Ny utstilling på Aalesunds museumI fjor åpnet Aalesunds museum tre nye og spennende rom. Nå står enda et rom klart, der temaet er bybrannen.

Modellen av Ålesund viser hvordan byen så ut før bybrannen brøt ut. Det er gøy å se utviklingen som har skjedd siden den gang,

Plakatene om bybrannen henger på veggene rundt en modell av byen slik den så ut i 1898. Knappe seks år før brannen brøt ut.
– Der startet brannen, sier Ingvil Grimstad, og peker på krysset som er plassert på Aspøya, der Aalesund Preservering Co. lå.

På plakatene kan man lese om brannen fra før den inntraff, hvordan det foregikk, tiden etter og helt fram til i dag.
– Det har blitt et viktig kulturminne. Vi har ofte folk innom som spør om vi har noe om bybrannen. Nå har vi fått fylt opp med plakater som forklarer godt både om hva som skjedde, brakkebyen og fram til Jugendbyen, sier hun entusiastisk.

– Det er unektelig litt morsomt å se et bilde av den første bybrannvandringen med Harald Grytten på den ene plakaten. Året var i 1979 og åtte mennesker var med, sier hun og viser. 

(Fortsetter under...)

Richard Lindin og Ingvil Grimstad synes det ert veldig godt å få på plass utstillingen om bybrannen. Det har de savnet, men kan nå endelig vise rommet fram.

– Så er det ett bilde fra 100 års-markeringen, der ser vi at 10.000 mennesker var med på vandringen, forklarer hun.

– Det har også kommet inn nye ting som har med brannen å gjøre. En brannhjelp, ei saks som ble funnet i ruinene og glassbrott som illustrerer vinduene som ble knust av brannkanonene. Ja, for den eneste personen som døde i brannen var naboen til brannstasjonen, forklarer Ingvil.

Både hun og Richard Lindin bidrar gjerne med sin kunnskap og viser besøkende igjennom museet mens de forklarer.
– Vi ser at folk bruker mer tid på museum. Det ser vi spesielt etter at vi fikk inn alt dette vi nå har om bybrannen. Det viser at det faller i smak. Plakatene er på norsk og engelsk, slik at alle skal ha mulighet til å forstå, sier de to.