rulle. 1.mai får de også innta festplassen de har blitt tildelt på Flatholmen.

Av Fridgeir Walderhaug

Plassen bak på Flatholmen er ikke kjempestor, slår russepresidentene Hedda og Thomas fast, men bilene kan plasseres på ei nabotomt, sier de.

De har slått sine russehoder sammen, russepresidentene Hedda Vinje Sand og Thomas Fannemel Brudevoll. Hun representerer elevene ved Fagerlia, nå Ålesund videregående skole. Han elevene ved Latinskolen.

- Vi har to russestyrer med hver sin russepresident, som er oss to. Det har jo litt med tradisjoner å gjøre også, men vi samarbeider nært, forteller Hedda.

Hun og presidentkollega Thomas har en russehorde på rundt 400 avgangselever under seg.

- Feiringen har begynt?

- Ja, nå er vi i full gang. Starten gikk 25. april, og i helga var vi på russetreff. Jeg på Oppdal og Thomas i Halden, forteller Hedda.

Begge kan fortelle om en fin start på feiringen.

- Akkurat nå er det russedåpene som foregår, og  det skjer utendørs, sier Thomas.

Vi møter de to russepresidentene på ei grustomt på Flatholmen. Tomta er deres de sytten dagene det skal feires.

- Fra 1.mai er dette stedet vi skal ha samlingene våre i helgene, og en plass vi kan komme innom i ukedagene.

- Men det koster litt penger å ha tilhold her?

- Jo, det koster med containere for søppel, toaletter og slike ting, så vi har hatt en frivillig innbetaling i tillegg til at vi har spart opp en del etter innsamlinger. Det er penger som kan brukes om noen ødelegger noe, forteller Thomas.

- Plassen blir innegjerdet mot sjøen, og det vil være Røde Kors og russepoliti på plass for å passe på. Politiet vil nok også bli å se her ofte, og det er greit med tanke på sikkerheten og slike ting, sier Hedda.

(Fortsetter under).

Russebussene har også i Ålesund blitt mer vanlig. -Det er fem russebusser her. Denne er jeg på, sier Hedda om bussen i bakgrunnen. -Det er mellom tjue og tretti russ på en buss, sier hun.

I tillegg til selve festtomta har russen også nabotomta til bruk for parkering. For det er snakk om en haug russebiler, og nå også flere russebusser, sier hun.

- Det har økt hvert år. Nå er det fem russebusser i byen, og hver av dem har mellom 20 og 30 russ med. De skal også kunne parkeres i nærheten, så den tomta er bra å ha.

- Det har i det siste blitt skrevet en del om mobbing og utenforskap hos russen. Er dette noe dere har tatt tak i?

- Det er et vanskelig problem å jobbe med, men vi har inkluderingssjefer i russestyrene som skal prøve å holde et øye med slikt. Det skal også resten av russestyrene, og vi har god dialog med rektorene på skolene rundt disse tingene.

- Jeg tror også at denne festplassen vil gjøre det enklere å integrere de som føler seg utenfor. For her er alle samlet og vi vil fange det opp enklere.

- Vi har blant annet instagramkontoer der vi legger ut koselige bilder fra russetiden, og der alle som vil skal få være med, sier hun.

- Blir det slik at dere nå er låst fast her?

- Neida, vi kan ta oss en tur til Berga om noen vil bade i sjøen. Men dette er vårt område der alle som skal inn har armbånd, sier Thomas, som mener det vil bli litt ekstra strev for annen ungdom å komme seg bak på Flatholmen.

- Noen kommer nok, men her skal vi ha godt vakthold sier han.

- Men russetalene da. Har dere begynt på dem?

- Vi skal i alle fall holde russetalen sammen. Og vi har vel begynt å tenke litt på tema.

Vi skal også gå felles som ei gruppe i 17. mai toget, sier Hedda.

(Fortsetter under).

Det finnes ingen russeknute for noen runder i NAF sin Veltepetter, som russen fikk teste torsdag hos Statens Vegvesen. Men til sammen har de to skolene alt fra viktige, morsomme, skrullete og vanskelige russeknuter.

Og selvfølgelig finnes det offisielle russeknuter også i år. Og de er faktisk svært omfattende og mange.

Og ikke alt er russemoro, for noen knuter er ramme alvor.

Nåla får du om du tar vaksine mot hjernehinnebetennelse, en kjærlighet på pinne om russen i edru tilstand gir et barn på sykehus et russekort.

Har russen en q-tips så betyr det at vedkommende har tatt koronatest ved symptomer.

De litt mer russeaktige finnes i fleng, og som russeforeldre kanskje kunne spart seg for, siden kua fort glemmer livet som kalv?

Som sex i et tre for å få ei gullkongle. Hoppe fra Hellebroa og få ei badebukse. Drikke en gitt mengde alkohol på tid og få et timeglass. Eller få et sugerør i lua om du kan drikke når du tisser. Sitte under pulten en hel skoletime og få linjalen.

Eksemplene er mange, og ikke alle er like enkle å gjennomføre.

Som å drikke en halv liter veske med tamponger i munnen. Eller driste seg til å si ”halleluja” til alt læreren sier gjennom en hel klassetime.

Og til allmuens advarsel kan vi opplyse om at nakenløping gjennom gågata står på programmet. Det gjør også en rekke runder i byens rundkjøringer.

For å avslutt med et litt hyggelig et; avisutklipp i lua om en får omtale i media. Og den har herved både Thomas og Hedda fortjent.

God russetid!

Torsdag sjekket Ålesund trafikkstasjon russebiler på løpende bånd.

Slik kan en russebil se ut etter en smell på rundt 70 kilometer i timen. En varebil ble sluppet ned fra rundt 20 meters høyde. Og slik ble resultatet.